null Toivoa turvattomuuden keskelle

Jorma Haivio työskentelee Meksikossa katulasten ja lastenkotilasten parissa.

Jorma Haivio työskentelee Meksikossa katulasten ja lastenkotilasten parissa.

Toivoa turvattomuuden keskelle

Jorma Haivio näkee työssään huumekaupan seuraukset.

Meksikon pääkaupungissa Méxicossa lähetystyötä tekevä Jorma Haivio on tulossa Vantaalle kertomaan työstään lasten ja nuorten parissa.

Haivio on asunut Meksikossa jo kahdeksan vuotta espanjalaisen vaimonsa Maravillasin ja kahdeksan lapsensa kanssa. Pariskunnan työhön Meksikossa kuuluu muun muassa pyhäkoulujen pitämistä, kouluvierailuja, oppimateriaalin jakoa, lastenkotien kehittämistä ja katulasten auttamista.

Luottamus voitettava ensin

Jorma ja Maravillas Haivion pitämät viikoittaiset pyhäkoulut muistuttavat suomalaista pyhäkoulua. Niissä käydään läpi Raamatun kertomuksia ja leikitään. Lastenkodeissa työ on ollut paljolti olosuhteiden parantamista. On esimerkiksi perustettu tietokoneluokkia, jotka ovat innostaneet lapsia opettelemaan lukemista ja kirjoittamista. Tietokoneita on saatu lahjoituksina.

Meksikossa Haivion perhe on saanut nähdä paljon ihmisten pahuutta ja heikkoutta, mutta myös hyvyyttä. Lastenkodit ovat saaneet tavaralahjoituksia Haivion ystäviltä, mutta tukea on saatu myös yrityksiltä kuten patjatehtaalta, joka lahjoitti lastenkotiin kunnolliset patjat. Auttajia on löytynyt myös paikalliselta tukkutorilta.

— Olemme luoneet verkoston ystävällisistä kauppiaista, joita on satoja. He auttavat meitä joka torstai ruokalahjoituksilla. Säästämme sillä tavalla suuren summan, ja lastenkodit voivat käyttää vähäiset varansa lasten muihin tarpeisiin.

Turvallisuus heikentynyt

Yhdysvaltoihin menevät huumeet kulkevat yleensä Meksikon kautta. Huumekauppaan liittyvät yhteenotot ja huumeisiin liittyvä rikollisuus ovat yleistyneet Meksikossa, mikä vaikuttaa myös lapsiin. Kaikki vanhemmat eivät pysty huolehtimaan lapsistaan, monet katulapset myyvät huumeita tai joutuvat ihmiskaupan uhreiksi. Turvattomuus vaikuttaa myös Haivioiden arkeen.

— Lapsemme leikkivät korkean aidan ympäröimällä pihalla. Kadulle ei ole menemistä ilman aikuisen seuraa. Se harmittaa meitä vanhempina, mutta emme voi ottaa riskejä heidän turvallisuutensa suhteen, Jorma Haivio toteaa.

Raskaassa työssä Jorma Haivio sanoo jaksavansa uskon avulla. Hänelle antavat voimaa Raamattu ja luonto.

— Kun väsyn, ajelen läheisille vuorille parin lapseni kanssa. Kun palaamme kiipeilemästä, olen väsynyt, mutta henkisesti levännyt. Vuorilla mieli lepää. 

Jorma Haivio vierailee

  • Perheet pihalla -tapahtumassa
    su 19.9. klo 17–19 Kivistön kirkolla
  • Lähetysillassa to 23.9. klo 18.30
    Martinristin seurakuntakodissa
  • Lähetyspiirissä ke 29.9. klo 18
    Lammaskuja 2B:n kerhotilassa

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.