null Kirkkoklovnit Töttis ja Söttis tutkivat kirkon asioita – ”Mukana on ripaus anarkiaa”

Kehitysvammadiakoni Minna Kovalainen ja yhteisö- ja kirkkomuusikko Katja Kangas ovat luoneet kirkkoklovnit Töttiksen ja Söttiksen. Klovnielämä alkaa samalla hetkellä, kun he kiinnittävät punaiset nenät paikoilleen.

Kehitysvammadiakoni Minna Kovalainen ja yhteisö- ja kirkkomuusikko Katja Kangas ovat luoneet kirkkoklovnit Töttiksen ja Söttiksen. Klovnielämä alkaa samalla hetkellä, kun he kiinnittävät punaiset nenät paikoilleen.

Kirkkoklovnit Töttis ja Söttis tutkivat kirkon asioita – ”Mukana on ripaus anarkiaa”

Kirkkoklovnit pitävät kaikkia samanarvoisina nenän koosta riippumatta.

Töttis ja Söttis eivät ole mitä tahansa tusina­pellejä: he ovat kirkkoklovneja. Kummallakin on iso punainen nenä ja utelias luonne. Heidän mielestään ihmiset ovat samanarvoisia, vaikka kaikilla on erilainen nenä.

Toinen heistä laulaa ja soittaa ukulelea, mutta onko se Töttis vai Söttis? Sitä on mahdoton tietää, sillä he eivät erota itseään toisesta.

– Me ollaan kumpikin. Söttistöttis ja Töttissöttis, punanenäinen klovni sanoo ja toinen nyökkää.

– Ollaan tehty kaikenlaisia tärkeitä tehtäviä. Esimerkiksi mitattiin iso seurakunnan rakennus nenänmitalla. Se on tsiljoonakaksineljäkymmentäviisitoista.

– Sitten me tehdään tunteen­siirto-­opetusvideoita. Kerran me onnistuttiin siirtämään tunteita ihmisestä toiseen. Siihen tarvittiin lappu, johon oli kirjoitettu tunteen nimi. Ollaan tehty myös erilaisten ajatusten avaamisopetusvideoita. Ajatuksia voi avata vaikka välijumppaamalla norppa-delfiiniliikettä.

Klovni tekee asioita näkyväksi lapsen lailla.
– Kirkkomuusikko Katja Kangas

”Mitä konttori tekee kirkon parvekkeella?”

Kirkkoklovnit ovat pohtineet myös Jumalaa.

– Se kiinnostaa meitä. Kerran yritettiin soittaa Jumalalle, kun kuultiin, että me voidaan olla yhteydessä siihen. Meillä on kinder-sovellus, jolla ihmiset etsivät toisiaan, mutta ei siitä ollut mitään hyötyä. Siellä kaikki puhuivat vieraita kieliä eikä me ymmärretty mitään.

– Erilaisia kirkollisia sanojakin ollaan tutkittu, kuten mikä on ­ölttäri, psalttari tai mitä se konttori tekee kirkon parvekkeella. Ja siuntiokin pitäisi selvittää.

– Me käytiin yhdessä opiskelijoiden mielentörkeyspäivässä. ­Siellä me jaettiin opettajille elämän punaisia lankoja ja sydänilmapalloja, joihin voi puhaltaa silloin kun keittää yli.

– Me ei kauheasti suunnitella tulevaisuutta, vaan mennään hetki kerrallaan. Etukäteen ei voi tietää, milloin tulee jotakin kivaa ja yllättävää.

Kikkoklovnit Töttis ja Söttis elävät hetki kerrallaan ja ovat ilon asialla. He voivat hämmästellä myös hengellisiä asioita.

Kikkoklovnit Töttis ja Söttis elävät hetki kerrallaan ja ovat ilon asialla. He voivat hämmästellä myös hengellisiä asioita.

Kirkkoklovnit syntyivät suuresta unelmasta

Puhetulvan jälkeen Töttis ja ­Söttis katoavat, kun he pyöräyttävät tuolinsa ympäri. Yhtäkkiä tuoleissa istuvat kehitysvammatyön diakoni Minna Kovalainen sekä yhteisö- ja kirkkomuusikko Katja Kangas.

Töttis ja Söttis syntyivät Kovalaisen ja Kankaan innostuksesta klovneriaan. Kirkkoklovneria on ollut pitkään harrastajateattereissa toimineen Kovalaisen suuri unelma. Ensimmäisen kerran klovnikaksikko esiintyi pari vuotta sitten, ja sen jälkeen punanenät ovat kulkeneet heidän mukanaan eri tilanteissa.

Kuluneen koronakevään aikana tuli mahdollisuus paneutua kunnolla klovnihahmoihin. Kovalainen ja Kangas ovat tehneet tähän mennessä kymmenen Töttis ja Söttis -videota Kirkon Selko YouTube -kanavalle. Videoissa klovnit muun muassa löytävät pajunkissanpoikia, käyvät kirkon syntymäpäivillä ja etsivät helluntaiheilaa.

– Klovneria on pohjimmiltaan todella syvällistä. Klovni tekee asioita näkyväksi lapsen lailla ja hämmästelee asioita avoimesti. Se on samalla peili omaan itseen. Mukana on aina myös ripaus anarkiaa, Katja Kangas sanoo.

Kovalainen ja Kangas ovat korostavat, että he eivät halua hahmoillaan rienata Jumalaa eivätkä satuttaa ketään. He jättävät messun toteuttamisen asiantuntijoille, mutta voivat punaisine nenineen olla hämmästelemässä ja kummastelemassa hengellisiäkin asioita.

– Aika näyttää, missä Töttis ja Söttis jatkossa seikkailevat. Jatko on vielä auki, Minna Kovalainen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi