null Tuetun asumisen jonot ovat hälyttävän pitkiä – Helsingin kaupunki aikoo puuttua asiaan

Helsingin asunnottomien yö järjestettiin viime vuonna Dallapenpuistossa.

Helsingin asunnottomien yö järjestettiin viime vuonna Dallapenpuistossa.

Ajankohtaista

Tuetun asumisen jonot ovat hälyttävän pitkiä – Helsingin kaupunki aikoo puuttua asiaan

Monilla jonoissa olevilla on väliaikainen majapaikka, mutta ei vakituista kotia.

Yli 400 asunnotonta jonottaa tuettuun asumiseen Helsingissä. Vailla vakinaista asuntoa -yhdistys on ottanut kantaa tilanteeseen ja vaatii kaupungilta toimia.

– Tuettuun asumiseen jonottavat ne, jotka eivät pitkän asunnottomuuden tai muiden elämän haasteiden vuoksi kykene asumaan ilman tukea, kertoo yhdistyksen toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Helsingissä on 3 760 asunnotonta. Se on yli puolet kaikista Suomen asunnottomista.

Kaupungin johtava sosiaalityöntekijä Maria Dahlström on huolissaan tilanteesta, sillä asunnottomuus lisääntyy edelleen. Koska toimeentulotukien käsittely siirrettiin Kelalle, asunnottomat eivät välttämättä ohjaudu asumisen tukeen.

– Asunnottomat eivät tule lähitapaamisiin, sillä he tekevät hakemukset sähköisesti. Tällöin heiltä ei kysytä, miten heillä menee tai selvitetä tuetun asumisen tarvetta, Dahlström kertoo.

Tiivola esittää, että Helsingin kaupungin pitäisi purkaa jonoja käyttämällä muiden yksiköiden tiloja ja perustamalla uusia yksiköitä tuetulle asumiselle.

Sosiaali- ja terveystoimen apulaispormestari Sanna Vesikansa on tietoinen tuetun asumisen ongelmista.

– Ehdotus uusien yksiköiden tekemisestä on hyvä ja sitä käsitellään kaavoitusta suunniteltaessa. Jonoista täytyy tehdä sujuvampia.

Vesikansan mukaan asunnottomuusongelma on vakava ja moninainen. Jonoissa olevien joukossa on niin ystävien ja sukulaisten luona asuvia kuin sairaalassa olevia mielenterveyskuntoutujiakin. Kaikille ryhmille täytyy Vesikansan mielestä tehdä omat ratkaisunsa.

– Esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien saaminen sairaaloista koteihin on sekä taloudellista että inhimillistä. Sairaaloissa asuminen ei tee ihmiselle hyvää, jos hän olisi jo kotiutumiskunnossa, Vesikansa toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.