null Tuhopolttoyritys aiheutti yöllisen vaaratilanteen turvapaikanhakijoiden mielenilmauksessa

Omar Abdullah ja Ayman Alshmary Irakista päivystivät mielenosoittajien teltalla maaliskuun alussa.

Omar Abdullah ja Ayman Alshmary Irakista päivystivät mielenosoittajien teltalla maaliskuun alussa.

Ajankohtaista

Tuhopolttoyritys aiheutti yöllisen vaaratilanteen turvapaikanhakijoiden mielenilmauksessa

Teltassa oli tapahtumahetkellä kymmenen ihmistä. Jos turvapaikanhakijoiden kaasugrilli olisi ollut entisellä paikallaan, tuhopolttoyritys olisi saattanut aiheuttaa räjähdyksen.

Perjantaiaamuna noin kello 4.30 mustiin pukeutunut henkilö sytytti turvapaikanhakijoiden Helsingin rautatientorilla sijaitsevan mielenosoitusteltan takaseinän tuleen. Silminnäkijöiden mukaan bensakanisteria käyttänyt tekijä pakeni paikalta polkupyörällä Kaisaniemen puiston suuntaan.

Läheisestä Suomi ensin -mielenosoituksesta saapui pian kaksi mielenosoittajaa kuvaamaan tulipaloa. Tulipaloa sammuttanut turvapaikanhakija loukkasi kätensä ja on saanut terveyskeskuksessa ensiapua.

Tuhopolttoyrityksen tapahtuessa teltassa oli kymmenen ihmistä. Irakilaisten ja afgaanien seurassa oli muun muassa suomalaisia mielenilmauksen tukijoita, jotka hälyttivät poliisin.

– Kun aloitimme mielenilmauksemme, emme voineet kuvitella, että tällaista voisi tapahtua, paikalla ollut afganistanilainen Tariq Mommand sanoo.

Tämä oli yritys tukahduttaa demokraattinen mielenosoituskulttuuri.

– Riikka Theresa Innanen

Mielenosoituksen suomalaisiin tukijoukkoihin kuuluva Riikka Theresa Innanen kertoo, että tulen sytytyskohdassa säilytettiin vielä muutama päivä sitten kaasugrilliä, jota käytettiin teenkeittoon.

– Jos grilli ja kaasupullot olisivat olleet vielä samassa kohdassa, tulen sytyttäminen olisi voinut aiheuttaa räjähdyksen.

Innasen mukaan mielenosoituksen ilmapiiri on ollut viime päivinä erittäin myönteinen, eikä väkivallan uhkaa arvattu odottaa. Ihmiset ovat pysähtyneet juttelemaan, ja teltalla on järjestetty myös perhejuhlia.

– Tuhopolttoyritys on laukaissut turvapaikanhakijoissa posttraumaattisia stressioireita. Myös suomalaiset tukijat ovat järkyttyneitä, koska emme ole tottuneet tällaiseen. Tilanne on kuitenkin jo rauhallinen. Teen juonti ja jutustelu jatkuu, ja täällä järjestetään tapahtumia koko perheelle.

Mielenosoittajat toivovat, että päättäjät tuomitsevat tämänaamuisen teon ja kaikenlaisen väkivallan mitä tahansa ihmisryhmää vastaan, joka käyttää demokraattista oikeuttaan mielenilmaukseen.

– Isku ei ollut hyökkäys vain paikalla olleita mielenosoittajia ja heidän tukijoitaan vastaan, vaan kaikkia rauhanomaisesti mieltään osoittavia kohtaan. Tämä oli yritys tukahduttaa demokraattinen mielenosoituskulttuuri, Innanen sanoo.

10. helmikuuta aloitettu turvapaikanhakijoiden mielenosoitus on jatkunut 44 päivää. Innanen on ollut mukana toisesta viikosta lähtien. Mielenilmaus vaatii turvapaikanhakijoille oikeudenmukaista ja inhimillistä kohtelua. Innanen toivoo, että mielenilmaus johtaisi rakentavaan dialogiin maahanmuuttoviranomaisten ja Suomen hallituksen kanssa.

– Itse olen mukana, koska en halua suomalaisena karkotettujen turvapaikanhakijoiden verta käsiini, Innanen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Turvapaikanhakijoiden mielenilmaus on jatkunut 99 päivää – häätöuhka ja palautuslennot varjostavat mieliä

Ajankohtaista

Oikeus elää -mielenosoittajat vakuuttavat, että telttaleiri mahtuu samalle torille Helsingin kaupungin sopimien kesätapahtumien kanssa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.