null Lisää kirkon väkeä mukaan: turvapaikkapäätöksiä luetaan ainakin 33 seurakunnassa

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Rautatientorilla on jatkunut lähes kuukauden.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Rautatientorilla on jatkunut lähes kuukauden.

Ajankohtaista

Lisää kirkon väkeä mukaan: turvapaikkapäätöksiä luetaan ainakin 33 seurakunnassa

Maanantain jälkeen mukaan on tullut 23 uutta seurakuntaa pääkaupunkiseudulta, Lahdesta ja Loviisasta. Tampereelta mukana ovat kaikki seurakunnat.

Tähän mennessä 33 seurakuntaa on ilmoittanut olevansa mukana We see you Migri -kampanjassa, jossa luetaan ääneen Maahanmuuttoviraston eli Migrin antamia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä.

Kampanja alkoi teattereista, jossa päätöksiä luettiin 1.3. Kirkossa sama päivä oli tuhkakeskiviikko, katumuksen ja parannuksen päivä. Espoon Olarin seurakunnan diakoni Kristiina Huotari osallistui tuhkakeskiviikon messuun, mutta jäi samalla miettimään, että teatterien tempaus on paastonajan ytimessä.

Hän nosti asian esille, ja maanantaihin mennessä jo kymmenen seurakuntaa oli päättänyt lukea tekstejä tilaisuuksissaan. Muutamassa päivässä mukaan on ilmoittautunut 23 seurakuntaa lisää.

Pääkaupunkiseudulta mukana ovat nyt Espoon kuudesta seurakunnasta neljä eli Espoonlahti, Leppävaara, Olari ja Tapiola. Helsingin seurakunnista kampanjaan osallistuu 14 eli Tuomiokirkkoseurakunta, Haaga, Kallio, Lauttasaari, Malmi, Munkkiniemi, Paavali, Oulunkylä, Roihuvuori, Vuosaari, Pakila sekä ruotsinkieliset Matteuksen, Petruksen ja Johanneksen seurakunnat. Vantaan seitsemästä seurakunnasta mukana on Rekolan seurakunta.

– Meillä Vuosaaressa päätöksiä luetaan saarnan yhteydessä sunnuntaina 2.4., joka on aiheeseen sopivasti Kristuksen kärsimyksen sunnuntai. Tarkoitus ei ole paasata, mutta jos on tehty päätöksiä, joiden seurauksena ihmisiä voi joutua jopa hengenvaaraan, niin meidän tehtävämme on nostaa asia esille ja sanoa, että tämä ei ole oikein. Kuka meistä suomalaisista haluaisi olla vastaavassa tilanteessa, kysyy Helsingin Vuosaaren seurakunnan kirkkoherra Jussi Mäkelä.

Kampanja kiinnostaa myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella

Vaikka 19 seurakuntaa on pääkaupunkiseudulta, kampanja kiinnostaa myös muualla Suomessa. Tampereella ovat tuomiorovasti Olli Hallikaisen mukaan mukana kaikki viisi seurakuntaa eli Tampereen eteläinen seurakunta, Harju, Messukylä, Tuomiokirkkoseurakunta ja ruotsinkielinen seurakunta.

Lisäksi kampanjaan osallistuvat Lahden Keski-Lahden ja Salpausselän seurakunnat, Loviisan suomalaisen seurakunta, Pirkkala, Porin Teljän seurakunta, Ylöjärven, Vihdin, Konneveden ja Kotka-Kymin seurakunta.

Myös Espoon hiippakunnan tuomiokapituli lukee tekstejä rukoushetkissään. Niitä luettiin myös keskiviikkona pidetyssä hiippakunnan kirkkoherrojen kokouksessa.

Kirkon pitää puolustaa heikoimmassa asemassa olevia jo Jeesuksen esimerkin vuoksi.

Seurakunnat osallistuvat kampanjaan hieman eri tavoin ja osin eri aikoina, vaikka toive onkin, että erityisesti 2.4. eli 5. paastonajan jälkeisenä sunnuntaina luettaisiin tekstejä. Tekstit on tarkoitettu nimenomaan luettavaksi, niitä ei jaeta esimerkiksi netissä tai sosiaalisessa mediassa. Syy tähän on päätösten yksityisyydensuoja.

Turvapaikkapäätöksiä voi lukea esimerkiksi rukoushetkissä rauhan puolesta, messussa osana synnintunnustusta tai saarnan yhteydessä.

Esimerkiksi Tampereella rukoillaan kielteisten, myönteisten ja päätöstään vielä odottavien puolesta messuissa. Soveltuvin osin voidaan lukea myös päätöksiä, kertoo tuomiorovasti Hallikainen. Seurakunnat haluavat näin olla vaikeassa elämäntilanteessa olevien lähimmäisten tukena. Keski-Lahden seurakunnassa puolestaan päätöksiä luetaan pääsiäistä edeltävälle hiljaisella viikolla 11.4. Ristinkirkossa iltakirkossa. Loviisan seurakunta ilmoittaa lukevansa niitä 2.4. eli toivottuna päivänä.

Ei politikointia, vaan lähimmäisen puolustamista

Kampanja, jossa nostetaan esille yksittäisiä, käsittämättömiä päätöksiä on herättänyt niin kirkon sisällä kuin sen ulkopuolella myös kritiikkiä. Osallistujia on syytetty politikoinnista ja viranomaisten syyllistämisestä. Kristiina Huotarin mukaan päätöksiä luetaan, koska ne nostavat esille yleisemmän ongelman. Kyse on maailman rakenteissa olevasta synnistä, johon kaikki ovat osallisia, ja johon pitäisi tehdä parannusta.

– Meidän pitäisi kohdella toisiamme oikeudenmukaisesti ja tasa-arvoisesti, mutta tässä ja monessa muussakin asiassa emme tee niin. Ei ole olemassa erikseen hengellistä elämää ja arkista elämää, on vain yksi elämä. Siinä meidän pitäisi elää kristittyinä seurata evankeliumin kutsua ja muistaa Jeesuksen sanat: kaiken, minkä olette tehneet yhdelle vähimmistä veljistäni, sen te olette tehneet myös minulle. Tässä on paaston ydin, korostaa Huotari.

Kyllä virkamiesten päätöksistä pitää demokratiassa voida puhua. Niiden pitää kestää päivänvaloa.

– Kristiina Huotari

Hänen mielestään politikoinnista syyttäminen on helppo tapa kieltää se, että tämä asia kuuluu ja koskettaa itseä. Kun turvapaikanhakijoiden kokemukset tuodaan kirkkoon, keskelle hengellistä elämää, kukaan ei voi ulkoistaa itseään pois siitä, mitä maailmassa tapahtuu. Kirkon pitää puolustaa heikoimmassa asemassa olevia jo Jeesuksen esimerkin vuoksi.

– Mitä tulee syyllistämiseen, niin ensinnäkään kohteena eivät ole yksittäiset virkamiehet, ja toiseksi kyllä virkamiesten päätöksistä pitää demokratiassa voida puhua. Niiden pitää kestää päivänvaloa.

Huotarin mukaan kirkko ja sen diakoniatyö nostavat esille myös muita epäkohtia.

– Kukaan ei käske vaikenemaan myöskään niistä epäkohdista, joita on syntynyt, kun Kela ei pysty vastaamaan toimeentulotukea tarvitsevien asiakkaiden hätään. Moni pitkäaikaissairas on vailla lääkkeitä tai koko toimeentulotuki on saamatta. Kirkon diakoniatyön arkea on, että joudumme puuttumaan erilaisiin kohtuuttomiin päätöksiin. Ei Migri ole tässä poikkeus, sanoo Huotari.

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus jatkuu

Turvapaikanhakijoiden mielenosoitus Helsingin rautatietorilla on jatkunut jo lähes kuukauden, samoin Suomi ensin -ryhmän vastamielenosoitus.

Turvapaikanhakijoiden epätoivoa kuvaa se, että keskiviikkona turvapaikanhakija yritti hirttää itsensä. Tapahtumapaikalla oli Ilta-Sanomien mukaan runsaasti yleisöä. Osa heistä kuvasi hirttäytymisyrityksen, jota on kommentoitu maahanmuuttovastaisten sivuilla avoimen rasistisesti. Äärioikeiston edustajan ovat myös uhonneet tekevänsä rautatientorilla puhdistuksen. Poliisi on varautunut tilanteeseen.

Lauantaina 11.3. Rautatientorilla järjestetään tukikonsertti turvapaikanhakijoiden mielenilmaukselle. Kello 16 alkavan Oikeus elää -konsertin pääesiintyjä on hip-hop-artisti Laineen Kasperi.

 

Muutos 9.3. kello 16.05: Kampanjaan on liittynyt myös Helsingin tuomiokirkkoseurakunta. Myös otsikko ja ingressi muutettu.

Muutos 10.3. kello 14.30: Kampanjaan osallistuvien seurakuntien määrä päivitetty. Myös otsikko ja ingerssi muutettu.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tuhopolttoyritys aiheutti yöllisen vaaratilanteen turvapaikanhakijoiden mielenilmauksessa

Ajankohtaista

Teltassa oli tapahtumahetkellä kymmenen ihmistä. Jos turvapaikanhakijoiden kaasugrilli olisi ollut entisellä paikallaan, tuhopolttoyritys olisi saattanut aiheuttaa räjähdyksen.




Kampin kappelissa rukoillaan lauantaina ihmisarvon puolesta

Ajankohtaista Ajankohtaista




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.