null Tuli-ihme

Tuli-ihme

Jerusalemissa on yksi vähän erikoisempi pääsiäisperinne. Pyhän haudan kirkossa on ainakin 800-luvulta lähtien vietetty seremoniaa, johon liittyy tuli-ihme. Seremonia toteutetaan ortodoksien yleisesti käyttämän juliaanisen kalenterin pääsiäislauantaina, tänä vuonna 19. huhtikuuta.

Jerusalemin ortodoksinen patriarkka menee yksin sisälle Pyhän haudan kirkossa olevaan kappeliin. Kädessään hänellä on kaksi kynttilää. Hetken kuluttua patriarkka tulee ulos kappelista kädessään mystinen tuli. Sillä sytytetään lampukat ja ihmisten käsissä olevat tuohukset. Moni myös valelee tulella kasvojaan.

Israelilaiset poliisit varmistavat ihmeen aitouden. He tutkivat etukäteen patriarkan ja kappelin ja sinetöivät sen vahalla.

Sisällä kappelissa patriarkka lukee rukouksen. Sitten valo tulee esille sen kiven sisältä, jolla Jeesuksen uskotaan maanneen. Valo ei ilmestyessään polta, mutta patriarkka saa siitä tulen kynttiläänsä. Nykyisin tulta viedään hävittäjäkoneilla jo samana iltana Kreikkaan ja levitetään siellä kirkkoihin.

Ihmettä on epäilty vuosisatojen ajan, mutta selitystä sille ei ole löytynyt. Ortodoksisessa teologiassa ihme kytketään Kristuksen luomattomaan valoon. Paikallisille arabikristityille ihme on suuren juhlan aihe.

Pyhän tulen seremoniasta kerrotaan munkki Serafimin kirjassa Kultainen Jerusalem ja ortodoksisen kirkon nettisivuilla www.ortodoksi.net. Siellä on myös linkkejä seremoniaa kuvaaviin YouTube-videoihin.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: