Tunteita täynnä
Vuosisadan rakkauslaulussa esiintyvät Johannes Salomaa, Anne Nielsen ja Monna Relander.

Vuosisadan rakkauslaulussa esiintyvät Johannes Salomaa, Anne Nielsen ja Monna Relander.

Tunteita täynnä

Vuosisadan rakkauslaulu la 17.5. klo 19 Teatteri Vantaa, Tikkurilantie 44. Liput 20 e.


Jos ikinä on ketään rajusti rakastanut, tulee Vuosisadan rakkauslaulu suoraan ihon alle. Ihan niin kuin Märta Tikkasen vuonna 1978 julkaistu runoteos Vuosisadan rakkaustarina, johon Teatteri Vantaan runo- ja lauluesitys perustuu. Tekstit kertovat kirjailijoiden Märta ja Henrik Tikkasen avioliitosta ja perhe-elämästä.

Esityksen nainen on näyttelijä Anne Nielsen, joka on tulkinnut samoja runoja ja Toni Edelmannin säveltämiä lauluja jo 1990-luvulla.

– Rakkaus, avioliitto, perhe, sairaudet, oma tila ja työ – kaikki ne ovat naisen elämän suuria asioita, Nielsen sanoo.

Märta Tikkasen runot ovat henkilökohtaisia ja pelottomia. Ne eivät säästä lukijaa ikäviltä asioilta vaan ovat viiltävää kuvausta alkoholistiperheen elämästä ja väkivaltaisesti ja narsistisesti käyttäytyvästä puolisosta. Monet runot kuvaavat ahdistusta ja uuvuttavaa vihan tunnetta.

Siitä huolimatta Anne Nielsenistä vaikuttavinta on se, että Tikkasen runoissa on niin paljon kaikenkokenutta lämpöä ja ymmärrystä. Teatteri Vantaan esitykseen valikoituivat tietoisesti valoisimmat ja toivoa antavimmat runot.

– Minulle on välittynyt sellainen käsitys, ettei rakkauden side Märtan ja Henrikin välillä koskaan katkennut. Taiteilijasieluina he varmaan ymmärsivät toisiaan ja olivat intohimoisia kaikessa, myös suhteessa toisiinsa, Nielsen pohtii.

– Mutta kaikista kovin juttu ehkä on, että kirjoittaja löytää kaiken jälkeen oman itsensä.

NÄIN MÄRTA TIKKANEN KIRJOITTAA: ”Me muutimme yhteen /
ei siksi että / halusimme / vaan siksi että / emme voineet muuten olla.”
 

Jaa tämä artikkeli: