null Tuoreen uusperheen isä

Tuoreen uusperheen isä

Jarno Sandell, 33, muutti marraskuun alussa Tiinan ja tämän lasten, seitsemänvuotiaan Ellan, viisivuotiaan Eetun ja kohta kaksivuotiaan Eelin kanssa yhteiseen osoitteeseen.

Joka toinen viikonloppu Jarnon yhdeksänvuotias poika Atte ja kahdeksanvuotias tytär Ada tulevat isän luo. Kun koko porukka on paikalla, kerrostalokolmiossa on vähän ahdasta — ainakin keittiössä. Myös eteisessä on ollut ruuhkaa, kun koko porukka on riisunut märkiä ulkovaatteita pulkkamäestä tultaessa.

— Asenne ratkaisee. Olen sanonut Tiinalle, että joskus me vielä muistelemme tätä aikaa nauraen, Jarno sanoo.

Avioeron jälkeen Jarno sanoi kavereilleen toivovansa, että hänen tulevalla kumppanillaan olisi lapsia.

— Pidän lapsista ja lapsiperhe-elämästä. Tykkään olla ja touhuta perheen kanssa.

Etävanhemman ikävä

Jarno ja hänen ex-puolisonsa laittoivat avioeron vireille toissa syksynä. Jarno jäi asumaan perheen silloiseen kotiin. Lapset asuivat vuoroviikoin isänsä ja äitinsä luona.

Viime syksynä Jarno ja hänen ex-vaimonsa sopivat, että lapset tapaavat isäänsä joka toinen viikonloppu. Lapset itse olivat toivoneet, että he asuisivat yhdessä paikassa. Kysyttäessä kumman luona lapset haluaisivat asua, he valitsivat äidin. Jarno suostui siihen.

— Kun he asuivat vuoroviikoin minun ja äitinsä luona, kumpikaan meistä ei pysynyt kunnolla selvillä lasten kouluasioista, eivätkä lasten kaverit aina tienneet, kummassa kodissa lapset kulloinkin olivat. Lisäksi minulla oli silloin tiedossa, että saattaisin muuttaa Vantaalle Tiinan ja hänen lasten kanssa, Jarno kertoo.

Etävanhempana oleminen ei ole ollut Jarnolle helppoa. Lapsia on ollut ikävä.

— Vaikeinta on se, etten enää ole mukana omien lasteni arjessa. Lohduttaa, kun tiedän, että lasten on hyvä olla äitinsä kanssa ja että lapset asuvat lähellä kavereitaan. Sain onneksi viettää Aten ja Adan kanssa tiiviisti aikaa heidän ollessa pienempiä.

Aikaa kolmistaan

Melko pian sen jälkeen, kun Jarnon lapset olivat muuttaneet pysyvästi äitinsä luo, hän oli Tiinan ja tämän lasten kanssa uimahallissa. Sattumalta myös hänen oma poikansa Atte oli siellä.

— Olin itse Tiinan lasten kanssa uimassa, ja näin poikani isäpuolensa kanssa samassa hallissa. Se oli hämmentävä kokemus, Jarno kertoo.

— Itselle tuli aluksi mieleen, että täällä minä vain kasvatan toisen lapsia, enkä näe omiani kuin joka toinen viikonloppu. Siinä piti vain mennä itseensä ja hyväksyä tilanne, Jarno sanoo.

Jarno on yrittänyt järjestää aikaa, jolloin hän on kolmisin vain omien lastensa kanssa.

— Joululomallani vietimme päivisin aikaa kolmistaan. Kävimme yhdessä uimassa ja Aten kanssa kaksin elokuvissa, Jarno kertoo.

Iltaisin puhutaan haaveista

Jarno tapasi Tiinan ensimmäisen kerran ollessaan 18-vuotias. Tapaamisen jälkeen soiteltiin ja käytiin elokuvissa.

— Nyt jälkikäteen on käynyt ilmi, että olimme silloin molemmat kiinnostuneita toisistamme, mutta tosi ujoja. Sitten soitteleminen vain jäi.

Nyt he elävät yhteisessä uusperheessä ja luovat samoja sääntöjä kaikille lapsille. Jarnon mukaan Tiinan lapsilla on ollut tiukemmat säännöt kuin hänen lapsillaan. Jarno on myös huomannut, että eron myötä hän antoi lapsille aiempaa helpommin periksi.

— Kun lapset olivat minun luonani, halusin tarjota heille mahdollisimman hyvää viikkoa. Annoin Atelle helpommin luvan pelata tietokonetta. Kun lapset jättivät tavaroita ympäriinsä, minä siivosin ne, hän sanoo.

Tilanne, jossa parilla on yhteensä viisi lasta, asettaa myös parisuhteen rakentamiselle omat haasteensa. Kahdenkeskeistä aikaa on yleensä vain iltaisin lasten mentyä nukkumaan. Silloin ei avata televisiota vaan syödään ja jutellaan yhdessä lapsista, eroista, päivän tapahtumista ja haaveista.

Mistä Jarno haaveilee?

— Tila-autosta ja omakotitalosta, Jarno toteaa naurahtaen.

— Pääasia on, että lapsilla on hyvä olla. Se on suurin toiveeni, hän lisää.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.