null Työpaikan kuorossa

Timo Uljas työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla asiakaspalvelutehtävissä.

Timo Uljas työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla asiakaspalvelutehtävissä.

Työpaikan kuorossa

Timo Uljaan ääni on syvä, taipuisa ja lämmin.

Pikkujouluissa 14 vuotta sitten Timo Uljas tarttui mikrofoniin ja lauloi antaumuksellisesti karaokea. Juhlissa oli firman kuoron laulajia ja he panivat merkille komeaäänisen, parikymppisen laulajan.

— Kuorolaiset sanoivat minulle, että tiistaina tulet kuoron harjoituksiin.

Tiistai koitti ja Timo oli työpaikallaan heittelemässä hiki päässä laukkuja hihnalle. Kesken kaiken hänen esimiehensä tuli sanomaan, että hänelle oli puhelu.

— Ihmettelin, kuka minulle soittaa ja mistähän on kysymys. Puhelu tuli kuorolaisilta ja he pyysivät, että menisin heti harjoituksiin.

Esimies antoi Timolle luvan lähteä lauluharjoituksiin siltä seisomalta. Onneksi niin, sillä Timo Uljas pääsi silloin Finnair Singers -kuoroon ja lauluharrastus jatkuu. Harjoitukset ovat edelleen tiistaisin.

Finnairille Timo Uljas meni ensin kesätöihin vuonna 1996. Hän valmistui lukion jälkeen kauppaoppilaitoksesta ja seuraavana kesänä hän löysi itsensä taas laukkuja heittelemästä — ja jäi sille tielleen. Nykyisin hän on asiakaspalvelija.

— Olen vähän sellainen yleismies, teen kaikenlaista. Minut voi tavata lentoasemalla monissa asiakaspalvelutilanteissa, esimerkiksi lähtöselvityksessä tai -portilla.

Pianotunnit ja musiikkiluokka olivat osa Timon lapsuutta, mutta kuorolaulua hän ei ole harrastanut ennen kuin Finnair Singerseissä. Kuoron koelaulusta hänellä ei ole tarkkoja mielikuvia.

— En muista yhtään, minkä laulun lauloin. Mutta tavallisesti siinä saa laulaa jonkun itsevalitsemansa laulun ja paikalla on kuoronjohtaja ja ehkä pari kuoron jäsentä. Koelaulussa määritellään laulajan ääniala.

Timo Uljaan ääniala on baritoni. Hänen äänensä on syvä, taipuisa ja lämmin. Silloin kun Timo liittyi kuoroon, siihen kuului hänen lisäkseen muutama nuori laulaja. Nykyisin kuorossa on 25 laulajaa ja kuorolaisten ikäjakauma on kolmevitosista noin viisikymppisiin. Kuoroon kaivataan uutta verta, eikä sukupuolijakaumakaan ole ihan balanssissa: naisia on 20 ja aktiivisia laulajamiehiä neljä.

— Kuorolaulu ei ole seksikäs harrastus, vaikka Kuorosota tuokin hypeä siihen. Nuoria on vaikea saada sitoutumaan.

Finnair Singersin laulajat ovat talon eri ammattikunnista: on lentoemäntiä, toimistovirkailijoita, mekaanikkoja ja catering-puolen työntekijöitä. Laulavia lentokapteenejakin on kuorossa ollut, mutta tällä hetkellä heitä ei ole ainuttakaan. Talossa on kuoro myös seniori-ikäisille: Finnair Senior Singers.

Timon kuoron ohjelmistoon kuuluvat perinteiset kuorolaulut, mutta nykyisin he laulavat lauluja laidasta laitaan. Isänmaallisten ja hengellisten laulujen lisäksi he esittävät esimerkiksi musikaalisävelmiä ja Juice Leskisen lauluja.

Kuorossa laulamisessa Timoa kiehtoo se, että saa laulaa ja pitää lystiä samanhenkisten ihmisten kanssa.

— Kyllä kuorokaverit ovat iso syy tähän harrastukseen. Ja kuoromatkat ovat mukavia.

Finnair Singers käy esiintymässä ympäri Suomea ja niin kuin lentoyhtiön kuoron olettaakin, se tekee myös ulkomaanmatkoja. Viimeisin reissu oli syyskuussa Kööpenhaminaan, jossa kuoro osallistui lentoyhtiöiden kuorojen väliseen kilpailuun.

Kuoron perinteinen ulkomaanmatka tehdään Pohjois-Amerikkaan. Siellä kuoro esiintyy amerikansuomalaisille.

— On upea tunne laulaa ja nähdä, kuinka suomalainen musiikki koskettaa 80-vuotiasta mummoa, joka on kuullut suomen kieltä aikoja sitten jossain Kuopion torilla. On hyvin palkitsevaa huomata, miten kuorolaululla pystyy koskettamaan ihmisiä.

Pyhän Laurin kirkko on Finnair Singerseille tuttu paikka. Siellä kuullaan heidän joulukonserttinsa tänäkin vuonna. Harvinaisempaa on, että Singersit ja Seniorit yhdistävät voimansa ja esiintyvät yhteiskonsertissa. Luvassa on perinteisiä joululauluja.

— Pyhän Laurin kirkko on ihana paikka. Se ei ole kuoroesiintymisellemme liian iso eikä liian pieni. Yleensä olemme saaneet kirkon täyteen väkeä, olemmehan vantaalainen kuoro.

Joulunaikaan myös lentoaseman terminaaleissa tai lähtöporteilla voi törmätä elävään kuorolauluun. Esiintymässä ovat tietenkin talon omat laulajat.

 

Sydämeeni joulun teen — Finnair Singers ja Finnair Senior Singers ke 14.12. klo 19. Vapaa pääsy, ohjelma 5 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.