null Työterveyspsykologi Anu Harjumaaskola: Toivon näkökulma rauhoittaa mieltä odottamattomien kriisien kohdatessa

– Usein meillä on jo käden ulottuvilla keinoja hallita epävarmuutta ja lisätä turvallisuuden kokemusta, sanoo työterveyspsykologi Anu Harjumaaskola.

– Usein meillä on jo käden ulottuvilla keinoja hallita epävarmuutta ja lisätä turvallisuuden kokemusta, sanoo työterveyspsykologi Anu Harjumaaskola.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Työterveyspsykologi Anu Harjumaaskola: Toivon näkökulma rauhoittaa mieltä odottamattomien kriisien kohdatessa

Naistenpäivä Oulunkylän kirkolla tarjoaa hetken hyvinvointia keholle, mielelle ja sielulle.

Työterveyspsykologi Anu Harjumaaskola, puhut Oulunkylän seurakunnan naistenpäivässä 8.10. mielenrauhasta elämän epävarmuuden keskellä. Mistä näkökulmasta aiot puhua?

– Elämme monien odottamatto­mien muutosten ja kriisien keskellä, ja ne ovat meille merkitykseltään erilaisia riippuen esimerkiksi omasta kokemusmaailmasta ja eletystä elämästä. Sota Euroopassa puhuttelee eri ikäpolven ihmisiä eri tavoin. Tässä on tärkeää ottaa huomioon yksilöllisyys. Mikä kenellekin on uhka, menetys tai loukkaus?

Mistä voi etsiä mielenrauhaa kaiken epävarmuuden keskellä?

– Esimerkiksi vireystilan säätely ja voimavarojen vaaliminen tuovat mielenrauhaa. Yksi nyrkkisääntö on se, että olemassa olevien voimavarojen vaaliminen on tärkeämpää kuin uusien saavuttaminen. Esimerkiksi hyvien ihmissuhteiden vaaliminen vaatii vähemmän ponnisteluja kuin uusien voimavarojen hankkiminen, johon sisältyy myös riskejä. Jaksamisen kannalta on tärkeämpää, että pidetään olemassa olevasta huolta.

  – Usein meillä on jo käden ulottuvilla keinoja hallita epävarmuutta ja lisätä turvallisuuden kokemusta. Tutkitusti kaikkein tehokkain palautumiskeino on henkinen irrottautuminen kuormituksen lähteestä.

Mikä on sinulle läheinen tapa etsiä mielenrauhaa?

– Kun usko, toivo tai rakkaus ovat elämässä läsnä, se rauhoittaa mieltä. Se tarkoittaa toivon näkökulmaa kaiken keskellä, kokemuksia siitä, että tulen kristittynä puhutelluksi ja olen kristittynä elossa. Tai että elämässä on sittenkin rakkautta, joka voittaa kaiken. Kaikkien ei tarvitse toteutua yhtaikaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuvataiteilija ja teologi Juhani Koivumäen mukaan säännöllinen meditaatio antaa sekä mielenrauhaa että itseriittoisuutta – ”Kaikki eivät pidä tällaisesta”

Hengellisyys

Juhani Koivumäki on tutkinut uskonnollista kokemusta sekä taiteilijana että teologian opiskelijana. Viisi vuotta sitten vaikean ihmissuhteen tuoma ahdistus vei hänet buddhalaista meditaatiota harjoittavaan yhteisöön.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.