null Tytöt juovat ja lyövät

Tytöt juovat ja lyövät

Alkoholihaitat ovat yhä selvästi yleisempiä miehillä kuin naisilla, samoin kuin väkivaltaisuus. Mutta sukupuolten erot näyttävät olevan ikävällä tavalla tasoittumassa.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tuoreen nuorisorikollisuuskyselyn mukaan kumppaninsa fyysisen väkivallan kohteeksi oli joutunut 15–16-vuotiaista pojista suurempi osa kuin samanikäisistä tytöistä. Seurustelevista tytöistä kaksi ja pojista yhdeksän prosenttia kertoi nykyisen kumppaninsa lyöneen tai potkineen häntä. Läimäisyn kohteeksi oli joutunut 22 prosenttia pojista ja kuusi prosenttia tytöistä. Ainoa väkivallan laji, johon pojat syyllistyivät tyttöjä useammin, oli kiinnipitäminen. Nimittely ja loukkaava käytös oli yhtä yleistä kummallakin sukupuolella.

 

Juomisessa tytöt ovat tasaveroisia poikien kanssa. Itse asiassa yhdeksäsluokkalaisissa pojissa on jopa hieman tyttöjä enemmän täysraittiita. Kerran viikossa ilmoitti juovansa 10 prosenttia pojista ja kahdeksan prosenttia tytöistä. Kuukausittain juovissa nuorissa tyttöjen osuus oli kaksi prosenttiyksikköä suurempi.

Toisen tutkimuksen mukaan naisten humalajuominen on 2000-luvulla kasvanut merkittävästi. Miesten humalajuominen on lisääntynyt vain nuorimmassa ikäluokassa, mutta naisten juomisen kasvu on ollut rajua kaikissa ikäryhmissä. Toki miehet yhä juovat enemmän kuin naiset, mutta ero on tasoittumassa. Kun naisten fysiikka kestää juomista heikommin kuin miesten, tulevaisuus ei näytä kovin valoisalta.

Nuorten seurusteluväkivallasta ei toki voi suoraan vetää yhtäläisyysmerkkejä tulevaan perheväkivaltaan. Tosin sekään ei ole niin tyystin miesten aiheuttamaa kuin aiemmin on uskottu. Vaikka yhdeksän kymmenestä perheväkivallan tekijästä on miehiä, niin törkeistä pahoinpitelyistä naisten osuus on 40 prosenttia. Lapsia pahoinpitelee yhtä usein äiti kuin isä.

 

Väkivalta on väkivaltaa, käytti sitä mies tai nainen. Sitä ei pidä hyväksyä, saati selitellä esimerkiksi sukupuolella. Useimmille nuorille miehille on onneksi mennyt perille viesti, ettei naista pidä lyödä. Voisi olla hyvä, että tytöille kerrottaisiin, ettei heillä ole yhtään sen suurempaa oi-keut-ta läpsiä tai lyödä poikia. Eikä pojilla toisia poikia.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.