null Tyttönä kahden kulttuurin välissä

Tyttönä kahden kulttuurin välissä

Sarita Skagnes: Vain tytär.
Tammi 2010.

Kun Sarita Skagnes syntyi Intian Punjabissa vanhempiensa kolmanneksi tyttäreksi, perhe sai onnittelujen sijaan pahoitteluja. Koska lapsi oli tyttö, isä yritti tappaa vauvan.

Tästä alkaa Skagnesin omaelämäkerrallinen kirja Vain tytär, joka on hyytävä kuvaus miehisestä kulttuurista, perhehelvetistä ja siitä, mitä ihminen voi joutua kestämään niin sanotun kunnian tähden.

Sarita Skagnesin elämäntarina sijoittuu sekä Intiaan että Norjaan. Saritan ollessa noin viiden vanha perhe vaihtaa hänet serkkupoikaan, muuttaa Norjaan paremman elämän toivossa ja jättää tytön orjan asemaan tätinsä kotiin, jossa serkut käyttävät häntä seksuaalisesti hyväksi.

Murrosiässä Sarita onnistuu pääsemään Norjaan perheensä luo. Hän sopeutuu uuteen kotimaahansa nopeasti, mutta kotona vaikeudet jatkuvat. Väkivalta on perheessä arkipäivää. Isä tekee kaikkensa pitääkseen lapset erossa t-paidoista, norjalaisista ystävistä ja kaikesta, mikä on erilaista kuin Intiassa. Ristiriidat huipentuvat, kun Sarita kihlautuu norjalaisen miehen kanssa ja joutuu pakenemaan perhettään sekä vaihtamaan nimensä.

Sarita Skagnesin elämäntarina on järkyttävää, mutta kauhistelematonta luettavaa. Se opettaa paljon kunniakulttuurista. Se myös havainnollistaa ongelmia, joita maahanmuuttajat saattavat kohdata, ja osoittaa, kuinka tuhoisaa rasismi on puolin ja toisin. Ennen kaikkea Skagnesin kirja saa kuitenkin hämmästelemään, kuinka vahva ihminen voikaan olla ja kuinka nujerrettukin voi kääntää kokemansa pahan toisten auttamiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.