null Ulkosuomalaiset etsivät Lontoon merimieskirkosta tukea brexit- ja koronahuoliin – ”Äidinkielellä puhutulla lämpimällä puhelulla voi olla valtava merkitys”

Lontoon merimieskirkko on pyrkinyt luomaan joulutunnelmaa virtuaalisesti Britannian suomalaisväestölle. Merimieskirkolla on iloittu siitä, että tietotekniikan avulla on pystytty tavoittamaan sellaisia ihmisiä, joita toiminta ei yleensä ole tavoittanut.

Lontoon merimieskirkko on pyrkinyt luomaan joulutunnelmaa virtuaalisesti Britannian suomalaisväestölle. Merimieskirkolla on iloittu siitä, että tietotekniikan avulla on pystytty tavoittamaan sellaisia ihmisiä, joita toiminta ei yleensä ole tavoittanut.

Ajankohtaista

Ulkosuomalaiset etsivät Lontoon merimieskirkosta tukea brexit- ja koronahuoliin – ”Äidinkielellä puhutulla lämpimällä puhelulla voi olla valtava merkitys”

Britanniassa oleskelevat suomalaiset ovat saaneet Lontoon merimieskirkosta joulun aikana apua yllättäviin matkustusongelmiin sekä keskusteluapua ahdistukseen ja yksinäisyyteen.

Brexitiin liittyvät huolet, epävarmuus tulevaisuudesta ja Suomea huomattavasti tiukemmat koronapandemian aiheuttamat rajoitukset ovat koitelleet Iso-Britannian ulkosuomalaisten jaksamista tänä vuonna.

Juuri ennen joulua useat maat, Suomi mukaan luettuna, keskeyttivät lennot Britanniasta, maasta löytyneen koronaviruksen mutaation vuoksi.

– Joulun tilanne oli hurja shokki ihmisille. Lentojen katkeaminen aiheutti epätietoisuutta, hätää ja konkreettisia majoitus- ja rahaongelmia. Ihmiset eivät olleet varautuneet, että joutuvat olemaan pidempään maassa, Lontoon merimieskirkon liikkuva sosiaalikuraattori Salla Korteniemi kertoo.

Suomeen pyrkivät ennen joulua etenkin ihmiset, jotka olivat Iso-Britanniassa matkalla työn vuoksi sekä ne, jotka halusivat muuttaa takaisin Suomeen ennen tammikuun alkua. Tuolloin päättyy brexit-erosopimuksen sopeutumisaika.

Merimieskirkon sosiaalityön tiimi pyrki auttamaan ihmisiä tarjoamalla keskusteluapua ja ratkaisemaan matkustukseen liittyviä ongelmia.

– Brexit on ollut pitkä prosessi, joka aiheuttaa täällä suomalaisissa ristiriitaisia tunteita. Jouluaattona päättyneiden neuvotteluiden myötä tilanne nytkähti eteenpäin. Joissakin tämä herättää helpotuksen tunteita, joissakin ei, Korteniemi sanoo.

Brexitin seurauksena lähes kaikki Iso-Britanniassa asuvat EU-kansalaiset joutuvat hakemaan oleskelulupaa EU-settlement scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta. Merimieskirkko on tarjonnut ulkosuomalaisille myös käytännön apua hakemusten tekemisessä. 

Lontoon merimieskirkko sijaitsee Kaakkois-Lontoossa. Koronarajoitukset tiukentuivat huomattavasti koko Kaakkois-Englannissa juuri ennen joulua.

Lontoon merimieskirkko sijaitsee Kaakkois-Lontoossa. Koronarajoitukset tiukentuivat huomattavasti koko Kaakkois-Englannissa juuri ennen joulua.

Korona perui huippusuositut joulumyyjäiset

Merimieskirkossakin on surtu tänä vuonna sitä, että yhteiset joululaulutilaisuudet täytyi perua. Yleensä Merimieskirkko on järjestänyt noin 20 joululaulutilaisuutta ympäri Iso-Britanniaa yhdessä kaupunkien suomalaisyhteisöjen kanssa. Tänä jouluna tilaisuuksia oli vain kaksi, nekin virtuaalisia.

– Meillä on yleensä joulumyyjäiset, joihin tulee 10 000 ihmistä. Tänä vuonna jouduttiin pienentämään joulukauppakin. Minkäänlaisia kokoontumisia ei saanut järjestää, Salla Korteniemi kertoo.

Viisi päivää ennen jouluaattoa pääministeri Boris Johnson ilmoitti, että joulu on peruttu. Kaakkois-Englannissa, jossa merimieskirkkokin sijaitsee, otettiin käyttöön tiukemmat koronatoimet. Tämä tarkoitti sitä, että kotitaloudet eivät saaneet tavata toisiaan.

– Tämä on siitä kaunis kulttuuri, että yksineläjät otetaan huomioon. Yksineläjille tarjottiin mahdollisuus viettää joulu yhdessä tukikuplan (support bubble) kanssa, Korteniemi sanoo.

Yhden aikuisen kotitalous voi muodostaa tukikuplan toisen kotitalouden kanssa.

Lentojen katkeaminen aiheutti epätietoisuutta, hätää ja konkreettisia majoitus- ja rahaongelmia.

Lontoon merimieskirkko on pyrkinyt tarjoamaan keskusteluseuraa niille, jotka ovat jääneet koronapandemian takia eristyksiin kotiin.

– Juhlapyhinä ja loma-aikoina yksinäisyys voi tuntua aivan musertavalta. Silloin äidinkielellä puhutulla lämpimällä puhelulla voi olla ihan valtava merkitys, Korteniemi kertoo.

Merimieskirkon uutiskirjeillä on myös pyritty lievittämään suomalaisten yksinäisyyttä.  Läsnäoloon sosiaalisessa mediassa on panostettu. 

– Olemme saaneet palautetta, että ne, joiden joulu peruuntui, kokivat etteivät ole yksin. He pystyivät näkemään ja kuulemaan tuttuja kasvoja somessa, Korteniemi sanoo.

Lontoon merimieskirkon liikkuva sosiaalikuraattori Salla Korteniemi on tarjonnut yhdessä muun sosiaalityön tiimin kanssa keskusteluapua joulun aikana.

Lontoon merimieskirkon liikkuva sosiaalikuraattori Salla Korteniemi on tarjonnut yhdessä muun sosiaalityön tiimin kanssa keskusteluapua joulun aikana.

Tammikuusta tulee toivon kuukausi

Vaikka vuosi on ollut haastava, merimieskirkolla on iloittu siitä, että tietotekniikan avulla on pystytty tavoittamaan sellaisia ihmisiä, joita toiminta ei yleensä ole tavoittanut. Seniorikahveille on osallistunut henkilöitä paikkakunnilta, joilla ei välttämättä tapaa muita suomalaisia.

– Olemme yhdistäneet henkilöitä, jotka ovat vuosien jälkeen tavanneet uudestaan näissä meidän Zoomeissa, Salla Korteniemi sanoo.   

Olemme pystyneet tukemaan muuten maantieteellisesti yksin jääviä perheitä.

Suosittu pallerokerho, eli vauvojen muskari, on myös jatkanut toimintaansa Zoomissa. Yleensä muskareihin ovat osallistuneet vain Lontoossa asuvat ihmiset, nyt perheitä on tullut mukaan myös Skotlannista ja muualta Britanniasta.

– Olemme pystyneet tukemaan muuten maantieteellisesti yksin jääviä perheitä, Korteniemi kertoo.

Keväälle sosiaalityön tiimi aikoo järjestää erilaisia virtuaaliworkshopeja ja tapaamisia sosiaalisessa mediassa. Virtuaalitapahtumissa pyritään tukemaan jaksamista.

Merimieskirkko on nimittänyt tulevan kuukauden toivon tammikuuksi.

– Emme vielä tiedä, miten brexit ja muut asiat ratkeavat, mutta varmasti lopulta selviämme tästä tilanteesta, Korteniemi sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kun sielu tarvitsee hoitoa, sitä saa suomalaiselta papilta maailmallakin – ”Vieraassa maassa asuminen voi aktivoida pohjatonta yksinäisyyden tunnetta”

Hengellisyys

Suomalaisen papin puheille pääsee erityisen hyvin Euroopassa. Lontoossa voi tavata Marjaana Härkösen, Berliinissä Päivi Lukkarin ja Tallinnassa Markku Päiviön. ”Ei ole ollut sellaista inhimilliseen elämään kuuluvaa asiaa, jota ei olisi tullut vastaan", Härkönen kertoo.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.