null Merimiespappi Hanna Vuollo käy joka päivä laivoilla: ”Useimmiten puhutaan koti-ikävästä”

Merimiespappi Hanna Vuollo käy päivittäin tapaamassa merenkulkijoita.

Merimiespappi Hanna Vuollo käy päivittäin tapaamassa merenkulkijoita.

Hyvä elämä

Merimiespappi Hanna Vuollo käy joka päivä laivoilla: ”Useimmiten puhutaan koti-ikävästä”

Vuosaaren merimiespappi Hanna Vuollo tapaa merimiehiä laivoilla sinä lyhyenä aikana, jona laivat ovat satamassa. Merimieskirkon sauna lämpiää useimmiten rekkakuskeille.

Vuosaaren merimieskirkko sijaitsee satama-alueen ulkopuolella sataman ison toimistorakennuksen vieressä. Kirkon ainoa palkattu työntekijä on merimiespappi Hanna Vuollo, joka tapaa merenkulkijoita yleensä satamassa. Laivat puretaan ja lastataan nykyisin mahdollisimman nopeasti, joten merimiehillä on harvoin aikaa ja tilaisuutta tulla kirkolle.

– Olemme palanneet takaisin juurille. Kirkko menee laivoille tapaamaan merenkulkijoita, ei päinvastoin. Tavallinen työpäivä menee niin, että tarkistamme merimiespalvelutoimiston asiamiehen kanssa, mitä laivoja satamassa on ja sovimme, kumpi käy missäkin.

Vuollo käy joka päivä laivakäynnillä ja kohtaa eri puolilta maailmaa tulevia merimiehiä. Merimiespappi on tervetullut vieras laivoille. Eniten merimiehiä tulee Filippiineiltä, seuraavaksi eniten Vuollo tapaa intialaisia, venäläisiä, ukrainalaisia ja puolalaisia.

– Käyn myös suomalaisilla Finnlinesin laivoilla, jossa tapaan suomalaisia. Useimmiten olen siellä asiamiestä avustavassa roolissa. Vien lehtiä ja videoita ja tarjoan kirjastopalveluita. Juttelen niistä asioista, joista merenkulkijat haluavat puhua, Vuollo kertoo.

Laivojen miehistössä on paljon filippiiniläisiä

Vuollon mukaan varsinkin kaukaa tulevien merimiesten kanssa puhutaan useimmiten koti-ikävästä. Se on hänen mukaansa asia, joka yhdistää merimieskirkon kotimaantyötä seitsemässä suomalaisessa satamassa ja ulkomaantyötä esimerkiksi Lontoossa, Brysselissä ja Hampurissa. Niissä asiakkaina on suomalaisia, joilla on koti-ikävä. Vuosaaressa asiakkaina on ulkomaalaisia, jotka näyttävät kuvia vaimosta, lapsista ja sukulaisista ja kaipaavat kotiin.

– He ovat usein työssä kuuden tai jopa yhdeksän kuukauden sopimuksella, eli se aika ollaan kiinteästi laivalla. Kun laivalla on sama pieni miehistö, joka tekee vuorokaudet ympäri työtä yhdessä, tulee monenlaista. Eli myös työasiat puhuttavat.

Vuollo ei mene laivoille julistamaan uskonasioita, mutta keskustelee myös niistä, jos merenkulkijat itse haluavat. Tämä vaatii luottamusta, sitä, että pappi tulee tutuksi tai koetaan muuten turvalliseksi. Jos on sattunut jotain ikävää, kuten kuolemantapaus perheessä tai onnettomuus laivalla, pappi on luonteva keskustelukumppani.

Kun laivalla on sama pieni miehistö, joka tekee vuorokaudet ympäri työtä yhdessä, tulee monenlaista.

Muissa kotimaan merimieskirkoissa ei ole merimiespappia, vaan satamakuraattori, joka Vuollon tapaan on merimiesten apuna siinä, missä tarvitaan.

Vuollon mukaan filippiiniläiset ovat hyvin uskonnollisia. Vaikka he ovat katolilaisia, heitä ei haittaa, että keskustelukumppanina on naispuolinen pappi. Jos laivalla tapahtuu kuolemantapaus, niin kuin kerran sattui, Vuollo järjestää yhteyden oman kirkkokunnan pappiin. Merimieskirkon työ on luonteeltaan ekumeenista, ja myös uskontorajat ylittävää.

Merimieskirkon kirkkosalissa järjestetään monenlaisia tilaisuuksia.

Merimieskirkon kirkkosalissa järjestetään monenlaisia tilaisuuksia.

Kirkolla lämpiää usein sauna

Vuollo on toiminut merimiespappina nyt runsaan vuoden. Hän tuli tähän työhön Kittilästä, jossa hän toimi diakoniasta vastaavana pappina. Diakonityön tuntemus on ollut hyödyksi merimiespapin työssä, mutta muuten merimiespapin työ on hyvin erilaista kuin seurakuntaelämä Lapissa.

– Olen kotoisin Järvenpäästä. Minulla on aiempi koulutus terveydenhoitoalalta ja kokemusta järjestötyöstä. Siitä on tässä ollut hyötyä, sillä työ on hyvin monipuolista. Toinen puoli on merenkulkijoiden kohtaamista, toinen kaikkea muuta.

– Vuosaaren merimieskirkolla käy paljon vierailevia ryhmiä. Meillä on erilaisia tilaisuuksia, kuten konsertteja ja kirkollisia perhejuhlia. Kirkon ovet ovat auki kolmena päivänä viikossa, mistä etenkin iltaisin huolehtivat vapaaehtoiset. Pidämme kirkon aukioloaikoina myös kauppaa ja kahvilaa.

Merimieskirkolla lämpiää iltaisin usein sauna. Siellä käy merimiehiä, jos laiva on pitkään satamassa. Useimmiten saunassa istuu kuitenkin rekkakuskeja.

Vuosaaren satamassa on Vuollon mukaan hyvä yhteistyö alueen eri toimijoiden kesken. Merimieskirkkoa pidetään merkittävänä ja kirkko on mukana vuotuisessa Vuosaaren satamapäivässä, avointen ovien tapahtumassa.

Vuollon oma kosketus mereen oli hyvin vähäinen ennen merimiespapiksi tuloa. Nyt hän odottaa kovasti elokuussa toteutuvaa viikon matkaa laivalla Rotterdamiin.

– Pyysin päästä mukaan, jotta saa entistäkin paremman tuntuman satamissa kohtaamieni merenkulkijoiden käytännön työhön, Vuollo sanoo.

Merimieskirkko ja merimiespappi ovat osa Vuosaaren sataman arkea, josta kerrotaan lisää tässä jutussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.