null Unien kertomaa

Unien kertomaa

Asiantuntijat kommentoivat Raamatun henkilöiden elämäntilanteita nykypäivän näkökulmasta.

Joosef oli toiseksi nuorin Jaakobin 12 pojasta. Hän kertoi veljilleen nähneensä unen, jossa aurinko, kuu ja yksitoista tähteä kumarsivat häntä. Nämä suuttuivat ja isä nuhteli poikaa moisesta unesta: pitäisikö muun perheen muka kunnioittaa Joosefia? Kateelliset veljet myivät Joosefin orjaksi, mutta tästä tuli myöhemmin Egyptin käskynhaltija. Uni kävi toteen. (1. Mooseksen kirja 37–47)

Psykiatrian erikoislääkäri ja uniryhmäohjaaja Markku Siivola, jos Joosef olisi kertonut unensa sinulle, mitä olisit hänelle sanonut?

— Olisin todennut hänet vastuuntunnottomaksi hölösuuksi, joka ei näytä miettivän, mitä tuskatiloja toisille aiheuttaa. Sen vahvistaa myös hänen myöhemmin faaraon ylileipurille kertomansa ennustus tämän kuolemasta.

Voivatko unet paljastaa jotakin ihmisen sisimmistä toiveista ja peloista?

— Voivat, tai oikeastaan eivät, koska unet eivät ole noiden toiveiden ja pelkojen heijastuksia, vaan niitä itseään. Päivätajunta etsii oman ahtautensa vuoksi unien avulla paljastuksia asioista, jotka itse asiassa ovat paljaana suoraan edessämme.

Miksi ihminen näkee unia?

— Ensimmäinen vastaus: koska edellisen päivän ratkaisemattomat tunnejännitteet jatkuessaan luovat unikuvia. Unet ovat siten kuviin puettuja tunteita.

— Toinen, olennaisempi vastaus: kukaan ei tiedä, miksi ihminen näkee unia, aivan samoin kun kukaan ei tiedä sitäkään, miksi elämme.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.