Unten mailla
Harri Larjosto kokee vapautuneensa taiteilijana iän myötä.

Harri Larjosto kokee vapautuneensa taiteilijana iän myötä.

Unten mailla

Tule ja katso. Harri Larjoston unista herätetyt, robotit ja naamiot 4.1. asti Vantaan taidemuseossa.


Valokuva- ja mediataiteilija Harri Larjoston näyttelyyn ei kannata suunnistaa järki kädessä. Hänen unenomaiset, surrealistiset ja yllättävät teoksensa eivät silloin ehkä päästä lähelleen.

Näyttelyn teokset vievät unien epäloogiseen maailmaan. Unista herätetyt -teoksen kolme robottia kiertävät näyttelytilaa eläen omaa, tutkimatonta elämäänsä. Niiden nimet viittaavat kauas Kalevalan ja Raamatun myytteihin, toteutus puolestaan science fictionin futuristisiin maailmoihin.

Valokuvaa ja maalausta yhdistävä Unihyökyjä-sarja näyttää vilaukselta tilanteita ja maisemia, jotka tuntuvat jäävän vahvojen värien alle. Videoteos Oven takaa kuulen hengityksen avaa näkymiä arjen ja normaalin tuolle puolen. Kaamiohuvit-installaatio pelkistää ihmiset jähmettyneiksi, kevyinä lepattaviksi naamioiksi.

Larjosto kertoo käyttävänsä usein uniaan taiteensa pohjana.

– Arkihavaintojen absurdi tai hauska on usein yksiulotteista ja latteaa. Unet yhdistävät tilanteita, aikoja, paikkoja ja tunteita. Niiden syvimmät merkitykset ovat hyvin henkilökohtaisia. Siksi niiden avulla voi tutustua omaan psyykeensä.

Näyttely on vantaalaisen Larjoston 60-vuotisjuhlanäyttely. Hän arvioi vapautuneensa taiteilijana iän myötä.

– En enää yritä miellyttää taidemaailmaa eikä minulla ole vaikuttamispyrkimyksiä. Luotan omaan maailmaani ja siihen, että pystyn tekemään taidetta, joka on koskettavaa ilman että se saarnaa. Jos ei nyt rohkene olla syvällinen, niin milloin sitten?

Näin robottia liikutellaan: Sotkan paluu -robotti lähtee liikkeelle, kun joku soittaa maksuttomaan numeroon 043 825 3039. Lisäksi se herää henkiin satunnaisesti, jos kukaan ei ole vähään aikaan soittanut.

Jaa tämä artikkeli: