Urkumusiikki vie taivaan paratiisiin
Konerttiurkuri Petur Sakari esiintyy Espoon tuomiokirkossa 20. elokuuta.

Urkumusiikki vie taivaan paratiisiin

Espoon tuomiokirkossa kuullaan ranskalaisromanttista taituruutta nuoteista ja omasta päästä.

Konserttiurkuri Pétur Sakari, soitat urkuja Espoon tuomiokirkossa. Miten urasi alkoi?

– Olin 3-vuotiaana Rodoksella isän pianotrion konserttimatkalla ja satuimme siellä vaatimattomaan kirkkoon, jossa oli urkukonsertti. Urut olivat salin edessä ja näin, kuinka urkuri soitti niitä.

– Tämän jälkeen soitin ei jättänyt minua rauhaan. Jalkion soitto jäi elävästi mieleeni ja se piti saada itse kokea. Opiskelin urkujen soittoa Suomessa viisivuotiaasta lähtien, ja ensimmäisen konserttini soitin 13-vuotiaana. Täysi-ikäisenä minut pyydettiin opiskelemaan urkujen soittoa ja improvisaatiota Pariisiin.

Minkälaista musiikkia soitat?

– Soitan Espoon tuomiokirkossa ranskalaista romantiikan ajan musiikkia. Tämä musiikki puhuttelee niin, että tekee mieli sulkea silmänsä ja ottaa penkistä kiinni. Se saa hengen salpautumaan ja sitten ollaankin taivaan paratiisissa ihmettelemässä, että kylläpä elämä on loistavaa.

– Käytän konsertissa paljon musiikkia Louis Vierneltä, joka on minulle läheisin säveltäjä. Debytoin itse Notre Damen katedraalissa tammikuussa. Oli iso elämys soittaa tilassa, jossa tämä musiikki on syntynyt.

Olet asunut lapsena Islannissa. Kuuluvatko soitossasi purkautuvat tulivuoret ja kuumat lähteet?

– Kyllä luulen, että viikinkiote soitossani jollain tasolla kuuluu rajuna tunteikkuutena.