null Kanttori ihastui Suvelan kappelin uusiin urkuihin – häämarssi soi nyt jykevästi

Kanttori Anna-Liisa Haunio iloitsee Suvelan kappelin uruista ja konserttisarjasta, jossa teemana on uudet urut.

Kanttori Anna-Liisa Haunio iloitsee Suvelan kappelin uruista ja konserttisarjasta, jossa teemana on uudet urut.

Ajankohtaista

Kanttori ihastui Suvelan kappelin uusiin urkuihin – häämarssi soi nyt jykevästi

Kaksi vuotta käytössä ollut Suvelan kappeli sai nyt urut. Uutta soitinta juhlitaan koko syksyn kestävällä konserttisarjalla.

Suvelan kappelin uudet urut vihitään käyttöön 23.9. Mitä pidät uusista uruista, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kanttori Anna-Liisa Haunio?

Urut ovat silmiin kauniit ja tilaan hyvin sopivat. Niissä on kaunis sointi, todella kauniita, pehmeitä, täyteläisiä ja rikkaita ääniä ja soundeja. Vaikka ne ovat melko pienet, äänikerroista saa yhdistelemällä lukemattomia eri tavoilla hienosti soivia sointimaailmoja. Lyhyen tuttavuuden perusteella olen erittäin ihastunut soittimeen.

Millaisia musiikkitilaisuuksia on luvassa?

Urkujen käyttöönottojumalanpalvelus 23. syyskuuta ja Urku auki suvelalaisittain -konsertti aloittavat konserttisarjan, jossa urkuja esitellään mahdollisimman monessa roolissa: soolosoittimena, osana kokoonpanoa ja muuta taidetta ja elämää värittävänä. Konsertteja on kaikenikäisille läpi syksyn eri viikonpäivinä ja eri kellonaikoina. Ensimmäisessä konsertissa musisoivat Suvelassa asuvat urkurit Vivika Oksanen ja Markku Mäkinen, jotka soittavat sekä erikseen että yhdessä kahdeksanraajaisesti sekä sopraanot Hanne Savunen ja Ghislaine Dionne.

Ahdingosta vapauteen on 30.9. järjestettävä yhteisöllinen poikkitaiteellinen yhteisöllinen poikkitaiteellinen teos, jossa urkumusiikin, pianomusiikin, yksinlaulun ja tekstinluvun lisäksi yleisöllä on mahdollisuus olla luomassa ainutlaatuista teosta kuvataiteen ja yhteislaulun kautta.

Erityisesti lapsiperheille on ke 3.10. räätälöity barokkikonsertti, jossa kerrotaan musiikillinen Prinsessa ja sikopaimen -tarina. Kappelin tiistailounaan yhteydessä 30.10. on mahdollisuus kuulla Sinivalkoisia säveliä uruilla ja tuuballa. Avonian jousisoittajat pitävät hyväntekeväisyyskonsertin to 1.11.

Yksi sarjan huippukohdista on urkutaiteilija Kalevi Kiviniemen Satakielen laulu -urkukonsertti, jossa urut imitoivat mmuun muassa lintujen ääniä. Kauneimpien Joululaulujen lisäksi kappelilla saadaan kuulla joululauluja eri puolelta maailmaa eri kansallisuuksien esittämänä su 9.12. Colourful Christmas -konsertissa, jossa kuorojen ja ammattimuusikoista koostuvan yhtyeen solisteina ovat Ilona Gill ja Francis Asis. Naiskuoro Melodie tuo jouluisen tervehdyksen ke 12.12. Joulu ensimmäinen -konsertillaan.

Halleluja-messun yhteydessä 14.12. juhlitaan sekä nuorten uutta Laulukirjaa että uusia urkuja: siellä soivat yhtaikaa messubändi ja urut Exodus-kuoron kanssa.

Uuden soittimen juhlintaa jatketaan keväällä. Konserttien lisäksi urkuja kuullaan muun muassa musiikin ja runon illoissa.

Urut tuovat lisäväriä kaiken tyyliseen musiikkiin, ja ne rikastuttavat esimerkiksi gospelbändien äänimaisemaa.

Kanttori Anna-Liisa Haunio

Muuttavatko urut Suvelan kappelin toimintaa?

Parin vuoden ikäinen kappeli on ehtinyt herättää kovasti kiinnostusta konserttitilana. Urut tuovat lisää mahdollisuuksia ja monipuolisuutta konserttien ohjelmistoihin sekä klassisen että uudemman musiikin saralla. Messuelämä ja messumusiikki kappelilla on hyvin monimuotoista. Urut tuovat lisäväriä kaiken tyyliseen musiikkiin, ja ne rikastuttavat esimerkiksi gospel-bändien äänimaisemaa. Ne mahdollistavat nyt entistä paremmin musiikillista juhlavuutta ja rikkautta myös kirkollisiin toimituksiin, erityisesti häihin ja hautajaisiin. Eikä voi väheksyä sitäkään tosiasiaa, että Espoon kanttorit ovat saaneet yhden soittimen lisää helpottamaan harjoitusaikojen jakopainetta sekä soinnillisesti yhden erilaisen soittimen urkuvalikoimaansa.

Järjestättekö erillisiä urkujen esittelyjä ryhmille?

Kanttorin kanssa sopimalla päiväkoti-, koulu- ja muut ryhmät voivat päästä tutustumaan uusiin urkuihin. Tämä olkoon osa kevään urkujuhlintaa täyteläisen käyttöönottosyksyn jälkeen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Urkutaiteilija Pétur Sakari: ”Musiikki aiheuttaa aivoissa impulsseja, joilla ohitetaan kipua”

Ajankohtaista Hyvä elämä

Helsinki Organ Festivalissa esiintyy kansainvälisiä huippu-urkureita Alankomaista, Ruotsista, Ranskasta ja Virosta. Konserttien ohessa keskustellaan hoitavasta musiikista.


Urkumusiikki vie taivaan paratiisiin

Ajankohtaista


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.