null Urkuyö ja Aaria -festivaalin konserteista suurin osa siirtyi Olarin kirkolle – Espoon tuomiokirkon remontin takia kesämusiikki soi nyt muualla

Tuomas Katajala, joka toimii Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana, suuntaa nuottipino kainalossaan metroasemalta kohti konserttipaikkaa Olarin kirkkoa.

Tuomas Katajala, joka toimii Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana, suuntaa nuottipino kainalossaan metroasemalta kohti konserttipaikkaa Olarin kirkkoa.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konserteista suurin osa siirtyi Olarin kirkolle – Espoon tuomiokirkon remontin takia kesämusiikki soi nyt muualla

Urkuyö ja Aaria -festivaali sekä Suvisunnuntain iltamusiikki -sarja sekä muita konsertteja on läpi kesän. 

On vaikea löytää samanlaista konserttimiljöötä kuin Espoon tuomiokirkko, sanoo Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Tuomas Katajala. Yli 500-vuotias kivikirkko sopii hyvin festivaalin lied-konserteille, lauluyhtyeille ja kuoroille. Kun tuomiokirkon ovet sulkeutuivat pääsiäisen jälkeen remontin takia kahdeksi vuodeksi, taakse jäivät myös hyvät urut.

Espoon kirkoista festivaalin väliaikaiseksi ykköskonserttipaikaksi valikoitui Olarin kirkko monestakin syystä. Siellä on hyvä akustiikka, tilaan mahtuu reilut 500 henkeä, urut sopivat konsertteihin ja se sijaitsee metroaseman lähellä. Olarin kirkossa pidetään kahdeksan konserttia, ja kaikkiaan kesäkonsertteja on kolmetoista.

– Olarin kirkko on meille hyvä valinta siinäkin mielessä, että se on yhtenäinen tila, jossa kaikkialla on hyvä näkyvyys ja kuuluvuus. Siksi siellä pidettävissä konserteissa ei ole erilaisia lippukategorioita eikä numeroituja istumapaikkoja. Konserttivieraat voivat valita paikkansa vapaasti, Katajala sanoo.

Vaikka olemme espoolainen festivaali, haluamme näyttäytyä pääkaupunkiseudulla laajemminkin.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin konsertteja on Olarin kirkon lisäksi Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa, Tapiolan kirkossa, Honkamajalla Nuuksiossa sekä Helsingissä Musiikkitalossa ja Ritarisalissa.

– Vaikka olemme espoolainen festivaali, haluamme näyttäytyä pääkaupunkiseudulla laajemminkin. Olemme nyt ensimmäistä kertaa Musiikkitalossa ja Ritarihuoneella, Tuomas Katajala sanoo.

Nuori saksalainen huippupianisti Elisabeth Brauss konsertoi torstaina 31.7. Ritarihuoneella, jossa on Katajalan mukaan sekä erinomainen soitin että tila pianokonsertille.

Musiikkitalossa tiistaina 3.6. järjestettävällä avajaiskonsertilla juhlistetaan virolaissäveltäjä Arvo Pärtin 90-vuotissyntymäpäivää. Tilaisuudessa esiintyvät Musiikkitalon kuoro ja Tapiola Sinfonietta. Luvassa on myös videotaidetta. Konsertissa kuullaan säveltäjän tärkeimpiin teoksiin lukeutuva Adam´s Lament (Aatamin valitus). Katajala on havainnut, että yleisö on jo löytänyt tilaisuuden, koska suurin osa pääsylipuista on jo myyty.

Päätöskonsertissa rikotaan rajoja

Toinen kauden pääteoksista on torstaina 28.8. Tapiolasalissa järjestettävä Tanssiva barokki -ilta, joka päättää festivaalin. Suomalaisen Barokkiorkesterin musiikki kohtaa StepUp School -tanssijat rajoja rikkovalla tavalla. Kyseessä on teoksen kantaesitys.

– Päätöskonsertti on kokemusperäinen ja aistillinen tapahtuma, joka kertoo ihmisen matkasta lapsuudesta vanhuuteen. Teoksessa ei ole erillisiä kappaleita, vaan musiikki on kuin virta, joka soljuu eteenpäin, Tuomas Katajala sanoo.

Juhannusiltamat on perinteisesti maksuton tilaisuus. Niin se on tälläkin kertaa, mutta nyt sinne on ilmoittauduttava etukäteen. Iltamat, jossa kuullaan kansanmusiikkia ja kesäisiä säveliä, pidetään torstaina 19.6. Nuuksio-seuran Honkamajalla, johon mahtuu rajallinen määrä yleisöä. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Kesän konserteissa esiintyvät lisäksi muun muassa Meta4-jousikvartetti 26.6., lauluyhtye Rajaton 3.7., Timo Mustakallio -laulukilpailun voittajat 17.7., sopraano Johanna Rusanen veljensä baritoni Ville Rusasen kanssa 24.7. ja Kansallisoopperan kuoro 7.8.

Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellinen johtaja Katajala sanoo jännittävänsä aina esityskauden kynnyksellä, miten yleisö löytää konsertit. Hän on luottavaisella mielellä ja sanoo kesän ohjelmiston olevan monipuolinen ja rikas.

Kauklahden kappeli on Suvisunnuntain iltamusiikki -konserttien pitopaikka kesällä 2025 ja 2026. Petri Koivusalon mukaan konserteissa on käynyt keskimäärin reilut sata henkeä.

Kauklahden kappeli on Suvisunnuntain iltamusiikki -konserttien pitopaikka kesällä 2025 ja 2026. Petri Koivusalon mukaan konserteissa on käynyt keskimäärin reilut sata henkeä.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan Suvisunnuntain iltamusiikki -sarjan konsertit ovat tänä kesänä tuomiokirkon remontin takia Kauklahden kappelilla. Se on kanttori Petri Koivusalon mielestä hyvä ja kaunis konserttitila, jossa esiintyjät ja yleisö ovat lähellä toisiaan.

– Kauklahden kappelilla on pienet urut ja tuomiokirkosta sinne siirretty erinomainen Steinway-flyygeli. Paikka on radan varrella, joten sinne on helppo tulla junalla, Koivusalo sanoo.

Väliaikainen konserttipaikka on selkeästi pienempi kuin tuomiokirkko. Entisen 550 istumapaikan sijaan tänä kesänä on tarjolla noin 200 paikkaa.

– Viime vuoden suosituin oli Movie and magic -konsertti, jossa esitettiin musiikkia elokuvista ja tv-sarjoista. Tuomiokirkko oli aivan täynnä ja pihalle jäi paljon ihmisiä kuuntelemaan musiikkia avoimista ovista. Tänä vuonna avajaiskonserttimme 8.6. on samanlainen kuin viime vuonna. Minua jännittää etukäteen, minkä verran yleisöä on tulossa.

Aarre Merikannon unohdetut teokset ohjelmassa

Koivusalo nostaa esiin myös 15.6. Aarre-konsertin, jossa Sylvia Hurttia ja Anni Collan esittävät Aarre Merikannon unohdettuja viulu-pianoteoksia.

Oskar Merikannon poika Aarre Merikanto oli mielestäni raskaan sarjan suurten muotojen säveltäjänä paljon merkittävämpi kuin isänsä. Konsertissa kuullaan Aarre Merikannon teoksia, joita ei ilmeisesti ole esitetty ennen viime vuotta. Näiden kadoksissa olleiden teosten löytäminen, tutkiminen ja esiin nostaminen on Hurttialta ja Collanilta melkoinen kulttuuriteko, Koivusalo sanoo.

Kesän aikana on luvassa monenlaista musiikkia. Runo & sommar -illassa 6.7. kuullaan rakastetuimpia laulelmia, iskelmiä ja hengellisiä lauluja. Niitä esittävät Hannu Lehtonen ja Seppo Hovi. 3.8. Make Perttilä esittää poikansa Vilho Perttilän kanssa folk-henkistä musiikkia. Improvisointia on luvassa 27.7. Maria Kalaniemen harmonikkaillassa ja 10.8. urkuri Teemu Suomisen urkumusiikki- ja virsi-improvisaatiokonsertissa.

Suvisunnuntain iltamusiikkia -kausi päättyy 17.8. konserttiin, jossa esiintyvät Eleriin Müüripeal ja Iivari Aalto. Tilaisuus toteutetaan yhteistyössä Radalla-festivaalin kanssa.

Vajaan tunnin kestävät pienimuotoiset konsertit ovat sunnuntai-iltaisin kello 19. Tänä vuonna on 11 konserttia ja ne ovat ilmaisia.

Muut musiikkisarjat Espoossa ja Kauniaisissa

Espoonlahden kirkko: Kesäillan musiikkia keskiviikkoisin 4.6., 11.6. ja 18.6. sekä to 10.7. klo 18. Avajaiskonsertissa pauhaavat urut kirkkomuusikko Pauliina Hyryn soittamana. Kesäkuun konserteissa kahvila avoinna klo 17–18. Vapaaehtoinen ohjelmamaksu 10 e.

Leppävaaran kirkko: Soiva kesäkahvila -sarja keskiviikkoisin 11.6., 18.6., 9.7., 23.7. ja 13.8. klo 12. Kahvit kirkon sisäpihalla sään salliessa. Avajaiskonsertti on Rauhaa ja musiikkia yli rajojen, Oleg Sytianko, huilu, ja Julia Tamminen, piano. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen ohjelmamaksu.

Tapiolan kirkko: Musiikkia puolenpäivän jälkeen -sarja tiistaisin 3.6.–12.8. klo 13. Vapaa pääsy, vapaaehtoinen kolehti. Ensimmäisessä konsertissa esiintyy Tapiolan kuoro.

Kauniaisten kirkko: Konsertti su 8.6. klo 18. Suomalaisia ja amerikkalaisia lauluja. Vapaa pääsy, ohjelmamaksu 10 e. Konsertti ke 18.6. klo 14. Pohjalaisia virsisävelmiä rohkeasti nykyaikaistettuina versioina. Vapaa pääsy, ohjelmamaksu 10 e.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.