Uuden tyylin drag queenit ajavat ihmisoikeuksia
Vuoden 2014 Euroviisu-voittaja Conchita pitää tänä vuonna huolta vuoroaan jännittävistä kilpailijoista Wienissä. Kuva: Thomas Hanses/EBU

Vuoden 2014 Euroviisu-voittaja Conchita pitää tänä vuonna huolta vuoroaan jännittävistä kilpailijoista Wienissä. Kuva: Thomas Hanses/EBU

Uuden tyylin drag queenit ajavat ihmisoikeuksia

Euroopassa on tällä hetkellä kolme kiinnostavaa drag queenia, jotka puolustavat muun muassa homojen oikeuksia. Tunnetuin heistä on viime vuonna Euroviisut voittanut Conchita Wurst.

Drag queen on homomies, joka esiintyessään pukeutuu naiseksi.

Euroopassa on tällä hetkellä kolme kiinnostavaa drag queenia: Panti Bliss, Asifa Lahore ja Conchita Wurst.

Homojen ihmisoikeuksia jo pitkään ajanut Panti Bliss (Rory O’Neall) nousi keväällä 2014 uudenlaiseen kansainväliseen kuuluisuuteen pidettyään Abbey-teatterissa Dublinissa huikean puheen homofobiasta.

Keskiluokkaisen, huolella kiharretun Pantin kieli on terävä, kun hän ruotii irlantilaisten asenteita ja esimerkiksi enemmistölle niin itsestään selvää oikeutta kulkea rakkaansa kanssa julkisesti käsi kädessä. Tämä niin sanottu Noble Call -puhe muutti Pantin elämän.

Irlanti järjestää 22.5. kansanäänestyksen tasa-arvoisesta avioliittolaista. Panti Bliss on Kyllä-puolueen kärkihahmo sekä Dublinin Panti Barin emäntä. Viimeksi hän esiintyi loppuun myydyssä Soho-teatterissa Lontoossa.

Iso-Britannian ensimmäinen islaminuskoinen drag queen Asifa Lahore (Asif Quraishi) on laulaja. Hänen huolenaan ovat eteläaasialaistaustaiset nuoret britit.

Pakistanilainen perinne odottaa lasten avioituvan, vaikka he kuuluisivat seksuaalivähemmistöihin. Homoseksuaalisuus on tabu, jonka avioliitto parantaa. Arvioidaan että jopa 70 prosenttia pakistanilaistaustaisista homoista avioituu.

Kun englantilainen tv-kanava BBC 3 taltioi Birminghamin päämoskeijassa Free Speech -ohjelmaansa, Asifa Lahore kysyi, milloin on hyväksyttyä olla sekä homo että muslimi. BBC:n päätös siirtää keskustelu aiheesta toiseen ohjelmaan nosti kohun sanomisen vapaudesta. Sen jälkeen Asifa on nähty monissa tv-ohjelmissa.

Asifa ei halua luopua uskostaan eikä seksuaalisuudestaan. Uuden tyylin drag queen on nyt monelle pioneeri ja esikuva.

Maailman tunnetuin drag-artisti lienee tällä hetkellä vuoden 2014 Euroviisut voittanut 26-vuotias Conchita Wurst (Tom Neuwirth).

Voiton jälkeen Conchita matkusti pitkin Eurooppaa. Hän puhui haastatteluissa väsymättä kaikkien ihmisten oikeudesta saada ei vain suvaitsemista vaan täyttä kunnioitusta.

Conchita puhui Brysselissä EU-parlamentissa ja tapasi Wienissä YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moonin. Kotimaasta ja ulkomailta on satanut palkintoja, eikä suosio osoita laantumisen merkkejä.

Conchita korostaa kuitenkin, ettei tahdo olla homoikoni tai roolimalli. Viime kädessä hän edustaa itseään ja omia arvojaan.

Tom Neuwirthin luoma Conchita on aina kohtelias, huoliteltu, tyylikäs ja viehättävä lady – jolla nyt vain sattuu olemaan parta. Saat sen minkä näet: kauniin naisen tai naiseksi pukeutuneen miehen.

Tom itse välttää julkisuutta säilyttääkseen yksityisyytensä ja vapautensa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: