null 12 points! – Euroviisuja fanittava pappi listasi seitsemän kaikkien aikojen suosikkiaan

Suomen vuoden 2019 viisuedustajat Darude ja Sebastian Rejman Euroviisujen pukuharjoituksissa Tel Avivissa 14. toukokuuta. Samana päivänä he kisaavat pääsystä lauantain finaaliin.  Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Suomen vuoden 2019 viisuedustajat Darude ja Sebastian Rejman Euroviisujen pukuharjoituksissa Tel Avivissa 14. toukokuuta. Samana päivänä he kisaavat pääsystä lauantain finaaliin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Hyvä elämä Ajankohtaista

12 points! – Euroviisuja fanittava pappi listasi seitsemän kaikkien aikojen suosikkiaan

Helsinkiläispappi Mari Mattsson luotsaa Kallion kirkossa Kivimessua, joka tällä kertaa kuljettaa Euroviisujen ihmeelliseen maailmaan.

Mari Mattssonin lempiviisujen listalle mahtuu seitsemän hyvin erilaista kappaletta. Toissa vuonna listalle nousi myös suomalainen kappale, Suomen silloinen viisuedustaja.

− Vuoden 2017 Norma Johnin Blackbird-kappaleessa oli pitkästä aikaa sellaista melodisuutta, joka monesta viisusta sekä ylipäänsä nykymusiikista liiankin usein puuttuu.

Mattsson lukeutuu klassisten Euroviisujen ystäviin. Nykyään sellaiset ovat harvassa. Suurin osa viisumusiikista on englannin kielelle saatettua konejytkettä.

− Peruskompin päälle kirjoitettu yksinkertainen lyriikka saa toki lantion heilumaan, mutta pidemmän päälle korvamadoksi jäävät kappaleet eivät kosketa, kuvailee Mattsson.

Entä millaista menestystä Euroviisujen ystävä veikkaa Suomen edustuskappaleelle, Daruden ja Sebastian Rejmanin Look Away´lle?

− Suomen tämän vuotinen edustuskappale on sekoitus eurojytkettä ja koskettavaa sanomaa. Nähtäväksi jää, miten kappale uppoaa eurooppalaiseen viisufanien genreen.

Messu kuin Euroviisut?

Mari Mattsson luotsaa Kallion seurakunnassa Kivimessua. Kuten Euroviisuissa, myös Kivimessussa kuullaan monenlaisia musiikkigenrejä. Kivimessun on matalan kynnyksen musiikkimessu, jossa musiikkigenret ovat vuosien saatossa vaihdelleet rockista poppiin ja messulauluista Bob Dylanin monimerkitykselliseen lyriikkaan.

− Monelle nykypäivän ihmiselle musiikki on tapa käsitellä omaa elämää siinä kohtaa kun sanat loppuvat, ja tässä kirkon tulisi olla vahvasti osallisena.

Mattssonin mielestä myös suuri osa euroviisuista sopii kirkkoon, muutamia pikkutuhmia viisuja lukuun ottamatta.

Pappi kuvaa Euroviisuja ilmiöksi, joka elää omaa elämäänsä. Se on osalle meistä ihanaa huumaa ja toisille totaalinen punainen vaate.

− Nautin musiikista ja ajoittain jopa naiiviuteen asti menevästä teatraalisuudesta. Se kuuluu mielestäni nimenomaan Euroviisujen viehätykseen.

Mari Mattssonia liikuttavat euroviisut, joissa on vahva sanoma. Kuva: Mari Mattsson

Mari Mattssonia liikuttavat euroviisut, joissa on vahva sanoma. Kuva: Mari Mattsson

Papin mielestä viisut ovat myös viime vuosina kehittyneet rohkeammin kantaaottaviksi, kuten Ranskan viime vuoden Madame Monsierin Mercy.

− Kappaleessa nostettiin esiin akuutti pakolaiskriisi oman kokemuksen välityksellä ja tavalla, johon hyvin monen oli helppo samaistua. Siksi tämä kappale pääsi myös omien suosikkieni listalle, Mattsson sanoo.

Tänäkin vuonna Israelin Tel Avivissa käytävät Euroviisut ovat myös poliittinen pelikenttä. Ja ulkomusiikillisten agendojen uskotaan vaikuttavan musiikkikilpailun lopputulokseen.

− Kuitenkin aina voittajien lisäksi myös monet muut viisukappaleet ovat jääneet elämään.

Kokenut viisuseuraaja painottaa, että ei ole yhtä yleispätevää hyvän viisukappaleen määritelmää.

− Jokainen meistä katsoo ja kuuntelee euroviisuja omista lähtökohdistaan. Minulle ehdottoman tärkeää on se, että laulu liikauttaa jotakin minussa sekä melodisesti että sanallisesti ja on yksi kokonaisuus. Arvostan myös suuresti artistien aitoutta ja rohkeutta heittäytyä esiintymistilanteeseen, kykyä olla läsnä, kiteyttää Mattsson.


Mari Mattssonin viisulista


Carl Espen: Silent storm (Norja 2014)

Toista video


”Odotan ikuisesti ja koko elämän saadakseni tietää, että en ole yksin.” Huikean hieno laulu, sekä sanoiltaan että melodialtaan, jossa kuvataan ihmisen kaipuuta yhteyteen toisten kanssa ja sitä, kuinka tärkeää on löytää merkitys omaan elämään. Rauha syntyy siitä, kun toimimme toistemme hyväksi käsin ja sydämin.


Eimear Quinn: The Voice (Irlanti, 1996)

Toista video“Kuulen äänesi tuulessa ja kuulen sinun kutsuvan minua nimeltä.” Laulun sanat ovat kuin suoraan psalmiteksteistä. Ne kertovat äänestä, joka on aina ollut ja on aina oleva. Äänestä, joka on läsnä kaikkialla. Äänestä, joka kutsuu seuraamaan.


Måns Zelmerlöv: Heroes (Ruotsi, 2015)

Toista videoLaulu nykypäivän sankareista, meistä kaikista, jotka taistelemme joka hetki mielemme demoneiden kanssa samalla kun pyrimme muuttamaan maailmaa. Meissä kaikissa asuu pieni kolibri, jonka laulu on kauneinta maailmassa.


Conchita Wurst: Rise like Phoenix (Itävalta, 2014)

Toista video“Kuva peilissä en ole minä. Muukalainen lähestyy, kuka tämä henkilö on?” Laulu on koskettava tarina ihmisyydestä, muukalaisesta minussa, oman itsensä löytämisestä ja rohkeudesta. Luojan kuvina me olemme kaikki erilaisuudessamme täydellisiä.


Sanna Nielsen: Undo (Ruotsi 2014)

Toista video


Laulu rakastamisen vaikeudesta, kivusta ja siitä, kuinka vaikeaa on aloittaa alusta ja saada tehtyä tekemättömäksi. Me ihmiset emme ole varustettuja delete -nappulalla – hyvä niin.


Kállay-Saunder András: Running (Unkari 2014)

Toista video


Realistinen ja koskettava laulu, joka kuvaa nuoren elämää tilanteessa, josta ei tunnu olevan muuta ulospääsyä kuin pakeneminen. Mutta koska pakeneminen loppuu vai loppuuko se koskaan? Pakenemmeko lopun ikäämme omaa menneisyyttämme ja omia kipujamme?


Norma John - Blackbird (Suomi 2017)

Toista video

Norma Johnin Blackbird-kappaleessa oli pitkästä aikaa sellaista melodisuutta, joka monesta viisusta sekä ylipäänsä nykymusiikista liiankin usein puuttuu.Madama Monsier: Mercy (Ranska 2018)

Toista video


Kappaleessa nostettiin esiin akuutti pakolaiskriisi oman kokemuksen välityksellä. Tavalla, johon hyvin monen oli helppo samaistua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.