null Uusi keskustakirjasto kohoaa Töölönlahdelle vauhdilla

Anna-Maria Soininvaara ja Antti Nousjoki ovat tyytyväisiä siitä, että keskustakirjaston rakentaminen edistyy aikataulussa.

Anna-Maria Soininvaara ja Antti Nousjoki ovat tyytyväisiä siitä, että keskustakirjaston rakentaminen edistyy aikataulussa.

Hyvä elämä

Uusi keskustakirjasto kohoaa Töölönlahdelle vauhdilla

Ydinkeskustaan tulevan keskustakirjasto Oodin teräsrunkoa pystytetään parhaillaan. Uuden ajan kirjaston rakentaminen on pysynyt sovitussa aikataulussa ja budjetissa.

Toista video

Oodin rakennustyöt aloitettiin puolitoista vuotta sitten. Kirjaston kellaritilat ovat valmiit, ja nyt on meneillään rakennuksen teräksisen rungon pystyttäminen.

– Rungon kappaleet tuodaan tehtaalta isoina lohkoina, jotka hitsataan ja pultataan kasaan paikan päällä. Myöhemmin tänä vuonna aletaan koota talon puurakenteita, kertoo arkkitehti Antti Nousjoki rakennuksen suunnitelleesta ALA Arkkitehtitoimistosta.

Nousjoen mukaan kirjastorakennuksen toiselle sivulle kaareutuva siltamainen runko tukee sen kolmen kerroksen toiminnallista rakennetta ja luonnetta.

– Kokonaan toinen maailma on julkisivun verhoilu, jossa käytetään puuta, suomalaista kuusta. Haluamme tällä tavoin viedä eteenpäin puurakentamista, jota olemme testanneet jo toisessa suunnittelemassamme rakennuksessa.

– Toisena julkisivumateriaalina on lasi, puulle täysin vastakkainen materiaali. On tärkeää, että materiaalien välillä on kontrastia, sillä se luo tietynlaista vuoropuhelua perinteisen ja modernin välillä.

Nousjoki sanoo tämän näkyvän varsinkin kolmannen kerroksen lasiterassissa, josta aaltoileva puu tekee kiinnostavan ja houkuttelevan.

– Kyse on juhlavasta, monimuotoisesta ja ekotehokkaasta rakennuksesta, joka soveltuu mielestäni hyvin ympäristöönsä ja alueen muihin rakennuksiin.

Kolme erihenkistä kerrosta

Rakennushanke on pysynyt tähän mennessä aikataulussa, ja rakennuksesta on nyt valmiina noin 20 prosenttia. Myös 98 miljoonan euron budjetti on pitänyt. Tilanteeseen voi Antti Nousjoen ohella olla tyytyväinen myös Oodin johtajaksi valittu kirjastotoimen apulaisjohtaja Anna-Maria Soininvaara.

Soininvaarasta tuntuu upealta saada johtaa uutta, vuoden 2018 lopussa valmistuvaa taloa, joka kiinnostaa ulkomaita myöten.

– Kirjastot ovat Helsingissä hyvin rakastettuja. Uskon, että myös keskustan monipuolisesta kirjastosta avoimine kansalaistiloineen tulee suosittu. Kirjasto on tärkeä osa kansalaisyhteiskuntaa, ja sen palveluille on tässä ajassa erityisen suurta tarvetta.

Oodiin tulee kolme eritunnelmaista ja erilaisia toimintoja sisältävää kerrosta. Kirjastossa arvellaan olevan enimmillään 10 000 kävijää päivässä.

Kirjaston halutaan kutsuvan kaikenlaisia ja kaikenikäisiä kaupunkilaisia. Esimerkiksi nuoria silmällä pitäen on pyritty ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon myös digitaaliset palvelut.

– Keskustakirjaston tuleva johtaja Anna-Maria Soininvaara

– Avaraan ala-aulaan on tulossa kirjasto- ja neuvontapalveluja sekä ravintola, elokuvateatteri ja monitoimisali, jota voi vuokrata eri tilaisuuksiin. Lisäksi sinne tulee viisi kappaletta erilaisia pop up -pisteitä, keskustan leikkipuiston taukotilat ja näyttelytilat, Soininvaara kertoo.

Kirjaston toinen kerros on luonteeltaan monen tyyppisen tekemisen paikka. Vinttimäiseen kerrokseen tulee muun muassa ryhmätyötiloja, studioita, pelihuone, kaupunkiverstas ja pieni opetuskeittiö.

Kolmas, ylin kerros tarjoaa vastauksen kaupunkilaisille, jotka ovat huolissaan, saako Oodista ollenkaan tavallisia kirjastopalveluja.

– Kolmosessa on perinteinen kirjamaailma, oikea kirjataivas, jossa on lainattavissa 100 000 teosta. Sinne tulee myös lasten ja perheiden kirjasto. Tiloihin etsitään parhaillaan kirjahyllyjä, Soininvaara selvittää.

– Ylimmän kerroksen eteläpäädystä on hienot näkymät kahteen suuntaan. Sen kansalaisparvekkeelta näkyy eduskunta, joten kansalaiset kohtaavat tällä tavalla edustuksellisen demokratian.

Nyt ideoita hankintoihin

Keskustakirjaston palvelujen kehittämisessä on käytetty apuna kahta palvelumuotoilutoimistoa. Anna-Maria Soininvaaran mukaan tilat on pyritty saamaan mahdollisimman esteettömiksi sekä henkisestä että fyysisestä näkökulmasta.

– Kirjaston halutaan kutsuvan kaikenlaisia ja kaikenikäisiä kaupunkilaisia. Esimerkiksi nuoria silmällä pitäen on pyritty ottamaan mahdollisimman hyvin huomioon myös digitaaliset palvelut.

On tärkeää, että materiaalien välillä on kontrastia, sillä se luo tietynlaista vuoropuhelua perinteisen ja modernin välillä.

– Arkkitehti Antti Nousjoki

Myös kaupunkilaiset ovat voineet vaikuttaa palveluiden sisältöön. Jo alkuvaiheessa kerättiin UNEL-MOI-kampanjan avulla yli 2 000 ideaa, joita on hyödynnetty suunnittelussa.

– Moni toivoi, että kirjastosta tulisi rauhallinen. Rakennuksen akustiikkaa onkin mietitty paljon.

Kansalaiset voivat vaikuttaa kirjaston sisältöön edelleen, sillä huhti–toukokuussa kirjaston nettisivuilla www.keskustakirjasto.fi järjestetään osallistava aineistovalinta. Kirjastoon hankitaan aineistoa kymmenellä eri kielellä, joten nyt on hyvä tilaisuus vaikuttaa siihen, mitä hankintoja sinne tehdään.

Osa kaupunkilaisista on ollut huolissaan siitä, miten uusi kirjastorakennus vaikuttaa muuhun kirjastoverkkoon. Soininvaara sanoo, ettei aikomuksena ole karsia muista kirjastoista ja että Oodi tuo oman tärkeän lisänsä kirjastoverkkoon.

– Kaikilla Helsingin kirjastoilla on jatkossa yhteinen kokoelma ja henkilökunta. Näin tietotaito kehittyy ja kirjastot voivat laajentaa palvelujaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirjaston arvoja kirkkoon – Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara ei ole luovuttanut kirkon suhteen

Hyvä elämä

Anna-Maria Soininvaara vaalii kirjaston perusideaa, johon kuuluvat tasa-arvoisuus ja monipuolisuus. Seurakunnan luottamushenkilönä hän haluaa tuoda samanlaista ajattelua myös kirkon toimintaan.


Kirja ei ole katoamassa mihinkään

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.