Uusi perhekeskus kokoaa lapsiperheiden palveluja yhteen Espoossa
Niittykummun perhekeskuksen sydämessä sykkii perheiden kohtaamispaikka, jonka ohjelmaa järjestävät myös Espoon seurakunnat.
Kello ei ole vielä aamuyhdeksääkään, kun valot loistavat Niittykummun perhekeskuksen avarista ikkunoista. Ovista sisään puikkelehtii äitejä ja isiä eri-ikäisiä muksuja kintereillään. Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema Niittykummun maamerkki on seissyt paikallaan puoli vuosisataa ja toiminut vakuutusyhtiön tilana, mutta on nyt kunnostettu uutta vuokralaista, Niittykummun perhekeskusta varten.
– Paljon pitkiä käytäviä, mutta muuten on avaraa ja mukavanoloista, ja lapsille on kivat leikkipaikat. Se kuitenkin jännittää joka kerta etukäteen, löytyykö autolle parkkipaikka, kertoo olarilainen Jenna Vainikka, joka on piipahtamassa paikan päällä matkassaan kuopus Milo, 3 kk, ja isoveli Oliver, 4.
Perhekeskustoimintaa on kehitetty Suomessa 2000-luvulta lähtien. Länsi-Uudellamaalla Niittykummun perhekeskus on kahdeksas ja Espoossa toinen. Se avautui lokakuussa Niittykummun metroaseman kupeeseen.
Lähes parinsadan työntekijän voimin toimiva Niittykummun keskus kokoaa saman katon alle tapiolalaisille, olarilaisille, matinkyläläisille ja espoonlahtelaisille suunnatut lapsiperheiden terveys- ja sosiaalipalvelut: Tapiolan neuvolan, lasten kuntoutuspalvelut, perheneuvolan, perhesosiaalityön, lastenpsykiatrisen yksikön ja lastensuojelun. Muutoksen myötä myös osan olarilaisista, kuten Vainikan perheen, neuvolapalvelut siirtyvät Isosta Omenasta Niittykumpuun.
– Lasten kannalta on kiva, kun paikka tulee tutuksi. Samassa rakennuksessa on sekä neuvola että kuntoutuspalvelut. Meillä säilyi kuntoutuspalveluissa myös samat työntekijät. Neuvolan suhteen muutos harmittaa, sillä Isossa Omenassa oli tutut työntekijät ja olen käynyt siellä seitsemän vuotta esikoisen raskausajasta asti, Vainikka kertoo.
Yksinäisyyden lievittämistä ja ilon hetkiä
Projektipäällikkö Minna Maanpää kehittää perheille tarkoitettua kohtaamispaikkatoimintaa Niittykummun perhekeskuksessa.
– Kun perhe tulee tänne, heidän on mahdollista tavata muita vanhempia ja lapsia, ja täällä järjestetään myös vanhemmuutta tukevaa ryhmätoimintaa. Kohtaamispaikalla haluamme mahdollistaa lasten, nuorten ja vanhempien osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.
Maanpää on ollut käynnistämässä vastaavaa toimintaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa myös Espoon keskuksen perhekeskuksessa. Siellä kohtaamispaikka Keidas on pyörinyt syksystä 2022 asti.
– Nykyään puhutaan paljon mielen hyvinvoinnista ja yksinäisyyden lievittämisestä. Kohtaamispaikka on yksi tapa vaikuttaa siihen.
Kohtaamispaikka Keitaassa on tehty kävijäkyselyä, josta käy ilmi, että kohtaamispaikka vahvistaa perheiden voimavaroja ja tuo arkeen iloa.
– Jokainen meistä tarvitsee ilon hetkiä ja kohtaamisia, Maanpää sanoo.
Espoon keskuksen perhekeskuksen kohtaamispaikka Keitaassa on tarjolla viikoittain monenlaista ohjelmaa kuten Helsingin ensikodin järjestämää Baby walk in -keskusteluapua, Mannerheimin lastensuojeluliiton erityislasten perheiden kohtaamista, Espoon Mokuloiden kahvilaa monikulttuurisille perheille sekä Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhekahvilaa.
Eri toimijat järjestävät ohjelmaa omilla vuoroillaan, mutta muinakin aikoina tila on vapaasti perheiden käytössä, sillä sinne saa tulla leikkimään tai lämmittää ruokaa mikrossa.
Seurakunnilta perhevalmennusta ja perheneuvontaa
Myös Tapiolan ja Olarin seurakunnat suunnittelevat oimintaa Niittykumpuun.
– Meillä on toiveena järjestää ainakin perhekahvila sekä Parista perheeksi -iltoja, jotka ovat osa neuvolan perhevalmennusta ja yhteistyötä kaupungin kanssa, kertoo varhaiskasvatuksenohjaaja Mia Raninen Tapiolan seurakunnasta.
Myös Espoon seurakuntien perheneuvonta on asettumassa taloksi Niittykumpuun.
Minna Maanpää näkee seurakunnat tärkeänä yhteistyökumppanina. Espoon seurakunnat ovat järjestäneet perhekeskuksessa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa esimerkiksi Parisuhteen pelastusrengas -toimintaa, johon on mahdollisuus varata kerta-aika parisuhteen pulmien ja kriisitilanteiden ratkomiseen.
Kohtaamispaikan kävijät toivovat, että perhekeskuksen eri palveluiden työntekijät ja järjestöjen toimijat jalkautuisivat kertomaan palveluistaan vielä nykyistä enemmän. Lapsille järjestettävän ohjelman ja vanhempien vertaistuen lisäksi 60 prosenttia kävijäkyselyyn vastanneista toivoo tietoa lapsiperheiden palveluista.
Niittykummun perhekeskuksen aulan vilinässä yksi jos toinenkin vanhempi nykäisee Maanpäätä hihasta ja kysyy, mihin hänen pitikään suunnata.
– Ei täällä tarvitse yksin suunnistaa. Pääkaupunkiseudulla lapsiperheiden palvelut ovat moninaiset ja toimijoita on useita. Me ohjaamme kyllä kädestä pitäen oikeaan paikkaan niin täällä perhekeskuksessa kuin palvelujärjestelmässä. Jos olet tuore vanhempi tai juuri alueelle muuttanut, kohtaamispaikasta saat tietoa.
Espoon keskuksen ja Niittykummun kohtaamispaikkojen viikko-ohjelma päivitetään Facebook-sivulle: Perhekeskus Espoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Iltaperhekerhoon jaksaa lähteä työ- ja tarhapäivän jälkeenkin – ”On ihanaa, että tänne voi tulla vain hengailemaan”
Hyvä elämäEspoon seurakuntien iltaperhekerhoissa voi leikin lomassa myös ruokailla.