null Yhä useampi espoolainen perhe kaipaa apua – Etenkin pikkuvauvaperheiden jaksaminen on koetuksella

– Seurakunnat tarjoavat perheille ja pareille laaja-alaista apua ja tukea maksutta, kertoo Outi Wenell.

– Seurakunnat tarjoavat perheille ja pareille laaja-alaista apua ja tukea maksutta, kertoo Outi Wenell.

Hyvä elämä Ajankohtaista

Yhä useampi espoolainen perhe kaipaa apua – Etenkin pikkuvauvaperheiden jaksaminen on koetuksella

Apua tarvittaisiin paljon enemmän kuin sitä on tarjolla.

Ketään ei jätetä yksin vaikeuksien keskelle, sanoo Espoon tuomio­kirkkoseurakunnan perhetyön­ohjaaja Outi Wenell. Hän tietää, että parhaimmillaan yksikin keskustelu saattaa auttaa perhettä eteenpäin. Siksi kaikille, jotka ottavat yhteyttä, pyritään löytämään keskusteluaika ja tarvittaessa ohjaamaan heitä eteenpäin.

Tuomiokirkkoseurakunnan kahden perhetyönohjaajan asiakasmäärät ovat kasvaneet viime vuosien aikana jatkuvasti. Korona-aikana lisääntyi erityisesti keskusteluavun tarve.

– Tämä syksy on ollut hyvin ruuhkainen, ­Wenell sanoo.

– Parisuhdeongelmia on nyt tosi paljon. On eron uhkia, erotilanteita, jaksamattomuutta, uupu­musta, päihteitä, eristäytymistä ja yksinäisyyttä. Etenkin pikkuvauvaperheiden jaksaminen on koetuksella. Perheet ovat todella yksin, ja se alkaa heijastua mielenterveyteen ja parisuhteeseen.

Toiseksi isoksi tuen tarvitsijaryhmäksi Wenell nostaa nuoret opiskelijaparit. Heille vastoinkäymiset ja parisuhteen ongelmat voivat tulla eteen ensimmäistä kertaa.

Apua tarvittaisiin paljon nykyistä enemmän

Tällä hetkellä perheiden avuntarve on ­Outi Wenellin mukaan selkeästi suurempi kuin mihin pystytään vastamaan. Sosiaali- ja terveysalan sekä varhaiskasvatuksen valtakunnallinen henkilöstöpula näkyy selkeästi. Monet auttajatahot ovat ruuhkaisia ja keskusteluaikaa joutuu odottamaan pitkään. Sama kokemus on Espoon seurakuntien perheasiain neuvottelukeskuksen vs. johtajalla Kaiju Himasella.

Perheasiain neuvottelukeskuksessa koronarajoitusten purkaminen näkyy lisääntyneinä yhteydenottoina. Asiakkaiksi voidaan ottaa vain noin 60 prosenttia halukkaista. Nyt perheneuvontaan pyrkivät ne, joiden parisuhdetta kotona vietetty korona-aika on rasittanut erityisen paljon.

Himanen arvioi poikkeuksellisen ajan nostaneen esiin jo ennestään pinnan alla ollutta pahaa oloa. Henkinen ja fyysinen väkivalta on lisääntynyt.

Korona-aikana lisääntyi erityisesti keskusteluavun tarve.

Espoon perheneuvojat ovat koronarajoitusten aikana tavanneet perheitä puhelimen ja verkkoyhteyden kautta. Nyt marraskuussa toimitilat on avattu, ja asiakkaita tavataan sekä kasvokkain että etäyhteydellä.

– Me paikallisseurakunnissa olemme koko ajan järjestäneet tapaamisia asiakkaiden kanssa kasvokkain, puhelimitse ja verkkoyhteyden kautta. Tarjoamme tästäkin eteenpäin kaikkia näitä mahdollisuuksia, Outi Wenell sanoo.

Perheasiain neuvottelukeskuksen ryhmätoiminta on tauolla ainakin syyskauden ajan, mutta Tuomiokirkkoseurakunnassa se on käynnistynyt uudelleen. Korona-aikana seurakunta järjesti perheille keskusteluavun lisäksi verkkokursseja Teams-yhteydellä.

Ryhmistä ja tilaisuuksista voi saada apua

Eräs keino purkaa nykyistä ruuhkaa on järjestää lyhytkestoista ryhmätoimintaa ja avoimia tilaisuuksia. Ne sopivat sellaisille perheille ja pareille, joiden ongelmat eivät ole liiaksi kärjistyneet.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhetyö on jo vuosia järjestänyt erilaisia teemailtoja, luen­toja, kursseja, tapahtumapäiviä ja leirejä. Esimerkiksi lokakuussa alkaneella Parisuhteen palikat -verkkokurssilla käsitellään vuorovaikutusta, tunteita, seksuaalisuutta, sitoutumista ja rakkautta.

– Moni hyötyy siitä, että asioita puetaan sanoiksi. Se auttaa hahmottamaan, mistä niissä on kyse ja se voi auttaa näkemään oman tilanteen uudesta näkökulmasta. Ryhmätoiminnan ­lisäksi tarjoamme keskusteluapua. Kirkolta saa apua maksutta, Outi Wenell sanoo.

Hän pitää hyvänä sitä, että Espoossa on tarjolla useamman toimijan ylläpitämiä paikkoja, joihin voi poiketa helposti.

Espoon seurakunnat ovat mukana esimerkiksi Eron ensiapupisteessä Ison Omenan palvelutorilla maanantai-iltaisin sekä Parisuhteen pelastusrenkaassa tiistai-iltaisin Ison Omenan palvelutorilla ja Sellon kirjastossa. Niistä saa ohjausta ja neuvontaa perheiden ongelmatilanteisiin.

Verkosta löytyy perheille paljon parisuhteen ja perheen auttamiseen ja tukemiseen laaduttua aineistoa, joista voi saada apua ongelmiin. Outi Wenell suosittelee tutustumaan rohkeasti eri tahojen verkkosivuihin.

Tukea perheille ja pareille Espoon seurakunnissa

Espoon seurakunnat tarjoavat monenlaista tukea ja apua pareille, perheille ja eronneille. Vanhempien helppiluurissa voit keskustella luottamuksellisesti varhaiskasvattajan kanssa kasvatuksen ja vanhemmuuden ­kysymyksistä. Moni seurakunta järjestää myös vertaistukiryhmiä, erilaisia perhe- ja parisuhdekursseja sekä tiiviimpää neuvontaa kuten Solmuja parisuhteessa -neuvontaa.

Espoonlahden seurakunta

Vanhempien helppiluuri: Taija Harjo­kari, 050 511 0504, taija.harjokari@evl.fi.

Arki toimivaksi -perhekäynnit: Tanja Routama 050 441 9154, tanja.routama@evl.fi.

Espoon tuomiokirkkoseurakunta

Vanhempien helppiluuri: 040 5474 146 ja 050 5110 165.

Keskusteluapua parisuhteen, eron, perheen ja kasvatuksen kysymyksissä antavat perhetyönohjaajat Outi Wenell ja Kirsi Kanerva. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja tapaaminen voidaan järjestää niin Teamsin kautta kuin livenä. Ota yhteyttä arkisin klo 9–15: 040 5474 146, ­outi.­wenell@evl.fi tai 050 511 0165, kirsi.kanerva@evl.fi.

Solmuja parisuhteessa – ohjausta ja neuvontaa riitoihin, kriisissä oleville tai eroa harkitseville. Tapaamiset 8–10 kertaa, hinta 100 e/pari, sis. kirjalliset materiaalit ja ohjauksen. Mahdollisuus hakea maksuvapautusta. Tied. Outi Wenell ja Kirsi Kanerva. 

Silta – huojenna huolia. Tule huojentamaan huolia Suvelan kappeliin. Varaa tunnin keskusteluaika soittamalla, tekstarilla tai sähköpostilla Kirsi Kanervalta. Sillalle voit tuoda muutakin pohdittavaa kuin parisuhteen tai perheen asioita.

Leppävaaran seurakunta

Vanhempien helppiluuri: Jukka Silventoinen, 050 598 4396, jukka.silventoinen@evl.fi, Eira Salakka, 050 340 1260, ­eira.­salakka@evl.fi ja Seija Hatakka, 050 434 1066, seija.hatakka@evl.fi.

Keskusteluapua kriiseihin ja parisuhteen haasteisiin: Sari Aroheikki, 040 539 7191, sari.aroheikki@evl.fi.

Olarin seurakunta

Parisuhteen pelastusrengas – ohjausta ja neuvontaa Ison Omenan palvelutorilla. Palvelu järjestetään yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.

Vanhempien varaventtiili – keskustelu­apu ja tuki perheille vanhemmuuden ja parisuhteen kysymyksissä. Yhteyden­otot ma–pe klo 9–15, 040 503 7622, ­paula.­bruce-­haatainen@evl.fi. Keskusteluapua tarjotaan 1–3 kertaa.

Tapiolan seurakunta

Vanhempien helppiluuri: Kristiina Larjava, 050 358 1064, kristiina.larjava@evl.fi.

Solmu – parisuhdeneuvonta parisuhteen vuorovaikutusongelmiin: Kristiina Larjava, 050 358 1064, kristiina.larjava@evl.fi.

Parisuhteen pysäkit

Avoin keskusteluilta, ti 7.12. klo 18–19.30 Espoon tuomiokirkon seurakunta­talolla. Illan aiheena on rakentava ­vuorovaikutus ja mukana ovat Mia Blomstedt ja ­Outi Wenell.

Toimiva perhe -kurssi 2022

tiistaisin klo 17.30–19.30 ja lauantaisin klo 10–14 Soukan kappelilla. Kurssi­päivät: ti 25.1, ti 1.2, la 5.2, ti 15.2, ti 1.3, la 5.3, ti 15.3 ja 29.3. Lastenhoito järjestetty, tarjolla iltapala. Ilmoittautuminen ­verkossa ­1–15.1.2022. Tied. ­tanja.­routama@­evl.­fi. Järj. Espoonlahden ja Tapiolan seura­kunta.

Suomalainen eroseminaari 2022

Suomalainen eroseminaari on vertaisryhmä, jossa käsitellään mm. seuraavia asioita: ero oppimisprosessina, eroon liittyvä suru ja viha, itsetunto, oma tapa rakastaa, seksuaalisuus parisuhteessa ja eron jälkeen, lapsen näkökulma ja vanhemmuus erossa. Torstaisin klo 17–20 Perkkaan kappelissa. Kokoontumispäivät: 13.1., 20.1., 27.1.,3.2., 10.2., 24.2., 3.3., 10.3., 17.3., 24.3. ja 31.3. Seminaarin hinta on 70 e. Talo tarjoaa kahvia, teetä ja sekä pienen iltapalan. Tied. Outi Wenell, 040 547 4146 tai outi.wenell@evl.fi ja Eira Salakka, 050 340 1260 tai ­eira.­salakka@­evl.­fi. Järj. Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Leppävaaran seurakunta.

PariAsiaa -illat 2022

Pariskunnille keskiviikkoisin klo 18–19.30 Leppävaaran kirkolla. Iltojen teemat ovat seuraavat: ke 2.3. Avaimia parisuhteen vuorovaikutukseen, ke 16.3. Oivalluksia parisuhteen tunnetaitoihin, ke 30.3. Kipinöitä parisuhteen kosketukseen, ke 27.4. Perustyökaluja parisuhteen ristiriitoihin ja ke 11.5. Syventäviä työkaluja parisuhteen ristiriitoihin. Tied. Jukka Silventoinen, jukka.silventoinen@evl.fi ja Eira Salakka, eira.salakka@evl.fi.

Apua, tukea ja tietoa myös muualta

Parisuhteen pelastusrengas

Espoon kaupunki

Parisuhdekeskus Kataja

Väestöliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mielenterveystalo

Familiary

Ensi- ja turvakoti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.