”Vertaisilta saa parhaat vinkit” – Espoon keskuksesta löytyy vertaistukea vanhemmille, apua parisuhteen pulmiin ja leikkiseuraa lapsille
Espoon keskuksen perhekeskukseen on koottu monia perheiden palveluja.
Kohtaamispaikka Keitaaseen vanhemmat tai vaikkapa isovanhemmat voivat tulla viettämään aikaa yhdessä lasten kanssa. Tämä joka arkipäivä avoinna oleva paikka löytyy Espoon keskuksen perhekeskuksesta. Keitaassa voi löytää leikkiseuraa, juoda kupillisen kahvia ja lämmittää lapselle ruokaa. Keitaassa on myös ohjattua toimintaa. Tiistaisin klo 13–15 Espoon tuomiokirkkoseurakunta pitää siellä perhekahvilaa.
– Keitaan perhekahvilassa perheet voivat kohdata toisiaan, saada vertaistukea ja lapsille leikkiseuraa. Toisinaan perhekahvilassa on ohjelmaa, jonka suunnittelussa on kuunneltu perheitä, kertoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan perhetoiminnanohjaaja Marika Laakkonen.
Keitaan perhekahvilassa on järjestetty suosittua vauvatanssia, laululeikkejä, venyttelyä aikuisille, temppurata lapsille ja askartelua. Joskus kirjastosta on käynyt vierailija pitämässä loruhetken ja jakamassa lastenkirjavinkkejä.
Perhekahvilan kävijöille on tarjolla ilmaiseksi kahvia sekä pientä syötävää niin lapsille kuin aikuisille.
– Perhekahvilaan voi poiketa, kun itselle sopii, ja olla siellä sen aikaa kuin haluaa, Laakkonen sanoo.
Monet perheiden palvelut samassa paikassa
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ylläpitämään Espoon keskuksen perhekeskukseen on koottu lukuisia perheiden palveluja. Espoon tuomiokirkkoseurakunta järjestää perhekeskuksessa myös parisuhdepalveluja yhdessä muiden toimijoiden kanssa.
– Parisuhteen pelastusrengas on tunnin mittainen tapaaminen, johon voi varata ajan netissä, Espoon tuomiokirkkoseurakunnan johtava perhetyönohjaaja Miia Korttila sanoo.
Tapaamiseen voi tulla yksin tai yhdessä, pienen tai ison parisuhdepulman kanssa. Tunnin aikana ehditään kartoittaa, mikä parisuhteen tilanne on ja miten jatkaa eteenpäin. Korttilan mukaan jo yksi tapaamiskerta voi riittää auttamaan. Jollei riitä, tapaamisessa mietitään, mistä keskusteluapua saa jatkossa.
Pikkulapsiperheissä on usein hektistä ja vanhempien keskusteluyhteys voi olla hukassa.
On tärkeää, että ihmiset löytävät vertaisia ja huomaavat, että muillakin on ollut rankka arki.
– Kun pari pysähtyy suhteen äärelle ja kohtaa toisensa, he saattavat huomata, mikä olikaan heidän parisuhteensa liima, joka on hautautunut arjen kuorman alle, Korttila kertoo.
Palvelu on tarkoitettu kaikille pareille, suhteen muotoon tai kestoon katsomatta. Korttila on ilahtunut, että myös hyvin nuoret seurustelevat parit ovat löytäneet palvelun.
– Aikoja saa hyvin, ja niitä lisätään kysynnän mukaan, Korttila sanoo.
Parista perheeksi -illat ensimmäistä lasta odottaville
Seurakunta järjestää perhekeskuksessa neuvolan kanssa Parista perheeksi -iltoja ensimmäistä lasta odottaville vanhemmille. Illan aikana pohditaan muun muassa, miten vauvan syntymä muuttaa elämää ja miten arkeen löytyisi hetkiä parisuhteelle.
– Vertaisilta saa parhaat vinkit, Korttila toteaa.
Seurakunta on ollut mukana järjestämässä Parista perheeksi -iltoja jo yli kymmenen vuoden ajan. Illoissa käydään läpi myös nimen antamiseen liittyviä käytäntöjä ja kasteen mahdollisuutta. Viimeistään ensi vuonna iltoja aletaan järjestää myös ruotsin- ja englanninkielisinä.
Kuuden kuukauden ikäisille vauvoille ja heidän vanhemmilleen järjestetään yhteinen ryhmäkäynti, jossa käydään läpi jaksamista, parisuhdetta ja sitä, millaista elämä vauvan kanssa on. Tapaamisessa pohditaan myös vanhemmuuden malleja, joita on itse saanut. Kysymyksiä pohditaan ensin parin kanssa ja pienryhmissä. Lopuksi ajatuksia ja oivalluksia jaetaan yhdessä.
– Tapaamisissa on huokunut hyvä ilmapiiri. On tärkeää, että ihmiset löytävät vertaisia ja huomaavat, että muillakin on ollut rankka arki, on valvottu yöt ja päivät, Korttila sanoo.
Vertaisten kanssa voi myös jakaa kokemuksia siitä, mikä on toiminut omassa arjessa.
Korttilan mukaan kasvokkain kohtaaminen on tärkeää ajassa, jossa sosiaalinen media on jatkuvasti läsnä ja tarjoaa kiillotettua kuvaa elämästä. Korttila neuvookin vanhempia suhtautumaan kriittisesti sosiaalisen median tarjoamaan kuvaan, luottamaan omaan intuitioon, neuvolan apuun ja kasvokkain tapahtuvaan vertaistukeen.
– Pitäisi löytää kultainen keskitie ja huomata, että olen riittävän hyvä tällaisena ja paras mahdollinen vanhempi tälle lapselle, hän sanoo.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Asiakkaat ovat tyytyväisiä kirkon diakoniatyöhön Espoossa – kuuntelu ja keskustelutuki koetaan tärkeiksi avun muodoiksi
AjankohtaistaDiakoniatyöntekijät kohtasivat Espoossa henkilökohtaisesti 607 ihmistä viime syyskuun aikana. Kävijöille tarjottiin mahdollisuus vastata diakonian asiakaskyselyyn, joka järjestettiin Espoossa nyt ensimmäisen kerran täydellä laajuudella.