null Uusi väite: Liittoutuneet tiesivät juutalaisten kansanmurhasta 2,5 vuotta aiemmin kuin on luultu

Natsi-Saksan turvallisuuspoliisin muodostamien Einsatzgruppenien tehtävänä oli teloittaa juutalaisia Itä-Euroopassa.

Natsi-Saksan turvallisuuspoliisin muodostamien Einsatzgruppenien tehtävänä oli teloittaa juutalaisia Itä-Euroopassa.

Ajankohtaista

Uusi väite: Liittoutuneet tiesivät juutalaisten kansanmurhasta 2,5 vuotta aiemmin kuin on luultu

YK:n aiemmin salaisista arkistoista käy ilmi, että toisen maailmansodan aikana liittoutuneet tiesivät oletettua aiemmin holokaustista, kertoo The Independent-lehti.

Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet loivat jo kaksi vuotta ennen YK:n virallista perustamista YK:n sotarikoskomission (United Nations War Crime Commission). Äskettäin avatut arkistot osoittavat liittoutuneiden tienneen varsin tarkasti keskitysleireistä jo loppuvuodesta 1942. Asiasta kertoo The Independent-lehti.

Independent käyttää lähteenään brittiläisen historiantutkijan Dan Pleschin tuoretta tutkimusta Human Rights After Hitler. Pleschin mukaan natseja vastaan taistellut vastarintaliike ja keskitysleireiltä paenneet ihmiset esittävät liittoutuneille todisteita, joihin sotarikosmission syytteet perustuivat.

Tämä aineisto oli niin perusteellisesti koottua, että jo joulukuussa 1942 Ison-Britannian ulkoministeri Anthony Eden sanoi maansa parlamentille: "Saksan viranomaisille ei enää riitä se, että he epäävät kaikilta barbaarisen hallintonsa alla olevilla alueilla eläviltä juutalaisen rodun edustajilta kaikkein perustavanlaatuisimmatkin ihmisoikeudet, vaan he toteuttavat parhaillaan Hitlerin usein julkituomaa aietta hävittää juutalaiset kansana."

Pleschin kokoaman aineiston mukaan Yhdysvallat oli myös heti sodan jälkeen varauksellinen Nürnbergin sotarikosoikeudenkäyntien suhteen, koska pelättiin, että oikeudenkäynnit heikentäisivät sodanjälkeisiä taloussuhteita Saksan kanssa.

 

"Ei muuta käsitystä"

Hitlerin Saksaa tutkineen eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan, historioitsija Markku Jokisipilän mukaan YK:n arkiston avaaminen ei muuta olemassa olevaa käsitystä siitä, kuinka tarkkaan holokaustista tiedettiin ennen sodan loppumista.

– Britit pystyivät avaamaan sähkeliikennettä itärintaman puhdistuksista vastanneiden Einsatzgruppenien ja Berliinin välillä jo syksyllä 1941, kun holokaustin ensimmäinen vaihe eli itärintamalla joukkoampumisilla ja myöhemmin liikkuvilla kaasutusautoilla oli käynnissä, Jokisipilä sanoo.

– Lontoossa operoinut Puolan pakolaishallitus puolestaan sai tietoja siitä, mitä Puolan maaperällä oli tapahtumassa eli tuhoamisleirien verkoston rakentamisesta. Tämä tapahtui vuoden 1942 aikana.

Jokisipilän mukaan saatuja tietoja ei kuitenkaan osattu tulkita niin, että kyseessä todella olisi yritys systemaattisesti tuhota koko Euroopan juutalaisväestö.

– Natsien tiedettiin surmaavan paljon juutalaisia, mutta tuollaista teollisen tappamisen projektia ei osattu edes kuvitella. Mittaluokka ja systemaattisuus tulivat leirejä vapauttaneille komentajillekin yllätyksenä.

Oma lukunsa on Suomen suhde Hitlerin Saksaan.

– Monenlaisia tiedonmurusia ja huhuja kiersi, mutta sen täsmällisempää kokonaiskuvaa täälläkään ei asiasta ollut, Jokisipilä sanoo.

Suomen valtiojohto tiesi kyllä jo 1942 juutalaisvainoista, mutta ei vielä joukkotuhon teollisesta muodosta ja laajuudesta.

– Saksan liittolaisena taistellessa asiasta ei haluttu lopulta olla kovin kiinnostuneitakaan. Holokausti tapahtui kaukana Suomesta ja oli Saksan asia. Tämä oli hallitseva näkemys Suomen johtopiireissä.

Upsala Nya Tidningin etusivun uutinen 8. joulukuuta 1942:

Upsala Nya Tidningin etusivun uutinen 8. joulukuuta 1942: "Suunnitelmat juutalaisten tuhoamiseksi toteutuvat"

Jad Vashem: Holokaustin laajuuus selvisi vasta 1945

Myös Israelin valtion holokaustimuseon Jad Vashemin nettisivuilla on arviota siitä, kuinka tarkkaan liittoutuneet tiesivät tehdasmaisesta juutalaisten joukkotuhosta.

Museon laatiman usein kysyttyjen kysymysten osiossa todetaan, että ensimmäiset tiedot juutalaisten joukkotuhosta levisivät jo kesäkuusta 1941 lähtien.

On silti epäselvää, kuinka laaja kokonaiskäsitys liittoutuneilla oli ennen sodan loppumista. Jad Vashem -museon mukaan liittoutuneiden komentajien omat shokkireaktiot tuhoamis- ja keskitysleirien vapauttamisen yhteydessä talvella ja keväällä 1945 osoittavat, että holokaustin laajuus tajuttiin vasta sodan lopussa.

Jad Vashemin mukaan holokaustissa murhattiin arviolta 5,6–5,9 miljoonaa juutalaista. Holokaustin uhreja olivat myös monet muut etniset vähemmistöt sekä esimerkiksi homoseksuaalit ja Jehovan todistajat. Kokonaisuhriluku nousee yli 11 miljoonaan.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Selvitys: Suomalaiset SS-miehet todennäköisesti murhasivat juutalaisia holokaustissa

Ajankohtaista

Professori Lars Westerlundin tänään julkaistu selvitys osoittaa, että aiemmin vallinnut käsitys suomalaisista SS-miehistä sotarikosten sivustakatsojina kaunistelee historiaa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.