null Vaikuttamisen paikkoja

Vaikuttamisen paikkoja

Seurakuntavaalit ja kirkolliskokouksen syysistunto sattuvat sijoittumaan samaan aikaan eli kirkon saama poikkeuksellinen mediahuomio jatkuu. Kirkolliskokousedustajat ja seurakuntavaalien äänestäjät ovat nyt paljon vartijoina.

Kirkon ylin päättävä elin eli kirkolliskokous kokoontuu Turussa 8.–12.11. Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on silloin jo ohi, mutta varsinaiset äänestyspäivät vasta edessä. Isänpäivänä ja sitä seuraavana maanantaina äänestämään tulevat voivat äänestyspäätöstä tehdessään seurata viime hetken uutisia kirkolliskokouksesta. Kokouksessa keskustellaan nyt paljon puhuttaneesta aiheesta eli kirkon suhtautumisesta homoseksuaalisuuteen. Piispainkokous on esittänyt, että piispat voisivat antaa ohjeen rukoushetkestä rekisteröidyn parisuhteen puolesta, mutta vielä keväällä tästä ei saatu päätöstä aikaan. Kenties nyt, viime viikkojen mainekriisin jälkeen, voisi olla sen aika.

Kirkolliskokous ja seurakuntavaalit liittyvät toisiinsa siten, että seurakuntavaaleissa nyt valittavat seurakuntien luottamushenkilöt pääsevät äänestämään tulevan kirkolliskokouksen maallikkoedustajia. Välillisesti nyt uurnille lähtevät seurakuntalaiset ottavat siis kantaa myös kokonaiskirkon tulevien vuosien linjauksiin.

Marraskuun seurakuntavaaleissa valittavien luottamushenkilöiden päätyö on kuitenkin paikallistasolla, lähellä kirkollisveron maksajan arkea. Seurakuntaneuvostoissa ja kirkkovaltuustossa tehdään päätöksiä siitä, mihin seurakuntien resursseja Vantaalla käytetään, millaisia työntekijöitä valitaan ja missä järjestyksessä kirkkoja korjataan ja mahdollisesti hankitaan uusia tiloja. Tosin Vantaalla rahat ovat sen verran tiukalla, että toiminnan laajentamisen sijasta luottamushenkilöt joutuvat tekemään vaikeita ratkaisuja: jos halutaan jotain, jostakin on luovuttava.

Kirkon vaalikone jumittui heti avaamisen jälkeen suuren käyttäjämäärän takia. Varsin pian vika kuitenkin korjattiin, joten sinne voi mennä kokeilemaan, löytyykö samanmielistä ehdokasta. Kaikki ehdokkaat ovat esillä myös tässä lehdessä sekä äänestäjille lähetettävässä vaalikirjeessä. Tutustu, valitse ja äänestä — seurakunnan jäsenenä sinulla on siihen oikeus!

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.