null Vain yksi päivä?

Vain yksi päivä?

Perjantaina vietetään kansainvälistä Älä osta mitään -päivää. Suomessa päivän järjestää Luonto-Liitto. Vantaalla päivää voi viettää esimerkiksi menemällä ilmaiseksi Vantaan kaupunginmuseoon, joka on päivän kulttuuriyhteistyökumppani.

Tarkoituksena on haastaa ihmisiä pohtimaan kulutustottumuksiaan. Tarvitsemmeko kaikkea, mitä mainokset houkuttelevat ostamaan? Mitä seurauksia turhista ostoksista on ympäristölle? Voisimmeko kauppapäivän sijasta tehdä jotakin muuta perheen tai ystävien kanssa? Tehdä tietoisesti toisenlaisen valinnan yhtenä päivänä vuodessa.

Mutta miksi vain yhtenä päivänä? Miksei jokaisena sunnuntaina? Samat tahot, jotka osallistuvat innokkaasti yhteen kulutuskriittiseen päivään, olivat pari viikkoa sitten mukana hyvin toisenlaisessa valinnassa. Älä osta mitään -päivän yhteistyökumppaneiden joukossa ovat Helsingin ja Vaasan vihreiden nuorisojärjestöt. Näiden järjestöjen kantaa en tiedä, mutta kauppojen sunnuntaiaukiolon puolesta äänesti eduskunnassa kuusi vihreää kansanedustajaa ja poissa äänestyksestä oli viisi. Ainoastaan kolme ympäristöpuolueena itseään pitävän puolueen kansanedustajaa äänesti vastaan.

Sunnuntaiaukiolojen vapauttamisen puolesta äänestäneet vihreiden kansanedustajat ovat toisaalta linjassa puolueensa kannattajien kanssa. Päivittäistavarakauppojen yhdistyksen TSN-gallupilla teettämän kyselyn mukaan vihreiden kannattajat ovat kokoomuksen äänestäjien kanssa innokkaimpia sunnuntaiaukiolon käyttäjiä. Kokoomuksen ymmärrän, mutta missä on vihreiden logiikka?

Oma mukavuus on näköjään myös vihreille tärkeämpää kuin ympäristö ja kuluttamisen vapaus arvoista suurin. Vai pettikö ympäristöpuolue arvonsa? Entä miten aktiivisesti muu ympäristöliike oli liikkeellä nyt, kun olisi voinut vaikuttaa toisenlaisen valinnan puolesta? Aika hiljaista oli sillä rintamalla.

Katsoin jokin aika sitten televisiosta väittelyä, jossa todettiin, että lopullisen päätöksen kauppojen aukioloista tekevät kuluttajat. Tässä olisi ympäristöliikkeellä uusi mahdollisuus. Mitä jos yhden päivän sijasta pyrittäisiin vaikuttamaan siihen, että vuodessa olisi kymmeniä itse valittuja shoppailuvapaita sunnuntaipäiviä?

Se olisi ekoteko ja vaihtoehto 24/7 yhteiskunnalle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.