null Väitellään: Ei nälänhätiin voi vaikuttaa, Sanna-Liisa Taivalmaa!

Väitellään: Ei nälänhätiin voi vaikuttaa, Sanna-Liisa Taivalmaa!

Maatalous- ja metsä­tieteiden maisteri Sanna-Liisa Taivalmaa on sitä mieltä, että naisten maanviljelyä kannattaa lisätä.

Ei ruoka maailmasta lopu, se vain jakaantuu epätasaisesti.

– Totta tällä hetkellä. Jos väes­tönkasvu jatkuu tätä tahtia ja jos ilmastonmuutos heikentää ruokaturvaa, tilanne vaikeutuu. YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan vuoteen 2050 mennessä ruoantuotannon pitäisi kasvaa noin 60–70 prosentilla.

Ruokaa haaskataan.

– Totta. Länsimaissa noin kolmannes ruoasta menee roskiin.

Suomalainen ei voi vaikuttaa siihen, että joku näkee nälkää Afrikassa.

– Jokainen voi. Suomalainen vaikuttaa jo verorahoillaan, sillä kehitysyhteistyötä tehdään verovaroin ja niillä kehitetään ruokaturvaa ja maataloutta köyhissä maissa. Myös katastrofike­räyksiin tai kehitysyhteistyötä tekevien järjestöjen toimintaan osallistuminen on vaikuttamista. Ruokavaliot taas vaikuttavat ruoan saatavuuteen globaalisti.

Jokainen valtio on vastuussa omasta ruokaturvastaan.

– Kyllä. Valtio on vastuussa omista kansalaisistaan. Kansalaisille on taattava riittävä ravinto joko tuotannon tai ruoan tuonnin kautta.

Ei ole hyväksi, että suomalaiset haluavat syödä yhä enemmän riisiä ja intialaiset lisätä lihansyöntiä.

– Tilanne ei ole näin yksioikoinen. Joskus liha voi olla tärkein proteiininlähde, ja joillakin alueilla esimerkiksi vuohi pärjää ja pystyy hyödyntämään sellaista kasvillisuutta, jota muut eivät.

– Lähiruoan suosiminen kaikkialla olisi tietysti hyvä juttu, mutta muuten on vaikea sanoa, mikä on hyväksi tai pahaksi.

Ruoan vähyys aiheuttaa konflikteja.

– Aivan. Ja konfliktit aiheuttavat puutetta ruoasta.

Naisilla on tärkeä rooli ruokaturvan ylläpitäjänä.

– Ehdottomasti. On arvioitu, että jos naisilla olisi samat mahdollisuudet maanomistukseen, maatalousneuvontaan ja lannoitteisiin kuin miehillä, tuotanto nousisi 20 prosenttia. Naiset myös käyttävät suuremman osan tuloista koko perheen ravintoon kuin miehet.

Ilmastonmuutos heikentää ruokaturvaa jo nyt.

– Kyllä. Eniten se vaikuttaa niillä alueilla, jotka ovat kärsineet ruoanpuutteesta jo aiemmin eli kuivilla alueilla ja myös sellaisten jokien ja merien rannoilla, jotka ovat alttiita tulville.

Suomessa voimme luottaa siihen, että ruokaa riittää.

– Kyllä voimme, mutta ilmastonmuutos ja maailmanpoliittinen tilanne saattavat vaikuttaa meidänkin ruokaturvaamme tai ainakin ruokavalioon.

Ylipaino on jo suurempi ongelma kuin aliravitsemus.

– Ylipainosta on tulossa merkittävä terveysriski. Sanoisin kuitenkin, että aliravitsemus on lapsille ja odottaville äideille vielä haitallisempaa kuin ylipaino, sillä ravinnon puute haittaa lasten kehitystä.


Kaisa Karttunen, Laura Kihlström ja Sanna-Liisa Taivalmaa: Nälkä ja yltäkylläisyys. Gaudeamus 2014.
 

Jaa tämä artikkeli: