Väitellään: Feminismi tekee naisista vihaisia, Saara Särmä!
Saara Särmä tunnetaan muun muassa all male panel -blogistaan, jossa näytetään kuvin, kuinka seminaareissa yhä puhuvat enimmäkseen miehet. Kuva: Paula Lehto

Saara Särmä tunnetaan muun muassa all male panel -blogistaan, jossa näytetään kuvin, kuinka seminaareissa yhä puhuvat enimmäkseen miehet. Kuva: Paula Lehto

Väitellään: Feminismi tekee naisista vihaisia, Saara Särmä!

Feminismistä hyötyvät kaikki, uskoo ajatushautomo Hatun johtaja Saara Särmä.

Feminismiä ei Suomessa tarvita, koska rakenteellinen tasa-arvo on jo saavutettu.

– Ei ole. Toki Suomessa tasa-arvoon liittyvät kysymykset ovat erityyppisiä kuin monessa muussa maassa, mutta tasa-arvo ei ole sellainen asia, joka tulisi joskus valmiiksi.

Nainen pääsee mihin asemaan tahansa, jos hänellä vain on tarpeeksi pokkaa.

– Ei se ole pelkästään siitä kiinni. Vähän aikaa sitten uutisoitiin brittiläisestä tutkimuksesta, jonka mukaan naiset kyllä pyytävät parempaa palkkaa siinä missä miehetkin, mutta eivät saa. Harvardin yliopistossa tehty tutkimus taas toi esiin sen, että jos mies kehuu osaamistaan, sitä pidetään ihan normaalina, mutta jos sen tekee nainen, sitä ei oteta vastaan samalla tavalla.

Miehiä pidetään uskottavampina asiantuntijoina kuin naisia.

– Uskottavuus liittyy osittain ikään, sekä nuoret naiset että nuoret miehet joutuvat todistelemaan pätevyyttään. Asiantuntijat mediassa ovat yhä usein keski-ikäisiä, länsimaisia, valkoisia miehiä. All male panel -blogini on tuonut tätä ilmiötä esiin huumorin keinoin.

Feminismi hyödyttää myös miehiä.

– Totta kai. Se vapauttaa meidät kaikki sukupuoleen liittyvistä stereotypioista. Myös miehen rooli on aika kapea. Monet feministit ovat nostaneet esiin esimerkiksi sitä, että asevelvollisuus ei ole tasa-arvoinen kun se koskee vain miehiä.
 

Hauskimmat tyypit, jotka minä tunnen, ovat feministejä.
 

Naiset ajattelevat liikaa ulkonäkönsä muokkaamista sen sijaan, että muokkaisivat yhteiskuntaa.

– Olen itsemääräämisoikeuden kannattaja. Jokainen saa tehdä elämällään ja kropallaan mitä haluaa. Nykymaailma tuottaa koko ajan uusia kauneusihanteita, joihin yritämme sopeutua, mutta se on sellainen projekti, jossa ei voi koskaan onnistua. Siksi olisi parempi muokata maailmaa. Toisaalta maailman muuttaminen voi tuntua vaikealta, ja silloin on helpompi vaikka kontrolloida syömisiään.

Suomalaiset kannattavat tasa-arvoa, mutta eivät halua kutsua itseään feministeiksi.

– Feminismi-sanan käyttö on lisääntynyt. Se on jopa jonkinlainen trendi. Suomessa on paljon nuoria, aktiivisia feministejä. Silti kuulee yhä ihmisten sanovan, että "en ole feministi, mutta..." Jokainen voi tietysti kutsua itseään ihan miksi haluaa. Jos feministi-sana ei miellytä, voisi käyttää vaikka sanaa "sukupuoliskarppi".

Feminismi tekee naisista vihaisia ja karvaisia.

– Varmaan sitäkin! Onhan se niin, että kun rupeaa näkemään epätasa-arvoa ympärillään, se suututtaa. Minäkin olin nuorempana kiivaampi, mutta iän myötä on tullut myös paljon lempeyttä. Ihmisillä on niin monenlaisia elämäntarinoita. Hauskimmat tyypit, jotka minä tunnen, ovat feministejä. Eikä kukaan ole oikeasti koskaan missään rintsikoita poltellut.

Feminismi on akateemisten naisten puuhastelua, eikä ole auttanut pienituloista perushoitajaa.

– Riippuu feminismistä. Akateemiset naiset ovat pitäneet meteliä esimerkiksi hallituksen leikkauksista, jotka kohdistuvat pienituloisiin naisiin. Toisaalta Suomessa työväenliike on parantanut naisen asemaa paljon.

Helvetissä on paikka naisille, jotka eivät tue toisiaan.

– Kyllä naisten keskinäinen solidaarisuus on paras tapa parantaa naisen asemaa kilpailuyhteiskunnassa. Eikä pidä paikkaansa, että naiset vain kilpailisivat keskenään ja että heidän toimimisensa yhdessä olisi jotenkin vaikeaa. Se ei silti tarkoita sitä, että pitäisi tukea sellaista naista, joka on vaikka poliittisesti eri mieltä.

Jaa tämä artikkeli: