Väitellään: Jouluradion suosio on ihme, Jani Kareinen!

"Täällä pääkaupunkiseudulla olimme viime vuonna 15–24-vuotiaiden keskuudessa joulukuun kuunnelluin radiokanava", kertoo Jani Kareinen. Kuva: Maija Saari

Väitellään: Jouluradion suosio on ihme, Jani Kareinen!

Musiikkipäällikkö Jani Kareinen haluaisi joutua hissiin, jossa soi Anna Erikssonin tulkinta tutusta joululaulusta.

Jouluradioita kuuntelevat vain vanhat ihmiset.

"Jouluradiota kuuntelevat kaikenikäiset ihmiset. Itse asiassa nuoriso jopa enemmän kuin vanhat ihmiset. Esimerkiksi täällä pääkaupunkiseudulla olimme viime vuonna 15–24-vuotiaiden keskuudessa joulukuun kuunnelluin radiokanava. Kansallisen radiotutkimuksen valtakunnalliset luvut kertovat, että Jouluradion innokkaimpia kuuntelijoita olivat viime vuonna 35–44-vuotiaat sekä yli 65-vuotiaat."

Luvassa on pelkästään harrasta musiikkia.

"Jos kanavan avaa esimerkiksi jouluaattona, niin tällainen vaikutelma saattaa syntyä. Hartaan musiikin osuus nimittäin kasvaa kanavallamme sitä mukaa, mitä lähemmäs joulun pyhiä päästään. Harras musiikki ei kuitenkaan missään vaiheessa ole kanavamme ainut sisältö, eikä sitä löydy musiikkikirjastostammekaan niin paljoa kuin esimerkiksi klassikoita tai ripeitä joululauluja."

Jouluradion musiikkipäällikkö soittaa pelkästään lempimusiikkiaan.

"Se ei valitettavasti ole mahdollista, mikäli haluamme jälleen tavoittaa puoli miljoonaa suomalaista. Lähestulkoon millään radiokanavalla Suomessa ei soiteta musiikkia mielivaltaisesti. Suurimmat radiokanavat testaavat soittamansa kappaleet kuulijoilla niin, että tämän tuloksena radiot soittavat kuulijoiden lempimusiikkia. Tähän mekin Jouluradiossa pyrimme. Jos kanavalla soisi pelkästään minun lempimusiikkini, Jouluradion toimituspäällikkö kutsuisi minut juttusilleen hyvin nopeasti."

Suurin osa joulumusiikista on hissimusiikkia.

"Kyllä se ehkä voisikin olla hissimusiikkia, jossain todella hyvässä ja jouluisessa hississä. Mutta ei, tänäkin vuonna on tullut uusia mahtavia sovituksia sekä kokonaan uusia kappaleita suomalaisilta artisteilta. Haluaisin nähdä sellaisen hissin, jossa soisi esimerkiksi uusi Anna Erikssonin vahva tulkinta Heinillä Härkien -kappaleesta."

Uutta joulumusiikkia ei tehdä tarpeeksi.

"Kyllä tehdään. Uusilta joululaululevyiltähän löytyy aina myös tuoreita tulkintoja vanhoista klassikoista, mutta se on mielestäni vain hyvä asia. Rakkaimmat joululaulut ovat suomalaisille kuitenkin niitä jo entuudestaan tuttuja, ja on mukavaa kuulla jokin uusi, tässä ajassa tehty sovitus vanhalle tutulle joulusuosikille. Uuden joulumusiikin tekeminen onkin usein hankalaa, ja levyiltä löytyvät uudet kappaleet jäävät helposti klassikoiden jalkoihin."

Jouluradio on vain radiokanava.

"Eihän mikään radiokanava enää nykyään ole vain radiokanava, emmekä ole mekään. Toimitamme verkkoon juttuja, meidät löytää Facebookista, Instagramista, Twitteristä ja Snapchatistä. Jouluradio on yksi osa joulua, ja Jouluradion pääkanava on radio."

Jouluradio ei voi enää kasvaa.

"Ehdottomasti voi. Mikäli ihmiset ovat yhtä jouluisella tuulella kuin viime vuonna, enkä töpeksi musiikkivalintojen kanssa, voi Jouluradio hyvinkin kasvattaa suosiotaan. Kiinnostus somessa kasvaa koko ajan entisestään, ja uusia ideoita pyörii päässä tuleville vuosille."

Jouluradion suosio on ihme.

"Kun kanava aloitti yli kymmenen vuotta sitten, sen suosiota pidettiin pienenä ihmeenä. Nyt kun asiaa tarkastelee, niin mikäs ihme se on. Ihmiset haluavat kuunnella joululauluja joulun alla, ja me tarjoamme musiikkia 24/7 ilman mainoksia."

 

Joku voisi väittää, että lähteäkseen tähän työhön tarvitsee olla jo valmiiksi hieman höperö.

 

Kun kuuntelee joulumusiikkia kesästä lähtien, tulee helposti höperöksi.

"Joku voisi väittää, että lähteäkseen tähän työhön tarvitsee olla jo valmiiksi hieman höperö. Onhan se hassua, kun joulumusiikki vain pauhaa päässä, eikä esimerkiksi kavereilla ole kuitenkaan vielä yhtään joulutunnelmaa."

Jouluradion musiikkipäälliköllä on ainainen joulu.

"Töissä kyllä, mutta vapaa-ajalla pyrin oikeastaan pakoilemaan joulua. Musiikkipäällikön on pysyttävä ajan hermoilla muutenkin ja tiedettävä mitä maailmassa tapahtuu ja minkälaiseen yhteiskuntaan radiota tehdään. Kuuntelen paljon suomalaisia ja ulkomaisia radiokanavia, enkä ole vielä aloittanut edes glögikautta."

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: