null Jouluradion musiikkivalinnoilla juhlitaan 100-vuotiasta Suomea

Jouluradion toimitus eli Mikko Harjunpää, Klaus Elfving, Jan Ahonen, Riitta Kalliorinne ja Aura Neuvonen.

Jouluradion toimitus eli Mikko Harjunpää, Klaus Elfving, Jan Ahonen, Riitta Kalliorinne ja Aura Neuvonen.

Ajankohtaista

Jouluradion musiikkivalinnoilla juhlitaan 100-vuotiasta Suomea

Jouluradio teki viime vuonna uuden viikkokuuntelijaennätyksen. Se on entistä voimakkaammin verkkomedia, joka kuuluu myös radiossa.

Edellisellä tuotantokaudellaan viikkokuuntelijaennätyksensä, 713 000 kuulijaa, tehnyt Jouluradio palaa pian nettiin ja eetteriin uusien musiikkielämysten kanssa. Uutena musiikkipäällikkönä on jo aloittanut Radio Novassa kannuksensa hankkinut Mikko Harjunpää.

– Olemme terävöittäneet musiikkitarjontaamme ja pyrimme palvelemaan entistäkin paremmin laadukkaan joulumusiikin ystäviä. Luvassa on iloisia yllätyksiä kautta kanavaperheen, lupaa Harjunpää.

Verkossa kuunneltavien kanavien valikoima täydentyy kahdella uudella kanavalla. Uudet kanavat RnB Christmas ja Happy Holidays syntyivät, kun aiempien vuosien Xmas-verkkokanavan tarjonta jaettiin musiikkityylien perusteella kahteen koriin. Kanavien määrä pysyy kuitenkin entisellään eli kymmenessä verkkokanavassa, sillä virolaisille suunnattu kanava jää tänä vuonna tauolle.

– Jouluradio on entistä voimakkaammin verkkomedia, joka kuuluu myös radiossa. Finnpanelin kansallisen radiotutkimuksen mukaan viikkokuulijoista noin kymmenen prosenttia kuuntelee analogisen lisäksi myös nettiradioita. Määrä lienee kuitenkin tätä suurempi, sillä viime vuonna nettistriimimme avattiin 6,6 miljoonaa kertaa, selvittää Jouluradion toimituspäällikkö ja "joulumuori" Riitta Kalliorinne.

Kalliorinteen mukaan Jouluradion tavoite on palvella mahdollisimman monipuolisesti joulumusiikin ystäviä.

– Tarjoamme laatua, tunnetta, tarinoita, yllätyksiä sekä yhdessä tekemisen riemua niin eetterissä kuin verkossakin. Toivoakseni näymme ja kuulumme myös turuilla ja toreilla, sanoo Kalliorinne.

Musiikin kuuntelu tekee tutkitusti hyvää, mutta laulaminen se vasta hyvää tekeekin.

– Toimituspäällikkö Riitta Kalliorinne

Viime vuonna lanseerattu Joululaulupäivä järjestetään myös tänä vuonna, perjantaina 15. joulukuuta. Luvassa on spontaania laulamisen iloa kautta Suomen.

– Joululaulupäivää halutaan kehittää, sillä edellinen vuosi oli jo lupaava. Musiikin kuuntelu tekee tutkitusti hyvää, mutta laulaminen se vasta hyvää tekeekin. Vuodesta 2018 lähtien Joululaulupäivä on jopa merkittynä kalentereihin viralliseksi teemapäiväksi, iloitsee Kalliorinne.

Tulossa uudenlainen Hoosianna

Kanavan perinteenä on ollut tuottaa joka vuosi uusi sovitus Hoosianna-hymnistä. Tämän vuoden version tekijät paljastetaan marraskuussa. Aiemmin Hoosiannan ovat versioineet Jouluradiolle muun muassa Lauluyhtye Rajaton, Jesse Kaikuranta, Sointu Jazz Orchestra ja Kerkko Koskinen kollektiivi. Viime vuonna Hoosianna tehtiin joukkoistamalla kuuntelijoiden lähettämistä videoista.

Viime vuoteen nähden uusia analogisia kuuluvuusalueita ovat Kotkan, Porvoon ja Kokkolan seudut. Koelähetykset käynnistyvät jo marraskuun puolen välin tienoilla, mutta tällä kertaa Hoosiannan ensiesitystä saa odottaa aina joulukuun kolmannen päivän ensisekunneille. Tämä johtuu siitä, että kalenterissa ensimmäinen adventti on poikkeuksellisen myöhään.

– Jouluradio on kansanliike tai ainakin yli 107 000 ihmisen Facebook-yhteisö, jonka kanssa yhteistyössä rakennamme joulua. Jouluradion tehtävä on välittää suomalaisten joululaulujen kulttuuriperintöä sukupolvien takaa. Tämän vuoden musiikkivalinnat ovat myös kunnianosoitus 100-vuotiaalle Suomelle, Kalliorinne kertoo.

Yleensä Jouluradion tarjonnasta noin puolet on ollut suomalaista joulumusiikkia, mutta itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi suomalaisen musiikin määrä kasvaa. Itsenäisyyspäivänä pääkanava on varattu kokonaan suomalaiselle musiikille.

Jouluradio on pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteisen mediatoimituksen tuottama radiokanava. Se kuuluu samaan mediaperheeseen kuin Kirkko ja kaupunki.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hoosianna-videosta tuli viraalihitti – ”Järkyttävän hieno, bravo!”

Ajankohtaista

Vaskivuoren lukion kamarikuoro teki Jouluradiolle tilaustyönä musiikkivideon, jossa valmistaudutaan koronajouluun maskien ja graffitien keskellä. Videota on katsottu jo lähes puoli miljoonaa kertaa. Se on Jouluradion kaikkien aikojen ennätys.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.