Väitellään: Kaikki tontut ovat miehiä, Juha Nirkko!

Väitellään: Kaikki tontut ovat miehiä, Juha Nirkko!

Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran arkistotutkija Juha Nirkko tuntee tonttuperinteet.

Tontut ovat katoavaa kansanperinnettä.

– Eivät suinkaan. Viimeksi viime sunnuntaina näin tonttuja eräässä juhlassa, johon osallistuin. Tonttuja esittivät lapset, eikä jäänyt epäselvyyttä siitä, mitä hahmoja he olivat.

Tonttuihin uskotaan muissakin maissa kuin Suomessa.

– Kyllä. Sana tonttu tulee ruotsin sanasta tomte, joka on tarkoittanut paikan- tai kodinhaltiaa. Manner-Euroopassa tontuilla on virkaveljiä, esimerkiksi puutarhatonttuja.

Tontut ovat joulupukin lapsia.

– Väärin. Minun käsitykseni mukaan he ovat ottolapsia. Aivan varmasti he ovat joulupukin apulaisia.

Vain harva on nähnyt tontun.

– Harva on nähnyt tontun kunnolla, mutta moni on nähnyt häivähdyksen tontusta. Näkeminen on aina vähän kyseenalainen juttu. Voi olla helpompi uskoa sellaiseen, mitä ei ole nähnyt.

Tontut elävät satoja vuosia.

– Kyllä. Joulupukkikin lienee yli 300 vuotta vanha.

Kaikki tontut ovat miehiä.

– Mielestäni eivät ole. On yleinen olettamus, että tonttu on mies, mutta tontut voivat olla myös naisia tai lapsia. Eivät tontut sentään ole mitään smurffeja, joiden joukossa on miehiä ja yksi Smurffiina! Suomessa tunnetaan ainakin Tiina-tonttu.

Tontuilla on punaiset vaatteet.

– Tontuilla ei ole pelkästään punaisia vaatteita, vaan heidän päällään voi olla harmaata, ruskeaa tai vihreää. Heidän vaatteissaan on samoja värejä kuin vanhoissa maalaisten vaatteissa, tontuthan ovat vanhoja. Jo 1800-luvun lopulla, jolloin taiteilija Jenny Nyström teki ensimmäiset tonttukuvat joulukortteihin, tontut kuvattiin vanhanaikaisissa vaatteissa. Lakki on kuitenkin punainen.

Saunatonttua pitää muistaa ainakin jouluna.

– Kyllä, kuten kaikkia muitakin tonttuja. On vanha tapa, että tontuille vietiin puuroa. Saunatonttua voi muistaa saunomalla aikaisin, että tontullekin jää saunarauha. Kaikenlainen huomaavaisuus on tärkeää. Sauna jätetään hyvään järjestykseen.

On sauna-, talli- ja navettatonttuja, mutta kaupungissa tontut eivät viihdy.

– Noin voisi luulla, mutta miksi tontut eivät viihtyisi kaupungissa? Kaupungissa on helppo sulautua joukkoon. Tonttujen on ajateltu olevan jonkinlaisia moraalinvartijoita ja kaupungissa vahdittavaa riittää. Jos on tallitonttuja, miksei voisi olla myös autotallitonttuja?

Tontut ovat kiinnostuneita siitä, olemmeko joulun alla kilttejä toisillemme.

– He ovat kiinnostuneita siitä oikeastaan koko vuoden ajan, mutta joulun alla se kulminoituu.

Jaa tämä artikkeli: