null Väitellään: Kreationistit höynäyttävät monia, Mikael Fortelius!

Väitellään: Kreationistit höynäyttävät monia, Mikael Fortelius!

Paleontologi Mikael Forteliuksen mielestä evoluution vastustajat tekevät kirkolle karhunpalveluksen.

Älykkään suunnittelun (Intelligent Design) puolustajat ovat osoittaneet, että evoluutioteoria on väärässä.
”No eivät todellakaan! ID on yksi kreationismin muoto, ja kreationismi on mahdollinen vain, jos sulkee silmänsä luonnontieteeltä.”
”Evoluutioteoria ei ole mikään yksittäinen hypoteesi, vaan laaja tieteellinen teoria. Tällaisen teorian kumoaminen olisi saavutus, josta yksittäinen tutkija voi normaalisti vain uneksia. Luvassa olisi maailmanmaine, huippupalkinnot ja lähtemätön asema oman tutkimusalan historiassa. Jos se olisi tehtävissä nykytiedon avulla, se olisi kyllä tehty.”

Usko Jumalaan vähentää tiedemiehen katu-uskottavuutta.
”Ehkä, ehkä ei. Riippuu varmaan sekä tiedemiehestä että kadusta. Omien kokemusteni perusteella en sanoisi noin. Esimerkiksi Suomen arvostetuimpiin tiedemiehiin kuuluva ilmakehätutkija Markku Kulmala on hyvin avoimesti puhunut kristillisestä uskostaan.”

Tieteen ja uskonnon välinen nokittelu on kummankin kannalta haitallista.
”No on. Toisaalta se on jotenkin kovin matalalla tasolla tapahtuvaa rähinöintiä, eikä sitä pidä ymmärtää niin, että ’tiede’ ja ’uskonto’ olisivat jotenkin lähtökohtaisesti konfliktissa keskenään.”

Kirkon päänsärkynä ei ole tiede, vaan itse itsensä nimittäneet uskonpuolustajat, joista pitäisi sanoutua rohkeasti irti.
”Just niin.”

Kysymys uskonnon ja tieteen suhteesta on ajankohtainen.
”Minusta näyttää siltä, että Suomessa on tapahtunut huonoa kehitystä viime vuosina. Kreationistit ovat onnistuneet höynäyttämään monia kristittyjä luulemaan, että kristinopin ja evoluutioteorian välillä olisi jonkinlainen ristiriita, ettei hyvä kristitty mukamas voi hyväksyä evoluutioteoriaa. Tälle näyttää yllättäen syntyneen myös symmetrinen ilmiö siten, että jotkut evoluutiota opiskelevat ovat alkaneet kuvitella, etteivät he voi olla kristittyjä.”

Tiede on korvannut uskonnon.

”Ei ole, eikä toivottavasti edes yritä. Tiede on lopulta hyvin rajallinen, eikä sillä juurikaan ole eväitä tarjottavana elämän armoilla ajelehtivalle ihmiselle.”
”Minulle tiede ei ainakaan tarjoa vastausta peruskysymykseen ’miten minä kaikesta huolimatta voin elää itseni kanssa?’, eikä muillekaan sen kaltaisille pohdinnoille.”

Kunnioittava ihmettely on tieteen ja uskonnon yhteistä maaperää.
”Tähän on helppo yhtyä. Tieteellisen tutkimuksen parhaita anteja on kunnioittava tai ehkä pikemmin pyyteetön ihmettely, englanniksi wonder, mielentila, joka liittyy kaikkeen hyvään tutkimukseen ja hyvin voimakkaana uusien oivallusten syntymiseen.”
”Uskonnossa mysteerin edessä hiljentyminen on sukua tälle ihmettelylle, mutta se ei ole samalla tavalla alisteinen jollekin ’tulokselle’ vaan jatkuva mielentila.”

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Maailmanlaajuinen ekologinen romahdus voi tapahtua nopeasti – ”Ihminen on erittäin haavoittuvassa tilanteessa”, sanoo paleontologi Mikael Fortelius

Hyvä elämä

Ihminen ajaa maapalloa kohti nopeaa muutosta, jossa suuri osa nykyisistä lajeista voi hävitä. Ympäristöahdistuksen vuoksi asiasta on vaikea puhua.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.