null Väitellään: Muutokset tulevat yllätyksinä, Sirkka Heinonen!

Sirkka Heinonen vertaa epätodennäköisiä tapahtumia mustiin joutseniin. Kuva: Jukka Granström

Sirkka Heinonen vertaa epätodennäköisiä tapahtumia mustiin joutseniin. Kuva: Jukka Granström

Väitellään: Muutokset tulevat yllätyksinä, Sirkka Heinonen!

Tulevaisuutta ei voi ennustaa, mutta sitä voi ennakoida, väittää tulevaisuudentutkimuksen professori Sirkka Heinonen.

Sirkka Heinonen vertaa epätodennäköisiä tapahtumia mustiin joutseniin. Kuva: Jukka

Granström

Tulevaisuudentutkijat ovat nykyajan profeettoja ja oraakkeleita.

"Tulevaisuudentutkijat eivät profetoi eivätkä ole oraakkeleita vaan muutosvalmentajia, yhteiskunnallisen myönteisen muutoksen strategisia sparraajia."

Tulevaisuus on ennalta määrätty.

"Tällainen ajattelu kuuluu joihinkin uskontoihin ja filosofioihin, ei tulevaisuudentutkimukseen, jossa eräs keskeinen periaate on 'Tulevaisuus ei ole ennalta määrätty'. Ei ole vain yhtä tulevaisuutta, jota kohti vain ajaudutaan ajopuun lailla. Tulevaisuuteen voi vaikuttaa, eli nykyhetken päätökset ja ratkaisut sanelevat pitkälti sen millainen on tulevaisuutemme."

Tulevaisuus ei ole ennakoitavissa.

"Tulevaisuutta ei voi ennustaa, vaikka sitä kyllä tekevät astrologit ja ennustajat kristallipalloillaan. Tulevaisuutta voi kuitenkin ennakoida. Ennakointi tarkoittaa koko toimintaympäristön luotausta.

Ennakointi on työelämässä tarvittava osaamisen laji, jota voi opiskella ja kehittää. Ennakointia tulisi itse asiassa opettaa jo kouluissa. Myös yksittäinen ihminen voi tehdä itselleen tulevaisuuskartoituksen ja tiekartan toivomiinsa tulevaisuuksiin."

 

Aina on niin kutsuttuja mustia joutsenia, ennakkoimattomia täysin epätodennäköisiä tapahtumia, joilla on sattuessaan valtavat vaikutukset koko yhteiskuntaan.

 

Muutokset tulevat yllätyksinä.

"Aina on niin kutsuttuja mustia joutsenia, ennakoimattomia täysin epätodennäköisiä tapahtumia, joilla on sattuessaan valtavat vaikutukset koko yhteiskuntaan. Fukushiman onnettomuus oli kolminkertainen musta joutsen: maanjäristys, tsunami ja näiden seurauksena ydinvoimalaonnettomuus."

Päättäjät kuuntelevat tutkijoita.

"Politiikassa päätökset tehdään aivan liian lyhyellä tähtäyksellä ja aivan liian usein hatarien taustatietojen pohjalta. Taloudessa nojaudutaan vanhoihin talousteorioihin, joiden ohi nykymaailma on jo ajanut. Suomessa viranomaiset ovat nyt ymmällään maahanmuuttotulvan ja siitä aiheutuvien miljardikustannusten edessä, vaikka tulevaisuudentutkijat ja asiantuntijat olivat esittäneet varoituksia jo vuosia aiemmin. Tilanteeseen olisi voitu vaikuttaa ennalta, mutta strutsipolitiikan mukaisesti tällaisia asioita ei haluttu kuulla."

Hiljaiset signaalit ovat huomisen isoja otsikoita.

"Isojen kehityssuuntien, megatrendien, ohella on hyödyllistä teroittaa ennakointinäköään tunnistamaan heikkoja signaaleja, tällä hetkellä oraalla olevia heikkoja tai lukumääräisesti vähäisiä ilmiöitä. Kuitenkin vahvistuessaan ne saattavat nopeasti levitä ja vaikuttaa kehitykseen merkittävästi. Esimerkiksi sosiaalisen median käyttöönotto ei ollut yhtäkkinen tapahtuma ja yllätys, vaan se lähti kasvamaan nopeasti netin kehityksen ja vuorovaikutusalustojen myötä."

Edistys on myytti.

"Taloudellisen ja teknisen edistyksen tavoite jyrää usein ihmisen alleen. Nyt kuitenkin ollaan heräämässä siihen pohdintaan, jossa edistys on mietittävä uudelleen. Jospa se onkin nimenomaan kytköksissä ihmisen henkiseen, jopa hengelliseen kehitykseen ja sitä kautta yhteiskunnan tervehdyttämiseen."

Käsillä tekeminen on nouseva trendi.

"Tieto- ja viestintätekniikoita ja järkeä korostavat toimintatapamme niin työssä, tuotannossa kuin vapaa-ajalla herättävät vastareaktiona kasvavaa kiinnostusta käsillä tekemiseen. Puutarha- ja sisustusbuumi vahvistuu. Stressaantunut tietotyöntekijä työntää kätensä multaan ja keskittyy kasvun ihmeeseen. Samalla omavaraisuuden trendi on vahvistumassa. Halutaan kasvattaa omaa ruokaa."

Jaa tämä artikkeli: