null Väitellään: Vain päihteet koukuttavat, Tuukka Tammi!

Väitellään: Vain päihteet koukuttavat, Tuukka Tammi!

Tuukka Tammi tutkii addiktioita eli riippuvuuksia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Addiktoituminen on häpeällistä ja tuomittavaa.

– Kun kyse on selvästi haitallisista riippuvuuksista, niin kyllä häpeä on usein kuvassa mukana. Addiktion nimissä toisaalta myös leikitellään ”muka” kontrollin menetyksellä, kun kerrotaan, että ollaan koukussa vaikkapa liikuntaan, makeisiin tai tv-sarjaan. Tällöin leikitellään myös asiaan liittyvällä häpeällä ja tuomittavuudella.

Ihminen ei voi tulla riippuvaiseksi muusta kuin päihteistä.

– Ihminen on luonnostaan riippuvainen monista asioista. Lääketieteellinen diagnoosi koskee kuitenkin vain päihteitä. Psykiatrian piirissä mietitään kuitenkin paraikaa diagnostiikan laajentamista myös niin kutsuttuihin toiminnallisiin riippuvuuksiin, kuten peliriippuvuuteen.

Eri riippuvuuksiin suhtaudutaan eri tavalla.

– Tämä on ilmeistä. Jokainen voi miettiä omaa suhtautumistaan vaikkapa tupakka-, alkoholi- tai huumeriippuvuuteen, tai sitten rahapelaamiseen, työnarkomaniaan tai nettiriippuvuuteen.

Tottumus on sama asia kuin riippuvuus.

– Tottumus on toinen luonto, sanotaan. Kyllä tottumus ja riippuvuus ovat selkeästi sukulaisia, mutta juuri sen vuoksi, että nämä kaksi pystyttäisiin erottamaan toisistaan, on tärkeä luoda diagnostiikkaa ja muita haitallisen riippuvuuden kriteerejä.

On hyviä ja pahoja addiktioita.

– Kyllä. Mutta hyvyys ja pahuus ovat myös katsojan silmässä. Työnarkomania voi olla työnantajan ja shoppailuriippuvuus kaupan kannalta hyvä asia, mutta yksilön kannalta ne eivät sitä ole.

Riippuvuudet pyörittävät koko yhteiskuntaa.

– Kulutusyhteiskunta pyörii jatkuvien uusien halujen synnyttämisen ja niiden tyydyttämisen kehässä. Mutta on väite osin totta konkreettisemminkin: esimerkiksi alkoholi- ja rahapelituotoilla pyöritetään merkittävää osaa yhteiskunnasta, ja riippuvuuksista aiheutuvat haitat työllistävät kokonaisia ammattikuntia ja vaativat huomattavia yhteiskunnallisia panostuksia.

Media oikoo ihmisten vääriä käsityksiä riippuvuuksista.

– Joskus niinkin, mutta kyllä median tiedoista ja sen luomista mielikuvista löytyy paljon korjattavaakin. Uudet toiminnalliset riippuvuudet, esimerkiksi pelit, netti, työ ja seksi, ovat medialle usein pikemmin viihdettä kuin vakavaa asiaa. Päihderiippuvuutta puolestaan kuvataan turhan usein toivottomana tilana. Ei se sitä ole: riippuvuudesta voi oppia pois.

Mielikuvat ja arvot vaikuttavat siihen, miten riippuvuuksiin suhtaudutaan.

– Kyllä. Mielikuvat ja arvot vaikuttavat myös riippuvuudesta kärsivän omiin käsityksiin tilastaan ja siten hänen toipumismahdollisuuksiinsa. On eri asia, käsitelläänkö samaa tekoa syntinä, rikoksena vai aivosairautena.

 

Lisätietoa Tuukka Tammen ja Pauliina Raennon kirjasta Addiktioyhteiskunta: http://www.gaudeamus.fi/addiktioyhteiskunta/

Jaa tämä artikkeli: