null Valkokankaan energiapakkaus

Chike Ohanwe on saanut kotonaan vaikutteita sekä nigerialaisesta että suomalaisesta kulttuurista.

Chike Ohanwe on saanut kotonaan vaikutteita sekä nigerialaisesta että suomalaisesta kulttuurista.

Valkokankaan energiapakkaus

Chike Ohanwe uskoo, että maailma paranisi tanssimalla.

Chike Ohanwen kanssa jutellessa tuntee itsensä saamattomaksi mörökölliksi, sen verran paljon intoa, energiaa ja leveää hymyä tämän 20-vuotiaan vantaalaisen olemus pursuaa. Hän on ehtinyt tehdä monenlaista: soittaa pianoa ja saksofonia, laulaa, näytellä, tanssia streetiä ja hiphoppia. Eikä siinä vielä kaikki, tietenkään.

— Nyt kirjoitan nuortenkirjaa. Kokemukseni on, että nuortenkirjat ovat aika naisvoittoisia ja varsinkaan lukioikäisistä jätkistä ei ole juuri kirjoitettu.

— Kirja pitää kirjoittaa nyt, kun vielä ymmärrän sitä maailmaa.

Mutta ennen kuin Suomen kansa oppii tuntemaan kirjailija-Ohanwen, se oppii tuntemaan näyttelijä-Ohanwen, sillä hänen tähdittämänsä musikaalielokuva Jos rakastat tuli elokuvateattereihin tammikuun alussa.

"Näyttelen henkilöä, en ihonväriä"

Jos rakastat on ohjaaja Neil Hardwickin ensimmäinen pitkä elokuva. Sen tarina on nykyaikainen versio Sakari Topeliuksen Adalmiinan helmi sadusta. Elokuvassa hemmoteltu ministerin tytär Ada joutuu kohtalokkaaseen liikenneonnettomuuteen ja rakastuu Chike Ohanwen esittämään Toniin.

— Toni on sellainen veijari, kiva ja rohkea tyyppi. Hänellä on hyvä kasvatus, ja perhe on hänelle tärkeä. Toni on vähän minun kaltaiseni hahmo, mutta en kuitenkaan esitä itseäni.

Vaikka Ohanwen roolihahmo Toni on maahanmuuttaja, elokuvassa ei alleviivata hänen taustaansa tai ihonväriään.

— Minusta Tonin ja Adan erottaa lähinnä se, että toinen on mies ja toinen nainen. Maahanmuuttajatausta ei ole tässä elokuvassa ihmeellinen juttu. Näyttelen henkilöä, jolla on nimi, en pelkkää ihonväriä, sanoo Ohanwe, joka on nigerialaisen isän ja suomalaisen äidin poika.

Tanssia arkadianmäellä

Elokuvassa on tunnettuja konkarinäyttelijöitä kuten Satu Silvo ja Taneli Mäkelä sekä uusia kasvoja kuten Chike Ohanwe ja Adaa esittävä Elli Vallinoja. Ohanwe sai tietää elokuvasta nähtyään hakuilmoituksen lehdessä, minkä jälkeen hänelle vielä soitettiin roolituspalvelusta ja pyydettiin koekuvauksiin.

Koska kyse on musikaalielokuvasta ja rakkaustarinasta, koekuvauksissa testattiin muun muassa näyttelijöiden välisiä kemioita ja musikaalisia taitoja.

— Kun piti laulaa, esitin Irwinin Vain elämää biisin ja vedin sen älyttömän hyvin! Sitten esitin sellaisen nyyhkymonologin, joka taisi olla mun oma vanha kirjoitus, Ohanwe muistelee.

Koekuvausten toisessa vaiheessa alkoivat nuoren miesnäyttelijän kissanpäivät.

— Silloin pääsin tapaamaan vastanäyttelijäehdokkaita. Ovi kävi ja blondit vaihtuivat, Ohanwe kertoo virnistäen.

Elokuvassa on näyttäviä joukkokohtauksia. Mieleenpainuvin lienee se, jossa 250 ihmistä tanssii eduskuntatalon portailla ja laulaa Tiktakia.

— Se oli mahtavaa, ihan absurdin näköistä! Siellä oli joitakin kansanedustajiakin mukana. Uskon, että kansanedustajat tekisivät parempia päätöksiä ja maailma olisi parempi paikka, jos he kaikki tanssisivat yhdessä vaikka kerran viikossa.

Erilaista Suomi-elokuvaa

Yleensä suomalaiselokuvissa kuvataan elämän harmautta, juodaan viinaa, kiroillaan ja tapellaan. Chike Ohanwe on kuitenkin vakuuttunut, että kesäisessä Helsingissä kuvattu musikaalielokuva on juuri sitä, mitä suomalainen leffayleisö nyt tarvitsee.

— Jos rakastat on hyvän mielen elokuva. Uskoisin, että ihmiset, jotka eivät käy yleensä katsomassa musikaaleja, tykkäävät siitä .

Lopullisen elokuvan näkeminen tuntui Ohanwesta oudolta, mutta ei ihan niin kamalalta kuin hän kuvitteli.

— Itsensä katsominen valkokankaalla tuntui erikoiselta. Sitä katsoo, että ai noinko mä kävelen. Ei siihen voi suhtautua kuin muihin elokuviin.

Vaskivuoren lukiosta viime syksynä ylioppilaaksi kirjoittaneella Chike Ohanwella on jo joitakin uusia työvirityksiä, mutta niistä hän ei pysty kertomaan vielä enempää. On kuitenkin selvää, että keväällä hän hakee näyttelijäopintoihin ja haaveissa ovat myös näyttelijäopinnot ulkomailla.

— Minulla on enemmän halu kuin tarve esiintyä. Olen sellainen luova sielu, jossa eri puolet kuten musiikki, tanssi ja näytteleminen komppaavat toisiaan.

Chike Ohanwe esiintyy su 31.1. Jussi-gaalassa

Jaa tämä artikkeli: