Valoa ikkunoista
Jari Niemelän työpaikalla Myyr­mäen kirkossa valot ja varjot ympäröivät hänet.

Jari Niemelän työpaikalla Myyr­mäen kirkossa valot ja varjot ympäröivät hänet.

Valoa ikkunoista

Jari Niemelä ei malta pysyä pois Myyrmäen kirkolta.

Jari Niemelä jäi elokuun lopussa eläkkeelle ylivahtimestarin työstään, mutta niin vaan miehen näkee edelleen Myyrmäen kirkolla. Hän tekee työvuoroja satunnaisesti ja on lupautunut toimimaan myös oppaana, kun kirkko täyttää 30 vuotta.

– Lempipaikkani Myyrmäen kirkolla on kirkkosali, koska se on aina erilainen: aamulla, päivällä ja illalla, kesällä ja talvella. Ikkunoista tuleva valo ympäröi kävijää joka puolelta. Se on valon kirkko.

Niemelä ei yleensä pidä moderneista kirkoista, mutta Myyrmäen kirkko on poikkeus. Hän pitää siitä, että kirkkosali on pelkistetty.

– Kirkkosalissahan ei ole alttaritaulua, ja minusta on hyvä, ettei siellä ole mitään valmiiksi liimattua kuvaa. Näin siellä löytää yhteyden ylöspäin jotenkin helpommin. Tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhisen tekemät kirkkotekstiilit täydentävät ajatusta valon kirkosta.

Arkkitehti Juha Leiviskän suunnittelemaa kirkkoa käy vuosittain katsomassa noin 1500 turistia. Suurin osa heistä on ulkomaalaisia arkkitehtiopiskelijoita. Erityisen paljon kirkossa vierailee japanilaisia.

– Japanilaisilla on opaskirja, jossa on kuva Myyrmäen kirkosta, kertoo Niemelä.

Huonona puolena Niemelä pitää rakennuksen pieniä säilytystiloja.

– Kirkkorakennus suunniteltiin suuremmaksi, mutta rahat eivät riittäneetkään, ja siitä tehtiin pienempi. Hissikin piti olla emännän apuna, mutta jauhosäkit kannetaan lihasvoimalla.

Niemelän mukaan kirkon tontille piti alun perin tulla neliön muotoinen rakennus, mutta Leiviskä suunnittelikin sen pitkulaiseksi suorakaiteeksi siksi, että kirkkorakennuksen vieressä oleva koivikko säilyisi.

Marraskuun lopussa Niemelä vetää viikon ajan opastettuja kierroksia suosikkikirkollaan.

– Jos kotikulmilla on tällainen maailmankuulu rakennus, niin kannattaisihan se ainakin kerran käydä tsekkaamassa, hän houkuttelee.


Myyrmäen kirkko täyttää 30 vuotta.

  • Opastettuja kierroksia kirkossa 24.–28.11. klo 17.30. Oppaana Jari Niemelä.
  • Opastetut kirkkokierrokset lapsille ma 24.11. klo 9.30 ja 10.30 ja to 27.11. klo 10 ja 11. Oppaina Helena Fyhr, Taina Karvonen, Maari Santala ja Laura Sydänmaanlakka.

Muuta juhlaohjelmaa

  • Seurakuntailta ke 12.11. klo 18.30. Jukka Hako: Myyrmäen tarina kampakeramiikasta kauppakeskukseen. Opastettu kierros kirkossa klo 17.30.
  • Seurakuntailta ke 26.11. klo 18.30. Keskustelua kirkon arkkitehtuurista. Mukana akateemikko Juha Leiviskä, tekstiilitaiteilija Kristiina Nyrhinen ja kirkkoarkkitehtuurin asiantuntija Arto Kuorikoski. Juontajana Jaakko Simojoki.
  • Juhlamessu su 30.11. klo 10. Mukana piispa Irja Askola, kaupunginjohtaja Kari Nenonen ja seurakuntayhtymän johtaja Juha Tuohimäki sekä lapsikuoro, Sonus ja Kantaattikuoro.

Jaa tämä artikkeli: