null Kuvanveistäjä Raimo Jaatinen haluaa teoksillaan kertoa inhimillisestä kärsimyksestä

Raimo Jaatisen teos Varjo on maalattu ruosteiselle peltilevylle.

Raimo Jaatisen teos Varjo on maalattu ruosteiselle peltilevylle.

Ajankohtaista

Kuvanveistäjä Raimo Jaatinen haluaa teoksillaan kertoa inhimillisestä kärsimyksestä

Raimo Jaatisen näyttelyllä Tikkurilan Galleria K:ssa on jyhkeä nimi: Arkkienkelin varjo.

Kun kävijä astuu sisään Galleria K:hon, katse kiinnittyy korkeaan puiseen enkeliveistokseen. Se on hiljainen ja vaatimaton. Siipiä sillä ei ole eikä käsiäkään.

Enkeli on osa installaatiota. Kapearaiteinen rautatie kulkee gallerian poikki kohti synkkää metsää, jossa rata jatkuu. Koristeelliset tikapuut johtavat gallerian perältä kohti valoa tulvivaa ikkunaa – kohti vapautta? Vai suorastaan taivasta?

Installaatio oli esillä pari vuotta sitten Kuusamossa, jossa Jaatinen on aikanaan opettanut pronssivalua.

”Installaatio ja muut näyttelyn teokset ovat yrityksiäni löytää kuvakieltä, jonka avulla voisi kertoa jotakin sotien, epädemokraattisten hallitusten, viholliskuvien ja ennakkoluulojen aiheuttamasta suuresta inhimillisestä kärsimyksestä. Rataa on rakennettu vankityövoimalla ja kohden vankileiriä”, Jaatinen kuvaa näyttelyinfossa.

– Kuusamossa tapasin vanhoja ihmisiä, jotka muistivat saksalaisten vankityövoimalla rakennuttaman kenttäradan. Sitä rakennettiin lähes 200 kilometriä halki korpien Hyrynsalmelle asti, Jaatinen kertoo.

Siivetön enkeli on myötäkärsijä, joka ei ole pystynyt auttamaan. Sädekehässä on kuitenkin ripaus kultaa merkkinä pyhyydestä.

Enkelien lisäksi näyttelystä löytyy jotain hyvin konkreettista. 

Enkelien lisäksi näyttelystä löytyy jotain hyvin konkreettista. 

Installaatio muuttuu ja elää näyttelystä toiseen. Galleria K:n näyttelyssä uutta ovat myös ruosteisille peltilevyille tehdyt enkelimaalaukset Palava enkeli ja Arkkienkelin varjo. Palava enkeli on Jaatisen vanha teema. Ensimmäinen palava enkeli on pronssiveistos, joka löysi paikkansa Korson kirkosta.

Arkkienkelin varjo puolestaan sai alkukipinän taiteilijan ensimmäisen vaimon, vuonna 2012 kuolleen Eila Jaatisen runosta, joka alkaa: "Arkkienkelin varjo / jähmettynyt kaupungin ylle / kuin suuri ruostepilvi. / Miekan salamat läpäisevät sen / terävinä lankoina / joihin varikset tarttuvat."

Arkkienkelin varjo. Installaatio, maalauksia ja valokuvia. Galleria K, Asematie 7, sijaitsee Vantaan kaupungintalon pihapiirissä, vastapäätä Tikkurilan kirkkoa. Parvella Hannu Sillanpään näyttely Havaintojen päiväkirja. Avoinna 5.9. asti ke 12–18, to–pe 11–17 ja la–su 12–16. 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuvanveistäjä Raimo Jaatisen enkelit ovat pyhän välittäjiä ja myötäkärsijöitä – eivätkä ne aina tarvitse siipiä

Hengellisyys

Enkeliveistoksistaan tunnettu kuvanveistäjä Raimo Jaatinen toivoo ja pelkää kohtaavansa oikean enkelin.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.