null Vantaa jatkaa itsenäisenä

Vantaa jatkaa itsenäisenä

Vantaan kaupunginhallitus tyrmäsi äänin 12–5 Helsingin ja Vantaan yhdistämisen. Kun lukemat olivat näin selvät, on todennäköistä, että puolentoista viikon päästä kokoontuva kaupunginvaltuusto kuoppaa hankkeen lopullisesti — ainakin tällä erää.

Vantaalla Kokoomuksessa on ollut eniten kannatusta yhdistymiselle, mutta sekään ei ole yksimielinen. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Tapani Mäkinen oli yhdistymisen kannalla, mutta ei saanut taakseen edes koko ryhmänsä tukea.

Vantaalaisten enemmistö oli joulukuussa tehdyssä gallupissa yhdistymisen puolella, mutta päättäjät siis toista mieltä. Syyt ilmenevät kaupunginjohtaja Juhani Paajasen yhdistymistä vastustaneen esityksen painavista perusteluista.

Paajasen esityksen mukaan kahden suuren kaupungin yhdistyminen johtaisi vaikeuksiin koko laajan metropolialueen yhteistyössä. Vantaan erityisenä peikkona on jääminen Helsingin takamaaksi, jonka halvemmille tonteille ohjattaisiin pääasiassa vuokra-asuntojen tuotantoa. Uusia asuinalueita, kuten Marja-Vantaata, ei kenties kehitettäisi ”sosiaalisesti tasapainoisesti”. Helsinki on Vantaata byrokraattisempi ja sen palvelut tehottomampia, perusteli Paajanen. Vantaa vastaavasti on joustava, ennakkoluuloton ja yrittäjäystävällinen. Jos kaupungit yhdistyisivät, uuteen valtuustoon ei kovin monta vantaalaista valittaisi ja myös alueellinen demokratia heikkenisi. Yhdistyminen tulisi kuntalaisille kalliiksi: erilaiset maksut nousisivat. Ne edut, joita yhdistymisellä ehkä saavutettaisiin, voidaan kaupunginjohtajan mukaan saavuttaa paremmin koko alueen yhteistyötä kehittämällä. Näin siis yhdistymisen vastustajat, kannattajien käsitys on luonnollisesti toinen.

Mitä prosessista jää käteen? Monia kuntaliitoksia perusteellisempi taustatyö, josta on hyötyä kaupunkien välistä yhteistyötä kehitettäessä. Tosin voi olla, että tulevat eduskunta- ja kuntavaalit nostavat yhdistymisen vielä uudestaan tapetille.

Jos kaupungit olisi liitetty yhteen, Helsingin 27 ja Vantaan 7 seurakuntaa olisivat seuranneet perässä. Nyt kun tätä ei tapahdu, ei kannata spekuloida, mitä siitä olisi seurannut. Yhteistyötä joka tapauksessa tehdään jo nyt ja jatkossa varmasti vielä enemmän.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.