null Vantaalla jaetaan tukea kaikille kirkon lähetysjärjestöille

Eniten tukea Vantaalta saa Suomen Lähetysseura. Vantaalaisten apua saa muun muassa Etiopian Hosainassa toimiva kuurojen koulu, jonka oppilaat pelaavat innokkaasti koripalloa. Kuva: Sari Lehterä/SLS

Eniten tukea Vantaalta saa Suomen Lähetysseura. Vantaalaisten apua saa muun muassa Etiopian Hosainassa toimiva kuurojen koulu, jonka oppilaat pelaavat innokkaasti koripalloa. Kuva: Sari Lehterä/SLS

Ajankohtaista

Vantaalla jaetaan tukea kaikille kirkon lähetysjärjestöille

Yhteinen kirkkovaltuusto päätti asiasta äänin 33-15.

Vantaan seurakunnat antavat verotuloistaan 2,3 prosenttia kirkon kansainväliseen työhön. Osuus on sama kuin viime vuonna ja summa yhteensä 687 000 euroa. Tukea annetaan Kirkon Ulkomaanavulle, Suomen Merimieskirkolle ja kaikille seitsemälle kirkon viralliselle lähetysjärjestölle.

Vantaan paikallisseurakunnat jakavat itsenäisesti summasta puolet, toisen puolen päättää yhteinen kirkkovaltuusto. Yhteinen kirkkovaltuusto päätti tiistaina 29.9. äänin 33–15, että tukea jaetaan kaikille lähetysjärjestöille suhteessa niiden Vantaan alueelta keräämään seurakuntalaisten vapaaehtoiseen lähetyskannatukseen.

Enemmistö korosti sitä, että kaikki lähetysjärjestöt noudattavat kirkon kanssa solmittua sopimusta, jota seurataan ja valvotaan säännöllisesti ja seurakuntalaisten vapaaehtoinen kannatus on siten oikea peruste jakaa rahat.

Vastaehdotuksen tehneet valtuutetut olisivat halunneet keskittää tuen vain Suomen Lähetysseuralle ja Suomen Pipliaseuralle. Heidän mukaansa muut viisi muuta järjestöä suhtautuvat kielteisesti seksuaalivähemmistöjen parisuhteisiin ja neljä niistä ei hyväksy naispappeja.

Keskustelu aiheesta kesti tunnin ja viisitoista minuuttia ja päättyi nimenhuutoäänestykseen. Kaikkien lähetysjärjestöjen tukemista kannattaneet valtuutetut korostivat järjestöjen käytännön työtä ihmisoikeuksien ja tasa-arvon eteen, vastustajat nostivat esille järjestöjen kannanottoja ja oppimateriaalia, joiden he katsoivat olevan syrjiviä.

Kirkkovaltuuston kokouksen jälkeen löytyi kuitenkin halua etsiä tietä eteenpäin. Kaikkien lähetysjärjestöjen tukemista kannattanut Sanasta elämään -ryhmän Kari Mansikka jätti valtuustoaloitteen, johon myös tukea vastustanut Tulkaa kaikki -liikkeen Johanna Korhonen ja moni muu valtuutettu kirjoitti nimensä.

Mansikan valtuustoaloitteessa todettiin, että lähetysmäärärahoja jaettaessa nousee vuosittain esille vakavia syytöksiä lähetystyötä kohtaan. Mansikka esitti, että puolueeton taho tutkisi, ovatko syytökset syrjinnästä aiheellisia ja antavatko ne aihetta jatkotoimenpiteisiin.

Yhteinen kirkkovaltuusto jakoi lähetysjärjestöille yhteisen kirkkoneuvoston alkuperäisen esityksen mukaan yhteensä 258 000 euroa. Eniten tukea saavat Suomen Lähetysseura ja Lähetysyhdistys Kylväjä. Lisäksi tuetaan Kirkon Ulkomaanapua 64 500 eurolla ja Merimieskirkkoa vajaalla 16 000 eurolla.

Jaa tämä artikkeli: