Vantaalle tarvitaan lisää hautapaikkoja
Helsingin Pitäjän kirkon hautausmaa sijaitsee Pyhän Laurin kirkon ympärillä. Kuva: Lotta Numminen

Helsingin Pitäjän kirkon hautausmaa sijaitsee Pyhän Laurin kirkon ympärillä. Kuva: Lotta Numminen

Vantaalle tarvitaan lisää hautapaikkoja

Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla on vapaita arkkupaikkoja enää kolmeksi vuodeksi.

Vantaan seurakuntien suurimmalla, Helsingin pitäjän kirkon hautausmaalla, on vapaita arkkupaikkoja enää kolmeksi vuodeksi. Hämeenkylän ja Korson uurnahautapaikat puolestaan loppuvat vuosina 2025 ja 2022.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi 9.12. hautapaikkatarveselvityksen vuosille 2016–2030. Selvityksessä on haettu ratkaisuja hautapaikkojen riittävyyteen.

Selvityksen mukaan uusi arkkuhauta-alue rakennetaan ensin Ruskeasannan hautausmaalle, jonka maaperä on hautaamiseen hyvin sopivaa hiekkamaata. Helsingin pitäjän kirkon hautausmaan hautapaikkavarantoa kasvatetaan tiivistämällä viheralueita ja rakentamalla uusi arkkulehto, jossa yksittäisten hautakivien sijasta on nimimuuri. Vasta sen jälkeen rakennetaan uusi alue, jonka perustaminen on maaperän savisuuden vuoksi kallista.

Korson ja Hämeenkylän hautausmaille esitetään tuhka- tai uurnaholvin hankkimista ja Hämeenkylään lisäksi uutta aluetta muistolehdolle. Mahdollisuuksia ja tarvetta perustaa sirottelualue ja muistelupaikka Myyrmäen kirkon viereen esitetään selvitettäväksi.

Kivistön kirkon lähelle on tarkoitus tulla muistelupaikka, mutta ei uurnalehtoa. Rekolaan ei rakenneta uurnalehtoa, sillä rakentamatonta maa-aluetta on vain kirkon viereisessä rinteessä.

Vantaan väestö ikääntyy ja kuolleisuus kasvaa, mutta uusien hautapaikkojen tarve ei kasva yhtä nopeasti, sillä hautapaikkoja myös palautuu uudelleen käytettäväksi. Vuosina 2016–2030 arvioidaan Vantaalla haudattavan 3600 vainajaa arkkuhautaan ja 11200 tuhkahautaan tai muistolehtoon.

Jaa tämä artikkeli: