Vantaan Lauri jaetaan vain seurakunnan jäsenille
Vantaan Lauri painetaan Sanomapainossa Vantaalla.

Vantaan Lauri painetaan Sanomapainossa Vantaalla.

Vantaan Lauri jaetaan vain seurakunnan jäsenille

Ensi vuonna muuttuu sekä lehden ilmestymistiheys että jakelutapa.

Vantaan seurakuntien kiristyvä talous on syynä siihen, että Vantaan Lauri alkaa ensi vuonna ilmestyä kahden viikon välein. Tänä vuonna lehteä on tehty 40 numeroa, ensi vuonna ilmestyy 22 numeroa.

– Kirkon jäsenmäärä laskee ja seurakuntien talous kiristyy. Samaan aikaan varsinkin lehden jakelukustannukset ovat nousseet. Ilman tätä muutosta lehden kulut olisivat vuodessa 120 000–130 000 euroa suuremmat. Ensi vuonna kokonaisbudjetti on 1 072 000 euroa, sanoo lehden päätoimittaja Pauli Juusela.

Samalla kun ilmestymiskertoja vähennetään, lehden sivumäärää lisätään. Nykyisin Lauri on 12–16-sivuinen. Ensi vuonna suurin osa numeroista on 20-sivuisia ja neljä numeroa 24-sivuisia. Juusela on laskeskellut, että vuotuinen sivumäärä vähenee noin 10 prosenttia.

– Lehden sisältö tai ulkoasu ei peruslinjoiltaan muutu, mutta jonkin verran uusia juttupaikkoja lehteen tulee, Juusela kertoo.

Hänen mukaansa seurakuntalehdellä on kaksi perustehtävää. Sen tulee tarjota lukijoille kiinnostavaa ja laadukasta journalistista sisältöä mutta myös tiedottaa seurakuntien toiminnasta ja tapahtumista.

– Tiedottamistehtävästä aiom­me pitää huolta varaamalla nykyistä enemmän sivuja seurakuntien ilmoituksille ja menovinkeille.

Vantaan Lauri muuttaa ensi vuonna myös jakelutapaansa. Lehti jaetaan osoitteellisena niihin talouksiin, joissa asuu joku Vantaan seurakuntien jäsen. Samalla lehden painos laskee 83 000:sta noin 66 000:een.

– Tähän asti Lauri on jaettu Postin ilmaisjakeluna niihin talouksiin, joissa ei ole mainoskieltoa. Ilmaisjakelu on kallistunut, mutta on silti osoitteellista edullisempaa. Nyt Posti on suunnitellut jakavansa torstain ilmaisjakeluaineistot paperikääreessä, jolloin Lauri olisi samassa paketissa mainosten kanssa. Epäilen, että moni siirtää paketin avaamatta roskiin, Juusela kertoo.

Monet seurakuntien jäsenistä eivät nykyisin saa lehteä, koska heillä on postiluukussaan mainoskielto. Muut kuin seurakunnan jäsenet voivat tulevaisuudessa hakea lehden seurakuntien tiloista tai telineistä, joita on tulossa kauppakeskuksiin. Halutessaan lehden voi myös tilata kotiin 30 eurolla.

Ensi keväänä aloittaa toimintansa pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteinen verkkomedia. Siinä julkaistaan sekä seurakuntalehtien juttuja että suoraan verkkoon tehtyä aineistoa, kuten uutisia, videoita, testejä ja myös hengellistä sisältöä.

Painetun Vantaan Laurin julkaisemista ei Juuselan mukaan kuitenkaan ole tarkoitus lopettaa ainakaan lähivuosina. Lehden kustannussopimus on voimassa vuoden 2016 loppuun.

Ensi vuonna selvitetään, mikä on pääkaupunkiseudun seurakuntalehtien tulevaisuus vuodesta 2017 eteenpäin.

– Voi olla, että tulevaisuudessa pääkaupunkiseudulla on vain yksi iso seurakuntalehti. Silloin on ratkaistava, miten paikallisuus otetaan huomioon. On myös mahdollista, että meillä on yhteinen toimitus, joka tekee kolmea lehteä, joissa on osittain yhteistä sisältöä. Tai sitten voisimme tehdä eri lehtiä eri-ikäisille lukijoille, Juusela luettelee.


Vantaan Lauri ilmestyy seuraavan kerran to 15.1.

Katso video sen suunnittelusta.

https://www.youtube.com/watch?v=nxLnsKpSqBM&feature=youtu.be

 

Jaa tämä artikkeli: