null Vantaan seurakunnat esittää seurakuntavaaleihin sähköistä äänestystä

Seurakuntayhtymissä, kuten Vantaalla, äänestetään ehdokkaita sekä seurakuntaneuvostoon että yhteiseen kirkkovaltuustoon. Hylättyjä ääniä tulee paljon.

Seurakuntayhtymissä, kuten Vantaalla, äänestetään ehdokkaita sekä seurakuntaneuvostoon että yhteiseen kirkkovaltuustoon. Hylättyjä ääniä tulee paljon.

Vantaan seurakunnat esittää seurakuntavaaleihin sähköistä äänestystä

Seurakuntavaalien äänestysprosentti jäi sekä valtakunnallisesti että Vantaalla edellisiä vaaleja alhaisemmaksi. Lisäksi hylättyjen äänien määrä oli suhteettoman korkea kunta- ja valtiollisiin vaaleihin verrattuna.

Vantaan seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti näiden syiden vuoksi ehdottaa muutoksia seurakuntavaalien järjestämiseen. Kirkkoneuvosto esittää hiippakuntavaltuustolle, että se tekisi kirkolliskokoukselle esityksen sähköisen äänestyksen käyttöönottamisesta vuoden 2018 seurakuntavaaleissa.

Jos esitys sähköisistä vaaleista ei toteudu, kirkkoneuvosto esittää, että ehdokkaalla olisi sama numero sekä oman seurakunnan seurakuntaneuvoston että seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa. Tällä hetkellä samalla ehdokkaalla voi olla eri numero seurakuntaneuvostoon ja yhteiseen kirkkovaltuustoon, mikä aiheuttaa suuren osan äänten hylkäämisistä.

Valtakunnallinen äänestysprosentti oli nyt 15,5, kun se edellisissä vaaleissa neljä vuotta sitten oli 17 prosenttia. Vantaalla äänesti 8,3 prosenttia äänioikeutetuista, kun vuoden 2010 vaaleissa äänestysprosentti oli 11,2.

Koko maassa hylättiin 4 prosenttia äänistä. Vantaalla seurakuntaneuvostojen vaaleissa hylkäysprosentti oli 4,5 ja yhteisen kirkkovaltuuston vaalissa 4,3. Kuntavaaleissa Vantaalla hylättiin viimeksi 0,5 prosenttia äänistä.

Muutosta näihin kirkon kannalta ikäviin lukuihin on vaikea tehdä pelkästään vaaliviestinnällä tai vaalipaikkojen ohjeistuksilla. Äänestäjän on seurakuntayhtymissä hankala hahmottaa sitä, että hän äänestää kaksissa vaaleissa. Hylättyjen äänien ongelma kasvaa, jos kirkon hallintorakenne muuttuu niin, että kaikki seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymiin.

Kirkko on ollut edelläkävijä äänioikeusikärajan laskemisessa 16 vuoteen. Vantaan seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston mielestä kirkko voisi olla edelläkävijä myös sähköisessä äänestyksessä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kommentti: Seuraavissa seurakuntavaaleissa on voitava äänestää myös verkossa

Puheenvuorot

Ensimmäinen askel sähköisessä äänestyksessä olisi siirtyminen sähköiseen äänioikeusrekisteriin. Hiippakuntavaltuusto käsittelee tällä viikolla Kallion seurakuntaneuvoston aloitetta seurakuntavaalien sähköistämisestä.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.