null Vantaalaiset äänestivät seurakuntavaaleissa edelliskertaa vilkkaammin – äänestysprosentti oli nyt 9,0

Ääntenlasku alkoi Tikkurilassa vaaliuurnan avaamiselle. Seurakuntaneuvoston jäseniä äänestettiin oranssilla lipukkeella, yhteisen kirkkovaltuuston jäseniä valkoisella.

Ääntenlasku alkoi Tikkurilassa vaaliuurnan avaamiselle. Seurakuntaneuvoston jäseniä äänestettiin oranssilla lipukkeella, yhteisen kirkkovaltuuston jäseniä valkoisella.

Ajankohtaista

Vantaalaiset äänestivät seurakuntavaaleissa edelliskertaa vilkkaammin – äänestysprosentti oli nyt 9,0

Kaikissa seitsemässä Vantaan seurakunnassa äänestäjiä oli nyt liikkeellä enemmän kuin neljä vuotta sitten.

Vantaalaiset olivat viime vaaleja innokkaammin liikkeellä jo ennakkoäänestysviikolla ja sama tahti jatkui varsinaisena äänestyspäivänä. Koko Vantaan äänestysprosentti oli alustavien tietojen mukaan nyt 9,0 prosenttia, kun se vuonna 2014 oli vain 8,3 prosenttia.

Nousua oli lähes kaikkien seurakuntien äänestysvilkkaudessa. Eniten äänestäneiden määrä nousi Hakunilan seurakunnassa, jossa äänestysprosentti nousi 9,6 prosenttiin, kun se oli neljä vuotta sitten tasan 8.

Seurakunnista vilkkaimmin äänestettiin tälläkin kertaa Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa, jossa äänestämässä kävi 11,9 prosenttia seurakuntalaisista. Suomenkielisistä seurakunnista Vantaankoskella äänestyslippunsa täytti 9,8 prosenttia seurakunnan jäsenistä.

Myös Hämeenkylän seurakunnan äänestysprosentti nousi 10,8 prosenttiin neljän vuoden takaisesta 9,4 prosentista, ja Tikkurilan seurakunnan äänestysprosentti nousi 7,2 prosenttiin 6 prosentista. Rekolan ja Korson seurakunnan äänestysprosentit olivat viime vaalien tasolla eli 9,7 ja 9,3 prosenttia.

Paitsi äänestysprosentti myös äänestäjien määrä nousi. Tällä kertaa vantaalaisista yli 16-vuotiaista seurakunnan jäsenistä äänioikeuttaan käytti 9385 vantaalaista. Neljä vuotta sitten äänestämässä kävi 8 699 vantaalaista.

Vantaan seurakuntien keskusvaalitoimikunnan puheenjohtaja, Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen kommentoi vaalitulosta tuoreeltaan.

– Iloitsen siitä, että niin Vantaan yleinen tulos kuin oman seurakuntani Vantaankosken tulos on aiempaa parempi.

Vantaalaiset äänestävät yleensä valtakunnallista keskiarvoa laiskemmin oli kyse sitten valtiollisista, kunnallisista tai seurakuntavaaleista. Se, että äänestysprosentti nousee on Pöntisen mielestä hyvä tulos.

– Minut yllätti positiivisesti myös se, että meillä Vantaankoskella äänestäjien joukossa oli paljon 16–35-vuotiaita. Äänestyspaikalle tuli väkeä tasaiseen tahtiin, ei ollut varmaan kuin minuutin tauko, ettei ketään olisi käynyt, toteaa Pöntinen.

Vaikka vaaleissa äänestettiin nyt neljän vuoden takaisia vaaleja vilkkaammin, niin vuoden 2010 lukuihin ei sentään päästy. Silloin äänestysprosentti oli 11,2. Vaalit saivat tuolloin myös valtakunnallisesti liikkeelle poikkeuksellisen paljon väkeä, koska niitä edelsi TV2:n homoillasta alkanut kohu.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.