Uuden hankkeen kokonaisbudjetti on lähes 870 000 euroa.
Vantaan seurakunnat saavat yli 350 000 euron potin EU-rahaa diakoniatyöhön – tavoitteena tukea työelämästä sivuun jääneitä
Rahat käytetään lokakuussa käynnistyvään monivuotiseen hankkeeseen, jolla tuetaan pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä.
Vantaan seurakunnille on myönnetty 355 639 euron rahoitus uuteen diakoniahankkeeseen. Summan myönsi Hämeen ELY-keskus toukokuussa.
Rahat otetaan ESR+ -rakennerahastosta. Se on Euroopan unionin sosiaalirahasto, jolla tuetaan esimerkiksi työllisyyttä ja yhteiskunnallista osallisuutta tukevia kehittämishankkeita. Osan rahaston tuista maksaa Suomen valtio.
Tämän vuoden lokakuussa käynnistyvä OSUMA-hanke jatkuu vuoden 2028 loppuun. Sen kokonaisbudjetti on lähes 870 000 euroa. Vantaan seurakuntien lisäksi hankkeen toteuttamiseen osallistuu myös Diakonia-ammattikorkeakoulu.
Osallisuutta, suuntaa ja uusia mahdollisuuksia vantaalaisille
OSUMA-hankkeessa etsitään uusia ratkaisuja pitkäaikaistyöttömien, osatyökykyisten sekä esimerkiksi puutteellisen kielitaidon vuoksi hankalassa työmarkkina-asemassa olevien hyvinvoinnin, osallisuuden ja työllistymisen parantamiseen.
Toukokuussa 2025 Vantaalla oli 18 100 työtöntä ja heistä 7 290 oli pitkäaikaistyöttömiä.
Vantaan seurakuntayhtymän yhteisen seurakuntatyön diakoniapäällikkö Katri Valve on innoissaan monivuotisesta hankkeesta, koska se mahdollistaa diakoniatyön pitkäjänteisen suunnittelemisen sekä vaikuttavuuden seurannan.
– Hanke on tässä ajassa erityisen merkityksellinen, koska se tarjoaa kehittämismahdollisuuksia tilanteessa, jossa resursseja yleisesti leikataan, Valve sanoo.
Hanke yhdistää useita eri avuntarjoajia
OSUMA-hankkeessa Vantaan seurakunnat ja Diakonia-ammattikorkeakoulu rakentavat matalan kynnyksen palvelupolkuja yhdessä Vantaan kaupungin, etenkin ruoka-apua tarjoavan Yhteisen pöydän, sekä useiden järjestöjen ja kokemusasiantuntijoiden kanssa.
– Hankkeella vahvistetaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten tavoittamista – myös heidän, jotka eivät saavu diakonian vastaanotolle. Tuen muotoja kehitetään yksilö- ja ryhmävalmennuksen sekä paikallisten palveluverkostojen kautta vastaamaan ihmisten todellista avuntarvetta. Lisäksi hankkeessa pystytään kehittämään yhteistyörakenteita ja hyödyntämään entistä paremmin eri toimijoiden resursseja, Katri Valve kertoo.
Korjattu toiseksi viimeisen kappaleen tekstiä. Yhteinen pöytä on osa kaupungin toimintaa eikä järjestö, kuten alkuperäisestä tekstistä saattoi saada sen käsityksen.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Sosiaaliturvan leikkaukset ovat lisänneet diakonia-avun tarvetta – ”Todella surullista, miten kaikki leikkaukset osuvat heikoimpiin”
AjankohtaistaPaine auttamisessa ei katoa mihinkään, vaan se siirtyy eteenpäin järjestöille ja kirkolle, sanoo diakoni Petri Lehtisalo. Rakenna joulupuu -keräyksellä yritetään helpottaa ihmisten tilannetta jouluna.
