null Vantaan seurakunnilta 20 000 euroa Nepaliin

Sushila Nepali ja lapset kotinsa raunioilla. Kuva: Heikki Takko/Suomen Lähetysseura

Sushila Nepali ja lapset kotinsa raunioilla. Kuva: Heikki Takko/Suomen Lähetysseura

Vantaan seurakunnilta 20 000 euroa Nepaliin

Avustusta käytetään hätäapuun ja koulutukseen.

Nepal saa katastrofiapua Vantaan seurakunnilta. Yhteinen kirkkoneuvosto päätti keskiviikkona 20.5. myöntää 20 000 euron avustuksen maanjäristysten uhrien auttamiseen. Avusta puolet ohjataan perille Kirkon Ulkomaanavun ja puolet Suomen Lähetysseuran kautta.

Pääkaupunkiseudun muut seurakuntayhtymät ovat myös tukeneet Nepalia, joka on yksi maailman köyhimmistä valtioista. Helsingin seurakunnat on myöntänyt 50 000 euron ja Espoo seurakunnat 40 000 euron avustuksen niin ikään Kirkon Ulkomaanavun ja Suomen Lähetysseuran kautta.

Nepaliin iski 24.4. maanjäristys, jonka voimakkuus oli 7,8 magnitudia Richterin asteikolla. Pari viikkoa myöhemmin tapahtui vielä erittäin voimakas jälkijäristys. Maanjäristyksissä on tähän mennessä kuollut yli 8100 ihmistä, loukkaantuneita on yli 17 000. Yli 130 000 perhettä on menettänyt kotinsa ja arviolta 1,3 miljoonaa lasta kärsii maanjäristyksen aiheuttamista traumoista.

Kirkon Ulkomaanavun työ Nepalissa keskittyy ensivaiheen hätäapuun ja koulutuksen turvaamiseen katastrofin kokeneille lapsille. Hätäapuna on jaettu suojaa, ruokaa, hygieniatarvikkeita ja vettä yhteistyökumppanien kanssa. Myös koulutuksen turvaaminen on kriisitilanteessa ensiarvoisen tärkeää.

– Koulu on usein se ainoa asia, joka yhdistää menetyksiä kokeneen lapsen arkeen. Koulu antaa myös vanhemmille mahdollisuuden rakentaa huomista lapsen ollessa koulussa, kertoo Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö, Eija Alajarva.

Ulkomaanapu rakentaa maahan väliaikaisia koulurakennuksia sekä huolehtii psykososiaalisen tuen koulutuksen järjestämisestä opettajille. Opettajia ohjeistetaan, kuinka tukea lapsia.

Väliaikaisia koulutiloja rakennetaan 60. Koulut rakennetaan paikallisista materiaaleista, bambusta ja kattopellistä, ja rakenteiden on kestettävä monsuunituulet ja -sateet.

Suomen Lähetysseura on jakanut yhteistyökumppaneidensa kanssa tähän mennessä 4647 hätäapupakettia, joihin kuuluu teltta, ruokaa ja hygieniatarvikkeita. Lisäksi Lähetysseuran kumppani Centre for Mental Health and Counceling on antanut psykologista apua yli 400:lle traumoista kärsivälle.

Suomen Lähetysseura vie parhaillaan katastrofiapua pahiten kärsineille alueille. Apu kohdistetaan erityisesti heikoimmassa asemassa oleville daliteille eli kastittomille. Avun vievät perille Lähetysseuran yhteistyökumppanit ja kuusi Lähetysseuran omaa työntekijää on mukana avustustyössä.

Lähetysseuran kummiohjelmassa on mukana 600 lasta ja nuorta, joista 450 on vammaisia. Kummityö tukee nyt lasten paluuta kouluun.

Jaa tämä artikkeli: