null Vantaan seurakunnilta 80 000 euroa ruoka-apuun

Jakeluautonkuljettaja Esko Karjalainen hoitaa Yhteisen pöydän ruokakuljetuksia. Kuva: Juha Salonen

Jakeluautonkuljettaja Esko Karjalainen hoitaa Yhteisen pöydän ruokakuljetuksia. Kuva: Juha Salonen

Ajankohtaista

Vantaan seurakunnilta 80 000 euroa ruoka-apuun

Vantaalla kehitetään toimintatapaa, jossa ruoka-apu yhdistyy kansalaistoimintaan.

Vantaan yhteinen kirkkoneuvosto päätti keskiviikon 10.6. kokouksessaan osallistua Yhteinen pöytä -projektin ruoka-apuun 50 000 eurolla. Tämän lisäksi kirkkoneuvosto päätti myöntää 30 000 euron määrärahan seurakuntien diakoniatyön ruoanjakeluihin ja ruokailuihin.

Yhteinen pöytä -projektin rahoitus otetaan viime vuoden säästöistä ja diakonian määräraha ruoka-avustuksiin varatusta määrärahasta. Sitä jää jäljelle vielä lähes 60 000 euroa, jonka käytöstä päätetään myöhemmin.

Yhteinen pöytä -projekti on Vantaan kaupungin, seurakuntien ja Diakonia-ammattikorkeakoulun hanke. Sille haettiin osarahoitusta Euroopan sosiaalirahastosta, mutta kevään jaossa rahaa ei saatu.

Yhteistyökumppanit päättivät kuitenkin jatkaa projektia omalla rahoituksella ja hakevat uudelleen tukea syksyllä. Vantaan kaupunki rahoittaa hanketta 113 000 eurolla ja Diakonia-ammattikorkeakoulu 10 000 eurolla.

Koivukylään on valmistunut uusi Yhteinen pöytä -hankkeen logistiikkavarasto kylmätiloineen. Projekti jatkaa HOK-Elannon ja Suomen Lähikaupan myymälöiden kanssa hävikkiruoan kuljettamista hyötykäyttöön. Lukuvuosien aikana kuljetetaan lisäksi Varian ammattioppilaitoksista ylijäävää ruokaa jaettavaksi.

Diakonia-ammattikorkeakoulun yhteisöpajat yhdistetään kokeilussa kaupungin ja seurakuntien kansalaistoiminnan pisteisiin. Yhteisöpajoja perustetaan Vantaalle neljä. Pajat toimivat Koivukylässä Kafnetissa sekä Tuulikontissa ja seurakuntien tiloissa Hakunilassa ja Vantaankoskella.

Kaikesta tuotetusta ruoasta noin kolmannes menee jätteisiin ja kaatopaikalle, joten tämän hävikin hyötykäyttö on ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti järkevää. Yhteisen pöydän resurssein kuljetetaan viikoittain noin 500 kiloa ruokaa noin 15 yhdistykseen, seurakuntaan tai toimintatilaan Vantaalla. Logistiikkaa laajennetaan askel kerrallaan elokuusta 2015 eteenpäin.

Nykyinen ruoka-aputoiminta, joka perustuu pitkälti leipäjonoihin ja ruokakassien jakoon, kaipaa uudelleen organisointia ollakseen inhimillisempi ja osallistavampi. Jatkossa projekti panostaa yhteisruokailuihin, vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen ja selkeiden työllisyyspolkujen rakentamiseen syrjäytymisvaarassa oleville.

Lisää aiheesta:

Vantaan seurakuntien diakonialla oli yli 60 000 asiakaskontaktia

Vantaan seurakunnat rahoittaa ruoka-apuprojektia 249 000 eurolla

Pula jokapäiväisestä leivästä

Jaa tämä artikkeli: