null Mielipide: Vantaan seurakuntien on tehtävä taloudellisesti kestäviä päätöksiä

Puheenvuorot

Mielipide: Vantaan seurakuntien on tehtävä taloudellisesti kestäviä päätöksiä

Vantaa kasvaa mutta kirkosta erotaan yhä enemmän entistä helpommin perustein. Samaan aikaan Vantaa on yhä monikulttuurisempi kaupunki, ja tämä haastaa myös kirkkoa. Jo tällä juuri alkaneella valtuustokaudella on tehtävä talouteen liittyvät ratkaisut, joilla varmistetaan, että kirkkomme toiminta säilyy.

Nykyiset talousskenaariot ovat synkkää luettavaa. Viimeistään nyt on silmien avauduttava talouden asettamiin reaaliteetteihin. Väärillä valinnoilla joudumme taloudelliseen katastrofiin jo kautemme puolivälissä.

On opittava luopumaan samalla kun luomme uusia toimintatapoja. Moneen tilaan ja kiinteistöön liittyy paljon muistoja ja tunteita. Emme voi kuitenkaan tehdä taloudellisia päätöksiä tunnepohjalta. Päätökset pitää tehdä sen mukaan, mihin on varaa.

Kirkon on katsottava peiliin ja tukeuduttava tutkittuun tietoon siitä, millainen jäsenkuntamme on.

Vaikka olisi perusteltua pitää moni vakiintunut työmuoto ennallaan, olemme kuitenkin tilanteessa, jossa joudumme tekemään valintoja – vain luopumalla jostakin voimme vastaavasti luoda uutta. Perinteisiä työmuotoja on tarkasteltava kriittisesti ja säilytettävä vain ne, joilla on kysyntää ja toisaalta kehitettävä uusia ”sisäänvetotuotteita”, joilla madalletaan kirkon kynnystä tinkimättä kuitenkaan kirkon perussanomasta. Se pysyy samana ajan virtauksista riippumatta.

Kirkon on katsottava peiliin ja tukeuduttava tutkittuun tietoon siitä, millainen jäsenkuntamme on.

Miten sitten tavoitamme jäsenemme? Uusien tutkimusten mukaan perinteinen toiminta tuottaa palveluita vain noin 2–20 prosentille jäsenistämme. Tällainen rakenne ei luo kestävää pohjaa kirkollisverojen maksamiselle.

Tarvitsemme niin vanhat kuin uudet jäsenemme. On siis opittava pitämään kiinni niistä, jotka meillä jo on mutta myös yhä vahvemmin tehtävä sisälähetystyötä uusien jäsenten hankkimiseksi.

Uusilla toimintatavoilla luomme perustan uudelle toimintakulttuurille ja mahdollistamme myös muut kuin välttämättömät toiminnot. Toimintoja ja palveluita yhdistämällä saamme toimintaan tehokkuutta. Työvoiman joustavampi käyttö toisi suuria säästöjä ilman, että joudumme karsimaan mistään. Tähän tarvitsemme ennakkoluulottomuutta.

Eve Rämö

yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja

Tulkaa Kaikki -liike

Raimo Huvila

yhteisen kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja

Sanasta Elämään -ryhmä

Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ketä kirkko äänestäisi? – Vaalikone löysi kirkolle yllättävät ehdokkaat

Ajankohtaista

Kirkko ja kaupunki vastasi Ylen vaalikoneeseen kirkon virallisten kantojen perusteella. Kirkon arvoja parhaiten vastaavat ehdokkaat löytyivät vasemmistolaisista musliminaisista.Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.