null Varsinainen ikäpresidentti

Varsinainen ikäpresidentti

Asiantuntijat kommentoivat Raamatun henkilöiden elämäntilanteita nykypäivän näkökulmasta.

Ennen vedenpaisumusta eläneet ihmiset olivat Raamatun mukaan pitkäikäisiä. Varsinainen ikäpresidentti monisatavuotiaiden joukossa oli Metuselah, joka eli 969 vuotta. Hänen nimensä on ikuistunut sanontaan "vanha kuin metusalemi". (1. Mooseksen kirja 5)

Ylilääkäri, geriatri Juha Jolkkonen Katriinan sairaalasta, mikä on pitkän iän salaisuus?

— Merkittävä osuus on perimällä. Yleensä iäkkääksi elävien suvussa on ollut pitkäikäisiä. Toinen merkittävä tekijä ovat terveelliset elämäntavat. Myös oma asenne vaikuttaa, eli se miten elämään ja sen mukanaan tuomiin vääjäämättömiin muutoksiin omassa itsessä suhtautuu. Positiivinen elämänasenne, sosiaalisuus ja ihmissuhdeverkostot auttavat.

Miten vanhaksi ihminen voi elimistönsä puolesta elää?

— Tämä on kiistanalainen asia. Yleisesti on ajateltu, että solujen teoreettinen elinikä on 110–120 vuotta, sen jälkeen ne kuolevat ikään kuin itsestään. Viime aikoina on kuitenkin julkaistu uutta tutkimustietoa, jonka mukaan elintapa- ja ympäristömuutokset nostaisivat myös solujen teoreettista elinikää.

Mistä keskustelisit 969-vuotiaan potilaan kanssa?

— Haluaisin kuulla, mitä hän ajattelee nykymaailman menosta. Olisi myös kiinnostavaa kuulla, onko maailma muuttunut hyvään vai huonoon suuntaan ja onko muutoksen tahti kiihtynyt viimeisten sadan vuoden aikana vai olemmeko aina eläneet jatkuvan evoluution aikaa. Kysyisin häneltä myös ihmislajin käyttäytymisen eroista: olemmeko me todella itsekkäämpiä, ahneempia ja hätäisempiä kuin aikaisemmat sukupolvet?

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.